G4Media.ro

5 noi domenii create pe piața muncii din Europa datorită inteligenței artificiale

Foto: Unsplash / Glenn Carstens-Peters

5 noi domenii create pe piața muncii din Europa datorită inteligenței artificiale

Doriți să vă construiți o carieră în domeniul tehnologiei cu cea mai rapidă creștere din lume? Iată cinci noi domenii de activitate potențiale care vor apărea în Europa ca urmare a Legii UE privind inteligența artificială.

S-a vorbit mult despre ce locuri de muncă se vor pierde sau se vor schimba odată cu apariția inteligenței artificiale (AI), dar s-a vorbit puțin despre ce noi profesii ar putea veni în Europa din acest motiv.

Europa se pune pe hartă în ceea ce privește AI, Parlamentul European tocmai a aprobat Legea privind inteligența artificială, primul set de reglementări din lume pentru companiile care lucrează la tehnologiile de inteligență artificială.

Având în vedere că peisajul tehnologic de pe continent se schimbă atât de rapid, iată cinci joburi în domeniul AI care, potrivit agențiilor de recrutare sau studiilor independente, ar putea sau au început deja să facă angajări în Europa, potrivit Euronews.

1. Inginer de inteligență artificială

Inginerul de inteligență artificială dezvoltă, programează și antrenează algoritmi de inteligență artificială astfel încât „să poată funcționa ca un creier uman”, potrivit unei definiții de la Microsoft.

Pe site-ul său, Microsoft scrie că profesioniștii interesați de acest rol trebuie să aibă expertiză în dezvoltarea de software, programare, știința datelor și ingineria datelor.

Raportul LinkedIn privind perspectivele pieței muncii în Europa în 2024 a menționat că inginerii în inteligență artificială se numără printre profesiile cu cea mai mare creștere în Italia și Elveția, ocupând locul al doilea, respectiv al treilea.

Raportul a identificat faptul că candidații din ambele țări vor avea nevoie de competențe în domeniul viziunii computerizate, al învățării automate și al limbajului natural pentru a reuși în aceste roluri.

În Elveția, majoritatea candidaților au avut cel puțin trei ani de experiență înainte de a obține unul dintre aceste roluri; în Italia, media a fost de aproximativ 19 luni de experiență.

2. Prompt Engineer

Prompt Engineers, supranumiți și „traducători AI” de către firma de recrutare Protiviti, sunt cei care se asigură că oamenii comunică bine cu AI.

Aceștia vor rafina solicitările date modelelor lingvistice mari (LLM), cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, pentru a se asigura că AI-ul le oferă cele mai precise răspunsuri posibile.

Acești tehnicieni ar putea, de asemenea, să scrie descrieri mai amănunțite pentru ChatGPT, astfel încât să poată dezvolta ceva mai adaptat la ceea ce are nevoie afacerea, potrivit unei previziuni a firmei Robert Half din Marea Britanie.

De exemplu, Prompt Engineers ar putea specifica structura, numărul de puncte și lungimea sumară a fiecărei secțiuni a unui whitepaper de afaceri.

„Prompt Engineer este, prin urmare, atât un expert IT, cât și un analist de afaceri într-unul singur”, a declarat Christian Schmitz, consultant în recrutare la Robert Half.

„În plus față de cunoștințele tehnice, el sau ea aduce la masă abilități de comunicare și de analiză.”

Doritorii pot începe în această profesie fără o diplomă universitară, dar atât Protiviti, cât și Robert Half au programe adaptate în următorii cinci ani.

3. Analist de securitate cibernetică cu inteligență artificială

La fel ca și inginerul de inteligență artificială, analistul de securitate cibernetică / analistul de operațiuni de securitate este una dintre profesiile cu cea mai rapidă creștere în Europa, potrivit previziunilor LinkedIn pentru 2024.

Acest lucru este valabil în special în Germania, Italia, Suedia și Olanda.

Analiștii în securitate cibernetică pun în aplicare standarde de securitate, identifică și evaluează factorii de risc și descoperă vulnerabilitățile din cadrul companiilor sau organizațiilor pentru a le proteja de atacuri cibernetice externe.

Deși aceasta nu este neapărat o profesie nou creată datorită inteligenței artificiale, Sebastian Mayer de la Protiviti a declarat că cei care au cunoștințe în domeniu vor avea un avantaj.

„Întotdeauna există riscul ca volumele mari de date introduse în AI să cadă în mâini neautorizate”, a declarat Mayer într-un comunicat.

„Inteligența artificială nu va da fundamental peste cap securitatea cibernetică… dar dezvoltatorii de inteligență artificială care iau în considerare aspectele de securitate vor fi deosebit de solicitați.”

4. Specialist sau consultant în tehnologie AI

Comisia Europeană angajează deja consultanți – sau, așa cum îi numește, specialiști în tehnologie privind AI – în Luxemburg și Belgia.

Această mutare vine la nici o săptămână după ce a fost adoptată Legea UE privind AI, primul cadru juridic din lume care abordează riscurile și oportunitățile noii tehnologii.

În fișa postului postată prin intermediul biroului european pentru AI, nou înființat, se spune că specialiștii în tehnologie vor aplica și supraveghea „noi reguli pentru modelele de AI de uz general” și vor elabora „coduri de practică de ultimă oră” pentru modul în care va fi utilizată AI.

Aceste locuri de muncă lucrează, de asemenea, la instrumente, metode și criterii de referință pentru a evalua raza de acțiune a modelelor de inteligență artificială generală și pentru a evalua riscurile acestora.
Pentru acest tip de post, Biroul european pentru AI caută persoane cu expertiză în evaluări, investigații și monitorizarea „ecosistemului” AI.

Pentru aceste posturi, Comisia Europeană caută în special cercetători, informaticieni, ingineri de software și de date cu o anumită experiență anterioară în domeniul AI.

5. Ofițerul de etică al AI

Potrivit lui Robert Half, ofițerii de etică s-ar asigura că utilizarea AI în procesul de angajare sau alte efecte ale acesteia asupra angajaților vor fi corecte și echilibrate.

O utilizare ar putea fi aceea de a evalua ce prejudecăți ar putea apărea atunci când se folosește inteligența artificială în procesul de angajare, știind că datele istorice tind să avantajeze bărbații albi cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani, se explică într-o prognoză de pe site-ul Robert Half.

Proiectul SHERPA, un grup de experți din șase țări europene, a recomandat, înainte de adoptarea legii europene, ca Uniunea Europeană să angajeze și să pună în funcțiune ofițeri de etică în domeniul AI pentru a „supraveghea etica AI în cadrul organizațiilor”.

Cercetarea lor a sugerat că acestea ar trebui să fie posturi interne care „combină înțelegerea științifică și tehnică cu conștientizarea eticii și a drepturilor omului”, atunci când oferă consultanță cu privire la utilizarea sistemelor de inteligență artificială.

În opinia lor, acest rol ar trebui să fie independent și să fie capabil să se pronunțe atunci când există o problemă de prejudicii.

Rolul ar fi similar cu cel al unui responsabil cu protecția datelor sau al unui responsabil principal cu etica – posturi care există deja în cadrul Comisiei Europene, al Parlamentului și al altor organisme.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează