420 de elevi din 6 județe au fost informați despre pericolele fenomenului de trafic de persoane
420 elevi din școli și licee aflate Neamț, Iași, Suceava, Botoșani, Maramureș și Bihor au participat la întâlniri de informare cu experții unei organizații nonguvernamentale pentru a afla detalii relevante despre pericolele fenomenului de trafic de persoane.
Activitățile au fost organizate în ultimele 3 luni de Asociația Cultural Socială Economică Christiana, partener în cadrul proiectului „Semnalăm Traficul – Oprim Pericolul- STOP-AT” și pentru acestea au fost semnate 21 protocoale de colaborare cu instituții de învățământ din cele 6 județe.
În total, au fost 24 de întâlniri cu elevii, desfășurate sub forma unor discuții în care trainerii Asociației au prezentat situațiile cu potențial de a deveni pericole. Reprezentanții asociației intră in dialog cu elevii și mai întâi află care este nivelul de informații pe care îl au, ce doresc să știe și ce ar trebui să știe.
Cristina Demeterca, președinte și cofondator al asociației Christiana explică: „În general, ei înțeleg ce înseamnă fenomenul, nu percep amploarea dar după ce discutăm încep să realizeze.
Discuția se concentrează pe câteva linii generale. De exemplu, cei din clasele de final de liceu sau profesionale sunt interesați de aspectul de muncă forțată, ca parte a traficului, ei sunt vulnerabili și pot fi exploatați și din perspectiva că nu cunosc legislația sau nu cunosc limba țării unde ar putea pleca să muncească.
Mai vorbim cu ei despre metoda extrem de periculoasă „de îndrăgostire”, unde mai ales fetele cad victime. Din fericire, aceasta a fost folosită mai puțin în ultima vreme, în contextul pandemiei, când posibilitatea de socializare a scăzut în rândul elevilor.
Un alt subiect principal este racolarea pe internet, care a crescut ca fenoment, acum fiind multe ore petrecute online. Aici, principala noastră recomandare este să nu intre în discuții și să nu schimbe informații cu persoane necunoscute. Să fie precauți, este esențial. ”
Activitățile de informare în școli și licee vor continua, în cadrul proiectului „Semnalăm Traficul – Oprim Pericolul- STOP-AT”, realizat cu finanțare prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, Active Citizen Fund Romania au fost organizate 24 activități de informare cu privire la conștientizarea pericolului reprezentat de fenomenul traficului de persoane.
În cadrul proiectului vor fi încheiate peste 50 parteneriate cu școli, autorități locale, mass-media, parteneri privați, ONG-uri locale etc. și va fi promovată platforma online „PeTăcute!”, prin care se vor colecta date despre posibile situații de exploatare (rețele de trafic și victime).
Va fi înființată Academia de Training Anti-Trafic (Academia TAT) ce dezvoltă materiale de training pentru magistrați, polițiști, jandarmi, preoți, personalul din sistemul de asistenta socială și protecție a copilului, jurnaliști, profesori, aducând laolaltă ONG-uri și instituții publice pentru realizarea obiectivului comun de limitare a traficului de persoane, în special de minori.
Proiectul STOP-AT va ajuta instituțiile publice locale și centrale, și implicit România și UE, în colectarea și raportarea de date alternative referitoare la numărul de victime identificate și la protecția acestora/accesul lor la o justiție eficace.
Proiectul este derulat de Asociația Valoare Plus în parteneriat cu Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, Group 4 Media Freedom and Democracy, Asociația Cultural Socială Economică Christiana, Freedom House România și Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România și beneficiază de o finanțare în valoare de 228.675 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. „Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii