50% din traficul pe internet este format din roboți: „O amenințare omniprezentă și în creștere” / Zonele urmărite de către aceștia: jocurilor de noroc, comerț, călătorii și servicii financiare
Doar jumătate din traficul generat online este uman, iar ponderea dependentă de mașini crește pentru al cincilea an consecutiv, relatează Corriere della Sera.
Elon Musk vorbit despre problema roboților de pe X. Potrivit acestuia, singura modalitate de a-i contracara este introducerea unei „taxe” simbolice de un dolar, pentru noii utilizatori. Asta pentru că inteligența artificială ar putea de acum înainte să ocolească cu ușurință testele „Ești un bot?”. Dar problema roboților este una care nu afectează doar X, ci orice industrie sau companie de orice tip sau mărime. Sunt vizate în special API-urile (interfețele de programare care permit unui serviciu să comunice cu alte servicii), conturile și informațiile sensibile.
Raportul agenției de securitate Thales este necruțător. Potrivit datelor, roboții reprezintă aproape jumătate din traficul de internet la nivel global. În plus, traficul de internet automatizat și rău intenționat, asociat cu roboții, este în creștere pentru al cincilea an consecutiv.
„Boții sunt una dintre cele mai răspândite și în creștere amenințări cu care se confruntă fiecare industrie”, spune Nanhi Singh, General Manager, Application Security la Imperva, o companie din cadrul Thales Group.
Cifrele sunt alarmante. Roboții rău intenționați reprezintă 32% din întregul trafic de internet. În timp ce 44% din toate atacurile care obțin informații de la utilizatori vizează puncte finale API.
În 2023, 49,6% din tot traficul provenea de la roboți, o creștere de 2% față de cifra deja ridicată din 2022. Aceasta este cea mai mare cifră din 2013, când a început monitorizarea acestor date. Traficul provenit de la utilizatori umani este de 50,4%, în scădere față de anul trecut. Cei mai rău intenționați roboți sunt capabili să imite fidel comportamentul uman și, prin urmare, sunt capabili să eludeze sistemele de apărare.
Sectorul cel mai afectat de roboți este cel al jocurilor de noroc, urmat de cel al comerțului cu amănuntul și de cel al călătoriilor și, în cele din urmă, de cel al serviciilor financiare. Dar și site-urile guvernamentale și cele legate de divertisment trebuie să fie în gardă împotriva amenințării roboților malițioși. Aceasta nu este o problemă limitată la utilizarea sistemelor automate. De fapt, raportul informează că utilizarea din ce în ce mai frecventă a inteligenței artificiale generative și a modelelor lingvistice mari (LLM) a dus la creșterea volumului de roboți de la 33,4 % în 2022 la 39,6 % în 2023. Dar care sunt daunele cauzate de bots?
Traficul automatizat poate costa organizațiile miliarde de dolari prin atacuri asupra site-urilor web, aplicațiilor și API-urilor. Scopul atacurilor constă în crearea de conturi rău intenționate, compromiterea celor existente și transmiterea de mesaje spam. Și asta nu este tot, printre obiective se numără și îngreunarea utilizării serviciilor de rețea sau furtul de informații sensibile. Impactul negativ asupra organizațiilor este semnificativ. Amenințarea roboților este o amenințare care necesită eforturi reale, provocatoare și costisitoare. În special, preluarea conturilor este un risc de afaceri persistent. Atacurile care vizează acest lucru au crescut cu 10 % în 2023.
Cu toate acestea, există și o altă față a monedei. Există, de asemenea, roboții „buni”. De exemplu, roboții de chat, roboții motoarelor de căutare care indexează site-urile web (așa-numitele „crawlere”) și cei care colectează date utile, dar și roboții de monitorizare și de cumpărături. Pe lista celor răi se află toți ceilalți: roboții pentru atacuri cibernetice, cei care caută acreditări pentru a compromite conturi, spammerii și așa mai departe.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank