G4Media.ro

STUDIU Cum se manifestă ”Long Covid”/ Cele mai frecvente simptome după trecerea…

Sursa: Unsplash.com

STUDIU Cum se manifestă ”Long Covid”/ Cele mai frecvente simptome după trecerea prin boală: Virusul reduce dimensiunile creierului

Oboseală, dificultăți de respirație, dureri toracice, dureri articulare și pierderea gustului sau a mirosului sunt cele mai frecvente simptome ale „Long Covid” și par să afecteze peste 50% dintre persoanele care au dezvoltat boala SASRS-CoV-2, afirmă o cercetare publicată pe Jama Network Open, citată de Il Giornale și Rador.

Cercetătorii de la Penn State College of Medicine au revizuit 57 de rapoarte cu date de la 250.351 de adulți și copii nevaccinați diagnosticați cu virusul COVID-19 din decembrie 2019 până în martie 2021.

Dintre cazurile studiate, 79% dintre pacienți au fost internați în spital, iar majoritatea (79%) locuiau în țări cu venituri mari; 56% sunt bărbați cu vârsta medie de 54 de ani.

Cercetătorii au analizat starea de sănătate a pacienților post-Covid timp de trei intervale la o lună, de la 2 luni la 5 luni și de la 6 luni în sus. Rezultatele sunt îngrijorătoare:

  • 1. Bunăstare generală: mai mult de jumătate suferă de scădere în greutate, oboseală, febră sau durere.
  • 2. Mobilitate: aproximativ un supraviețuitor din cinci se confruntă cu o scădere a mobilității.
  • 3. Preocupări neurologice: aproape un supraviețuitor din patru are dificultăți de concentrare.
  • 4. Tulburări de sănătate mintală: aproape un pacient din trei este diagnosticat cu tulburări de anxietate.
  • 5. Anomalii pulmonare: șase supraviețuitori din zece prezintă anomalii ale imaginii toracice și mai mult de un sfert dintre pacienți au dificultăți de respirație.
  • 6. Probleme cardiovasculare: durerea toracică și palpitațiile sunt printre cele mai frecvente afecțiuni.
  • 7. Piele deteriorată: aproape un pacient din cinci manifestă simptome de cădere a părului sau erupții cutanate.
  • 8. Probleme digestive: durerea de stomac, lipsa poftei de mâncare, diareea și vărsăturile sunt afecțiuni întâlnite frecvent.

„Lupta împotriva Covid nu se încheie cu recuperarea de infecția acută. Vaccinarea este cel mai bun aliat al nostru pentru prevenirea bolii și a consecințelor acesteia”, afirmă Dr. Paddy Ssentongo, profesor asistent la Penn State Center for Neural Engineering și co-cercetător șef.

Mecanismele prin care COVID-19 provoacă simptome persistente la supraviețuitori nu sunt pe deplin înțelese și ar putea deriva de la o supraîncărcare a sistemului imunitar declanșată de virus, de o infecție persistentă, de o reinfecție sau de o producție crescută de autoanticorpi (anticorpi direcționați către țesuturile proprii).

Apoi, virusul poate intra și trăi în sistemul nervos, astfel încât simptomele nervoase apar la supraviețuitori, atât de mult încât sindromul „Long Covid” ar putea fi un Neuro-Covid: la pacienții mai grav afectați, RMN-ul arată o reducere a materiei cenușii.

Sindromul neurologic post-Covid poate afecta până la 70% dintre pacienții care au prezentat simptome moderate și grave, lăsând tulburări de memorie, concentrare, somn și stare de spirit.

Însă, se observă modificări structurale și la nivelul creierului tinerilor și bătrânilor: stresul și lipsa sau reducerea drastică a interacțiunilor sociale au dus la o pierdere a țesutului cerebral în zone precum cortexul prefrontal, care sunt implicate major în procesele de control al impulsurilor și emoţiilor, cu consecinţe mai evidente la copii, adolescenţi şi vârstnici.

Acestea sunt rezultatele studiului Covid Next realizat de Universitatea din Brescia și de Institutul Neurologic Besta din Milano, publicat în revista „Neurological Sciences” și discutat în cadrul conferinței „Pills of Psychiatry and Neurology 2021”, organizată de Universitatea din Brescia și de Fundația Internațională Menarini.

Ținta „adevărată” a SARS-CoV-2 ar putea fi creierul. De fapt, după internare, simptomele neurologice și psihiatrice predomină, în timp ce toate celelalte, de la cele respiratorii la cele metabolice, tind să se rezolve sau să se stabilizeze.

Sursa: Il Giornale/ Rador/ Traducerea: Oana Avram

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. „Virusul reduce dimensiunile creierului” celor care au făcut studiul și al celor care au scris articolul, asta e clar.

