47.000 de cetățeni ruși au murit în Ucraina într-un an și jumătate de război / Rusia a pierdut de trei ori mai mulți soldați decât în 10 ani de război în Afganistan (investigație Meduza – Mediazona)
Aproximativ 47.000 de soldați ruși au murit până acum în invazia pe scară largă a Ucrainei, potrivit unui studiu comun realizat de jurnaliștii de la Meduza și Mediazona și de statisticianul Dmitri Kobak de la Universitatea Tubingen.
Analizând rapoartele existente despre necrologurile publicate, datele de mortalitate de la Serviciul Federal de Statistică de Stat și înregistrările extinse din Registrul Național de Moșteniri, publicația Meduza.io estimează că între 40.000 și 55.000 de bărbați ruși cu vârsta sub 50 de ani au murit luptând în Ucraina până la 27 mai 2023. Dacă luăm în calcul și numărul de bărbați răniți atât de grav încât nu s-au mai întors la serviciul militar, numărul total de victime ale Rusiei se ridică la cel puțin 125.000 de soldați. Această cifră nu include soldații dispăruți sau capturați sau cetățenii ucraineni care luptă în forțele proxy rusești cu sediul în Donețk și Lugansk.
În 15 luni de lupte (de la 24 februarie 2022 până la sfârșitul lunii mai 2023), în Ucraina au murit de trei ori mai mulți soldați ruși decât au murit trupele sovietice în cei 10 ani de război din Afganistan. În Ucraina au fost uciși de nouă ori mai mulți soldați decât în primul război ruso-cecen, între 1994 și 1996. Cifrele sunt remarcabile nu doar pentru că semnifică zecile de mii de oameni pe care Vladimir Putin i-a trimis să moară într-un război de agresiune, ci și pentru că autoritățile s-au străduit neobosit să ascundă adevăratele costuri ale invaziei pentru ruși.
Decese greu de găsit
Un ordin prezidențial clasifică informațiile despre victime, iar agențiile de poliție rusești pun în aplicare decretul executiv prin urmărirea penală a persoanelor care dezvăluie pe rețelele de socializare când sunt uciși soldați ruși în Ucraina. În timp ce Ministerul Apărării deține, fără îndoială, date precise despre propriile pierderi, oficialii nu au abordat subiectul din 21 septembrie 2022, când au afirmat că doar 5.937 de soldați ruși au fost uciși până la acel moment în „operațiunea militară specială”.
Până în prezent, cele mai fiabile informații publice disponibile cu privire la pierderile reale ale Rusiei în război există într-o bază de date creată de monitori independenți care colaborează cu jurnaliști de la Mediazona și BBC pentru a urmări decesele în luptă menționate în ziarele locale și pe rețelele de socializare („necrologuri”). La momentul redactării acestui articol, această echipă de voluntari și reporteri a colectat date care arată că aproape 27.000 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina.
Un alt obstacol în calea monitorizării este faptul că Rusia a eliberat un număr mare de deținuți din închisori pentru a lupta în Ucraina, ale căror decese este mult mai probabil să nu fie raportate online și în presa de știri.
Ce este nou în acest studiu?
Jurnaliștii de la Meduza și Mediazona au obținut acces la o bază de date restrânsă, dar neclasificată, de cazuri de moștenire și am comparat tendințele din aceste date cu cele evidente atât în datele demografice disponibile în mod public, cât și în rapoartele anterioare privind necrologurile publicate. Înregistrările peste 11 milioane de cazuri individuale începând cu 2014, iar fiecare cerere de moștenire indică numele complet al persoanei decedate, datele de naștere și de deces, data la care a fost deschis dosarul de succesiune și alte informații. Înregistrările de aici nu sunt exhaustive, dar dimensiunea mare a eșantionului face ca datele să fie reprezentative, ceea ce este important pentru această analiză. Cazurile incluse în baza de date au fost deschise între 2014 și mai 2023.
Analiza acestor înregistrări de succesiune a identificat tendințe în ceea ce privește decesele militare rusești care completează constatările anterioare, adăugând informații mai detaliate care fac posibilă estimarea mai fiabilă a numărului total de soldați ruși uciși, începând cu sfârșitul lunii mai 2023. Pe baza acestor date, publicațiile citate estimează că acest număr este de aproximativ 47.000 de bărbați.
Limitări metodologice:
Registrul de succesiuni din Rusia înregistrează cazurile de moștenire, nu decesele. Nu toți cei care mor lasă în urma lor bunuri sau persoane care să le primească, ceea ce înseamnă că datele de succesiune nu sunt identice cu cele din registrele de decese. De asemenea, deși fiecare cerere de moștenire semnifică moartea unei persoane, nu înregistrează cauza decesului.
