G4Media.ro

5.000 din cele 45.000 de restaurante și localuri din România se vor…

sursa foto: Pexels

5.000 din cele 45.000 de restaurante și localuri din România se vor închide – prognoza patronatului

Industria restaurantelor va pierde în jur de 5.000 de locaţii la nivel naţional, adică circa 10% din total, întrucât aceste locaţii nu se vor mai putea redeschide în perioada următoare, a declarat luni preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie, citat de Agerpres.

„O pierdere foarte mare, dacă ne referim la numărul de locaţii care practic nu mai pot redeschide. Sunt mai bine de 5.000 de locaţii la nivel naţional în industria restaurantelor care nu vor mai putea redeschide, din aproape 45.000 de locaţii, deci, aproximativ 10% din locaţii”, a spus Mischie.

El a precizat că, din punct de vedere financiar, industria restaurantelor pierde 400 de milioane de euro pe lună, însă cea mai mare pierdere o reprezintă resursa umană calificată.

„Din punct de vedere financiar în industria restaurantelor pierdem 400 de milioane de euro pe lună, practic industria a pierdut un miliard de euro încasări. Un alt lucru important pe care îl pierdem este datorită faptului că industria se va restarta uşor ca un avion care începe să decoleze, nu ştim exact cum vor fi măsurile active implementate – noi ne străduim să păstrăm cât mai mult din colegii noştri din industrie – dar cea mai mare pierdere este fiecare om din această industrie pe care ne-am chinuit în ultimii ani să-i calificăm şi pe care îi pierdem astăzi”, a subliniat preşedintele HORA, potrivit Agerpres.

Dragoş Petrescu, CEO City Grill, a subliniat că 2020 este un an de sacrificiu pentru ospitalitatea în România, însă cea mai mare provocare în acest moment este să-i convingă pe români să vină în restaurante.

„Evident că păstrând regulile de distanţare, se poate folosi mai puţin de jumătate din capacitatea unei terase, adică mai puţin de 20% din capacitatea unui restaurant, vorbim în medie interior cu exterior, adică încă suntem nu la shut-down dar la următorul nivel. Să sperăm că după cele două săptămâni va trebui să renunţăm la o parte din aceste reguli şi să trecem în faza a doua, în care să mărim capacitatea restaurantelor, dar nu aceasta este provocarea noastră astăzi. Provocarea noastră este să-i convingem pe români că este sigur să vină în restaurante şi din acest motiv prietenul meu cel mai bun este el (dezinfectantul n.r.). Este foarte important să transmitem românilor că vom face toate eforturile ca ei să se simtă şi să fie în siguranţă în restaurantele noastre. Business-ul este pe planul doi. Într-adevăr este un an de pierdere sau în cel mai bun caz de zero”, a spus Petrescu.

În acelaşi context, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Nicolae Demetriade, susţinut că este o situaţie extrem de gravă şi la nivelul agenţiilor, pentru că în perioada februarie-mai nu au mai fost făcute rezervări, ceea ce reprezintă de fapt venit pentru agenţiile de turism.

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Nu conteaza asta pentru nimeni. Locul lor o sa fie luat de catre cladirea guvernului. E un spatiu destul de incapator ca sa tii zeci de chermeze deodata. Pllus, ca poti fuma inauntrul cladirii si nu trebuie sa stai in ploaie daca ai nevoie de o tigarica sau un trabucel.

  2. SI care este solutia? Sa dam din banii tuturor ca sa supravietuiasca bisnitarii? Cine se pricepe intelege ca mai mult de 60 de procente din toti acesti oameni de afaceri sunt de fapt acei care folosesc diverse mijloace pentru a eluda legile si plata obligatiilor. Asa ca sa ma mai slabiti! La fel si cu acei fermieri care au inceput sa se plinga mai ales dupa ce psd este in opozite! Este afacerea lor, este profitul lor si nu vad de ce se pling de seceta. Pentru asta sunt asigurarile.

  3. Numai 5000?
    Daca s-ar face un control la sange de catre SANEPID, ar trebuie inchise poate 10 000.

  4. deci bodega de la parterul blocului in care stau ,extinsa ilegal pe spatiu public , se va inchide ? minunat!

  5. Se inchid in sfarsit bombele care nu au autorizatii! Asa nu se vor mai intampla masacre gen Colectiv!

  6. Va aduceti aminte cand hotelurile, restaurantele anuntau grad de ocupare de suta la suta, de o suta zece la suta, etc.a? Ce au facut cu acele profituri ? Acum satu cu mana intinsa la guvern adica la stat adica la noi toti. Ar fi in regula sa-i sponzorizam pe acesti patroni cu ajutoare de la guvern?

    • Ce ajutoare a dat guvernul restaurantelor inchise? Cred ca intelegi ca somajul tehnic a fost dat angajatilor, nu patronilor.