    • …doar acelor persoane dotate cu asa ceva!
      Nu e cazul tău, „mărio” !!!

    • @Mario 3,
      Ai dreptate. Dar se pare ca pentru acestia, creierul e redus, din toate punctele de vedere, indiferent daca fac sau nu covid.
      Astea sunt studii facute de ,,oameni de stiinta” analfabeti, sclavi ai dictatorilor vremelnici.

    • @ sclavul obedient de mai sus,
      Am făcut 2 facultăți la care tu nici nu visezi, simultan, pe vremea când nu prea existau „particulare”, concurența era de vreo 5 pe loc. Nu avea tu grija creierului meu, funcționează perfect. Pari genul de sclav care copia după mine în școală ca să treacă clasa.

    • Vai, câtă modestie! Probabil ești primul (și ultimul?) român care a făcut două facultăți în paralel.

    • Bineînțel.es că nu sunt sigurul român cu 2 facultăți serioase, ambele de stat, cu examen de admitere, dar cu siguranță p.ro.centul e mic, un club select, cu toată mod.estia…

    • miorio ooo
      .hahaha .
      .ăsti pă frasu.
      . 2 fac. da’ tu scrii bazaconii mai mari ca tine
      .ăsti troll de la partidu’ lu’ chitic ala de vrea sa scoata tara din UE si NATO.
      .de parca nu va recunoaste lumea ca pă ciupercile stricate.
      . 2 fac. şâ scrii pă forumuri aberatii.. te faci de ras bre .. macar zi ca-i una … s-aia la ID
      .vai si-amar de tine..

    • Citeam acum cativa ani despre efectul asta prezent la cei ce petrec foarte mult timp la altitudini mari. Probabil ca lipsa oxigenului necesar este cauza. Exista niste populatii care traiesc la altitudini mari pentru ca au sangele modificat sa trateze mai bine cu oxigenul. Oare cum s-au descurcat in perioada asta, in Anzi, in Himalaya?

    • de data asta sunt total de acord cu tine 😀 !

    • Bai cario zero tartane esti pe nicaieri. Sarantocule.

  2. Li se micsoreaza si scula…..sa vezi dupa cozi la vaccin cand ne vor spune si acest ,,adevar”

  3. dupa ce ca aveau creierul oricum mic inate de a se imbolnavi, se micsoreaza si mai mult dupa boala … pentru populatia „daca”, „libera”, „cre(s)tina” din romania astea nu sunt vesti prea bune…

  4. Deci de-asta votează românii PSD şi PNL, sunt mai mulţi suferinzi de covid decât credeam! Sunt milioane de creiere mici în ţara asta blestemată.

  5. Da, fac depresie oamenii, ca i-ati ingrozit, i-ati innebunit cu boala asta. Si cei care nu au avut covid au ajuns la suprasaturatie din cauza terorii care i-a inundat din presa, din restrictii aberante, din toata mizeria pe care o suportam de 2 ani incoace.
    Eu am avut coronavirus si nu am niciuna dintre simptomele descrise in articol. La fel si cunostintele mele care au avut coronavirus. Doar cei care au facut forme severe sau cei cu imunitate slaba raman afectati. Nu ati obosit sa terorizati lumea?

    • Voi nu vedeti ca e vorba de 57 de cazuri din 250,000 de fosti bolnavi?
      Nici nu ai cum sa tragi vreo concluzie de cauzalitate din asa ceva. Aia 57 putea face de la orice reactiile astea. Si si daca ar fi de la Covid, proportia e infima.

      Complet irelevant.

    • Bah, cand aud fraza „eu am avut coronavirus si n-am patin nimic, si nici cunostintele mele ” imi creste tensiunea. Bah, tu intelegi ca din experienta a cateva persoane, nu poti deduce nimic semnificativ? Tu intelegi ca studiul de mai sus s-a facut pe „250.351 de adulți și copii nevaccinați”, adica poti sa scoti statistici cu 0,0x% din cifre atat de mari? Si spitalizari covid au doar in prezent peste 11 mii de persoane, iar de la inceputul pandemiei sunt SUTE de MII. Tu intelegi ca orice simptome long covid la zeci sau sute de mii de persoane (pentru ca o fractiune importanta din spitalizati au simptome pe termen lung) reprezinta o problema de sanatate majora? Care ar trebui prevenita prin vaccinare?

    • Fără supărare, cred că e vorba de 57 de rapoarte care conțineau în total date de la 250.000 cazuri. Nu cred că e vorba de 57 rapoarte individuale, de gen un raport de persoană.

  6. E totuși de mirare cum un creier neted se mai poate micșora.

  7. Paragraful asta ma da pe spate:
    „Însă, se observă modificări structurale și la nivelul creierului tinerilor și bătrânilor: stresul și lipsa sau reducerea drastică a interacțiunilor sociale au dus la o pierdere a țesutului cerebral în zone precum cortexul prefrontal, care sunt implicate major în procesele de control al impulsurilor și emoţiilor, cu consecinţe mai evidente la copii, adolescenţi şi vârstnici.”
    Deci „micșorarea” creierului are loc si la cei care nu au trecut prin boala, ci doar au suferit din cauza carantinei sau a izolarii sau a altor masuri de restricție, nu?
    Până sa citesc acest paragraf parca as fi dat crezare acestui articol.
    Însă paragraful asta a pus capac: ori mi s-a redus mie creierul din cauza izolării, ori articolul e o mare prostie menită doar sa bage frica in oameni. Nu am trecut prin boala, deci excludem posibilitatea sa mi se fi micșorat creierul de la virus 🙂

  8. G4, există reguli cu privire la modul în care se face referința la studii sau cercetări, făcute de oameni de știință, indferent de domeniu. Prima este atașarea linkului la articolul respectiv. Neurological Siences este o publicație cu un factor de impact serios, iar publicațiile referitoare la cercetările făcute asupra sistemului nervos central ( creierul ) și celui periferic de către Covid se regăsesc efectiv cu zecile. Astfel că, se fac cercetări asupra simptomelor cauzate de covid atât la persoanele nevaccinate, cât și la cele vaccinate, de exemplu, aici :

    https://link.springer.com/article/10.1007/s10072-021-05662-9

    Concluziile cercetătorilor : Post-authorization, a wide spectrum of serious neurological complications has been reported following COVID-19 vaccination” – și se continuă cu alte simptome grave.

    Există punct și contrapunct. Fiți mai imparțiali, măcar încercați.

    • Și plusez cu

      dailyexpose.uk/2021/11/16/are-the-fully-vaccinated-developing-covid-19-vaccine-induced-acquired-immunodeficiency-syndrome/

  9. Autorii articolului citat de mine mai sus, citează 147 ( !! ) de referințe la lucrări care au avut același obiect de studiu : efectul vaccinului asupra sistemului nervos central sau periferic. Și sunt lucrări cu sutele care descriu și efectele covidului asupra celor mai diverse categorii de persoane, vaccinate, nevaccinate, tineri, vârstnici, femei gravide, orășeni și provinciali, rase ( !!! ) și nații etc.etc.
    Deci, nu este bine să facem cherry picking pentru că realitatea este mult mai complexă și suntem departe de a ști totul.
    De asemenea – sute de cercetări o demonstrează – lockdownul, izolarea la domiciliu, școala online și în general măsurile care limitează viața socială obișnuită a oamenilor, au produs efecte negative și boli neurologice diverse. Măsurile acestea au fost luate rațional, cu scopul de a ne proteja, am făcut alegeri dintre multe rele posibile și am sperat că limitările sunt cele mai puțin rele. Nu cred că avem soluții optime, nu cred că există panacee, învățăm să trăim în această nouă lume, peste care s-a lăbărțat frica indusă de această nenorocită de pandemie. Nu șțiu dacă asta s-a vrut, dar asta avem !

    • Este destul de clar ca se mizează pe frica: certificatul verde conține frica, umilința, segregare – toate ca sa te mane la vaccin.

  10. 7. Piele deteriorată: aproape un pacient din cinci manifestă simptome de cădere a părului sau erupții cutanate.
    Deci uitati-va bine pe strada, 20% sunt acum cheliosi cu peruca si plini de bube.
    2. Mobilitate: aproximativ un supraviețuitor din cinci se confruntă cu o scădere a mobilității.
    Din nou pe strada o sa observati cum 20% se taraie in urma celorlalti mult mai rapizi, nu e vorba ca sunt batrani si au mai imbatranit 2 ani de cand cu pandemia, basca nu au mai iesit din casa deloc.

  11. Câte din efectele acestea sunt din cauza medicamentelor?

  12. +1
    Efectele izolarii, reducerii interactiunilor sociale, restrictiilor, stirilor apocaliptice, lipsei de orizont final a pandemiei, sunt aproape imposibil de estimat, deoarece ele au fost fals atribuite „long Covid”.

  13. „Ținta „adevărată” a SARS-CoV-2 ar putea fi creierul” BULLSHIT! incredibil … noaptea mintii …

  14. Se stie de mult că encefalul isi reduce volumul odata cu înaintarea in vârstă. Face parte din procesul de îmbătrânire.
    Si nu e o drama, nu afectează capacitățile intelectuale, avand in vedere că vor sa ne tina in campul muncii pana la 70 ani.
    Aia care se plang de „brain fog” (ceata mentala) fie au accidente vasculare, fie s-au prins că doar asa se pot pensiona pe caz de boala, ca nimeni nu te poate verifica.