Cazurile de moștenire nu reușesc, de asemenea, să surprindă pierderile mai ample ale Rusiei în timpul războiului. Soldații răniți, capturați și dispăruți nu sunt reflectați în Registrul de succesiuni, astfel încât Meduza și Mediazona trebuie să se bazeze pe alte abordări analitice pentru a estima aceste cifre, cum ar fi studierea documentelor militare „scurse” și a registrelor trezoreriei privind plățile speciale de despăgubire.
Probleme în numărarea soldaților ruși dispăruți în misiune
Spre deosebire de Ucraina, Rusia nu are un registru public pentru soldații dispăruți. (În Ucraina, numărul total de soldați dispăruți în misiune era de 23.000 în iunie 2023.)
Oficialii ucraineni au afirmat în repetate rânduri că dețin corpurile nerevendicate a „zeci de mii” de soldați ruși, deși aceste informații nu au fost coroborate. Există, desigur, date care circulă despre soldații ruși dispăruți în misiune, dar acestea sunt departe de a fi exhaustive. De exemplu, jurnaliștii de la Novaya Gazeta care au studiat mesajele postate pe rețelele de socializare (de la rudele care caută soldați dispăruți) au numărat numele a 1.365 de bărbați.
Documentele militare interne rusești confiscate și publicate de Direcția principală de informații din Ucraina prezintă, de asemenea, informații care ar putea identifica tendințele în materie de pierderi de vieți omenești în cadrul forțelor armate ruse. Cel mai amplu set de date de acest tip a fost capturat de la Armata 1 de tancuri de gardă a Rusiei și publicat în mai 2022. Jurnaliștii de la Mediazona au verificat că 34 dintre cei 61 de soldați care figurează în aceste documente ca fiind morți în misiune au fost menționați ulterior în necrologurile publicate. Am găsit, de asemenea, 47 de cazuri de succesiune înregistrate pentru soldații menționați în documentele Armatei 1-a de tancuri a Gărzilor, dintre care 43 au fost deschise după ce agenția ucraineană a publicat documentele. Cu alte cuvinte, există dovezi puternice care sugerează că aceste cifre „trofeu” privind numărul de victime sunt autentice.
Cum rămâne cu soldații ruși grav răniți?
Pentru a număra soldații grav răniți, Meduza și Mediazona au analizat registrele publicate ale trezoreriei rusești care înregistrează plățile compensatorii către familiile bărbaților fie uciși în armată, fie răniți atât de grav încât au fost lăsați la vatră.
După februarie 2022, guvernul federal a aprobat alocări semnificativ mai mari din Fondul național de rezervă al Rusiei pentru plata acestor beneficii. Acești bani sunt distribuiți către birourile regionale, și anume către oficialii militari locali. Cea mai mare parte a fondurilor merge către regiunile în care se află cele mai mari formațiuni militare. Așa cum a fost stabilit printr-o lege adoptată în noiembrie 2011 și ajustată anual în funcție de inflație, familiile soldaților uciși primesc 4.452.696 de ruble (48.800 de dolari), iar bărbații grav răniți primesc 2.968.464 de ruble (32.535 de dolari).
Până în august 2022, birourile regionale de trezorerie din întreaga țară au publicat rapoarte lunare privind execuția în numerar a bugetelor lor. Aceste rapoarte au încetat brusc (probabil după ce jurnaliștii de la Novaya Gazeta au atras atenția asupra înregistrărilor și au încercat să le folosească pentru a estima amploarea pierderilor Rusiei în război), dar datele lunare din martie 2022 până la sfârșitul lunii iulie 2022 sunt accesibile și acum pe site-urile web ale departamentelor regionale ale trezoreriei. De la începutul invaziei la scară largă și până la 1 august 2022, trezoreria a efectuat plăți compensatorii în valoare de 85,5 miliarde de ruble (937,1 milioane de dolari) către soldații și familiile acestora din Ministerul Apărării și Garda Națională a Rusiei (această sumă exclude plățile compensatorii către ofițerii din Ministerul de Interne și alte agenții de aplicare a legii).
Potrivit lui Serghei Krivenko, care conduce grupul pentru drepturile omului Citizen and Army, există o întârziere de cel puțin o lună în ceea ce privește plata despăgubirilor către familiile soldaților uciși și o întârziere de cel puțin două luni pentru soldații grav răniți.
Utilizând estimările privind soldații ruși uciși în fiecare zi de război, se poate calcula câți bani ar fi trebuit să primească familiile lor în luna de după moartea lor (înmulțind numărul de morți cu 4.452.696 de ruble). Ceea ce rămâne sunt plățile de 2.968.464 de ruble pentru soldații grav răniți (deși complexitatea birocrației și întârzierile în primirea acestor plăți fac ca acest calcul să fie complet neclar).
În urma acestor cifre, rezultă un raport răniți/moarte în rândul soldaților ruși care fluctuează între 1,57:1 și 2,84:1. Dacă se face o medie, rezultă un număr total de victime de cel puțin 125.000 de oameni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu