G4Media.ro

49 de preparate româneşti, maghiare, slovace şi evreieşti culese de la localnicii…

Sursa foto: Facebook / Muzeul ASTRA

49 de preparate româneşti, maghiare, slovace şi evreieşti culese de la localnicii din satele bihorene / A fost lansată cartea ”Reţete tradiţionale de Bihor”

Consiliul Judeţean Bihor a lansat sâmbătă, odată cu deschiderea evenimentului „Gusturi şi tradiţii de Bihor”, publicaţia „Reţete tradiţionale de Bihor”, realizată din fonduri europene, cu 49 de preparate româneşti, maghiare, slovace şi evreieşti, culese de la localnicii din satele bihorene, informează Agerpres.

”Astăzi şi mâine, bihorenii şi turiştii se vor putea bucura şi de gustul acestor preparate pentru că mai mulţi specialişti, gospodine şi elevi de la şcolile de profil, alături de profesorii lor specializaţi în arta culinară, vor pregăti câteva dintre aceste reţete. Motivele pentru care facem astfel de proiecte se datorează faptului că vrem să ne recuperăm şi să ne valorificăm valorile tradiţionale şi specificul nostru local. Vrem să punem mai mult în valoare potenţialul turistic al judeţului şi să devină mai atractiv turistic şi prin evidenţierea reţetelor tradiţionale”, a declarat sâmbătă, în conferinţă de presă, vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan.

Cele o mie de exemplare au fost tipărite, deocamdată, doar în limba română, urmând în viitorul apropiat să se mai editeze alte 500 de volume în maghiară şi tot atâtea în engleză. Varianta online se poate descărca gratuit de pe site-ul www.cjbihor.ro/despre-bihor/turism.

Potrivit lui Mircea Mălan, reţetarul, în 150 de pagini, color, „o carte de vizită pentru cei care doresc să cunoască Bihorul”, este structurat în cinci capitole: Plăcinte – 7 reţete; Gustări calde şi reci – 6 reţete; Supe din legume şi carne – 12 reţete; Feluri principale – 16 reţete şi Dulciuri şi foietaje – 8 reţete.

Fiecare reţetă a fost documentată de o echipă interdisciplinară, de la Agenţia de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor şi Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor, cu sprijinul muzeografilor de la Muzeul Ţării Crişurilor, în special al profesorului de istoria artei Aurel Chiriac.

Timp de două zile, în Cetatea Oradea are loc evenimentul „Gusturi şi tradiţii de Bihor”, cu scopul de a promova judeţul prin mâncarea tradiţională specifică, de a încuraja restaurantele să includă în meniurile lor cât mai multe astfel de reţete locale şi de a crea un cadru de colaborare între producătorii locali şi sectorul HoReCa.

Directorul Centrului de Cultură al Judeţului Bihor, Liviu Buţiu, a menţionat că atmosfera va fi întregită de momente artistice susţinute, sâmbătă şi duminică, de la ora 16,00 la 20,00, de ansambluri folclorice locale, atât româneşti, cât şi maghiare, slovace şi evreieşti, cu artişti consacraţi – precum Florica Zaha, Antoanela Ferche-Buţiu, Ioana Urs, dar şi tinere talente. Meşterii populari vor fi prezenţi cu ateliere de olărit, pielărie, ţesătorie şi sculptură în lemn.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Agentia pentru Management al Destinatiei… inca o agebtie care isi merita salariile