45 de diplomaţi şi membri ai personalului Ambasadei Rusiei au părăsit Republica Moldova la bordul unei aeronave trimise special
Cei 22 diplomaţi ruşi şi 23 de angajaţi din rândul personalului tehnic, împreună cu familiile lor, au părăsit luni Republica Moldova şi s-au întors în Federaţia Rusă, la bordul unei aeronave trimise special de Moscova, după ce Chişinăul a cerut ca numărul cetăţenilor ruşi care lucrează la Ambasada rusă să fie redus de la 70 la 25 de persoane, relatează presa locală, citată de News.ro
O aeronavă trimisă pentru a-i transporta la Moscova pe diplomaţii ruşi a aterizat la ora locală 05:30 pe Aeroportul Internaţional Chişinău.
Cei 45 de angajaţi ai Ambasadei ruse au fost transportaţi la Aeroportul Internaţional Chişinău cu două autocare, mai multe automobile, dar şi un camion. Jurnaliştii nu au avut acces în Aeroport, relatează NewsMaker.
Autorităţile de la Chişinăul au decis luna trecută să reducă numărul de diplomaţi ruşi în Republica Moldova la 10, iar cel al personalului tehnic – la 15, o măsură calificată de ambasadorul rus drept „drastică” şi pentru care Moscova a anunţat măsuri proporţionale de răspuns.
Decizia Chişinăului a venit după ce, la 24 iulie, Jurnal TV şi portalul Insider din Rusia au publicat o investigaţie din care reieşea că pe acoperişul Ambasadei Rusiei la Chişinău au fost montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanţă lungă. Jurnaliştii au identificat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperişurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice situate pe bulevardul Ştefan cel Mare, în apropierea pricipalelor sedii ale puterii de la Chişinău. Numărul antenelor este aproape de două ori mai mare decât la Bruxelles, unde se află multe dintre instituţiile Uniunii Europene şi ale NATO. Echipamentele pot colecta informaţii sensibile pentru securitatea ţării, au avertizat experţii. De asemenea, investigaţia a arătat că agenţii ruşi deveneau mai activi în momentele în care în Moldova se desfăşurau evenimente politice importante, precum alegerea başcanului Găgăuziei sau summitul european găzduit la 1 iunie.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a publicat un comentariu după investigaţia jurnalistică privind acţiunile de spionaj ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova şi l-a convocat pe ambasadorul Rusiei Oleg Vasneţov pentru explicaţii.
Ulterior, Ambasada Rusiei în Republica Moldova a anunţat că va înceta temporar să ofere programări pentru chestiuni consulare începând cu data de 5 august „din motive tehnice”.
Rusofobia în Moldova cel mai adesea nu se regăseşte în rândul oamenilor, ci conducerea ţării taie toate legăturile, a comentat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reacţionând la decizia Chişinăului de a reduce cu două treimi, de la 70 la 25 de oameni, personalul Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova.
Declaraţii similare făcuse şi purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova. „Este un nou pas spre distrugerea relaţiilor bilaterale din partea regimului de la Chişinău. În dorinţa sa de a se evidenţia în faţa sponsorilor săi vestici pe partea de rusofobie, Chişinăul oficial cade la tot mai mari adâncimi, împrumutând activ experienţa ucraineană şi baltică, precum şi măsurile standard, inclusiv aducerea de ofense publice ţării noastre, interzicerea presei de limbă rusă, atacarea limbii ruse. Se adaugă noi forme de luptă împotriva pericolului rus inexistent. Şi iată că avem această expulzare, care este o nouă metodă de a încurca diplomaţii noştri să-şi îndeplinească atribuţiile” a comentat Zaharova.
Decizia autorităţilor moldoveneşti trebuia pusă în aplicare până la 15 august 2023.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu