G4Media.ro

500 de fermieri din Olt anunță începerea recoltării şi livrării roșiilor în…

Foto: lantulalimentar.ro

500 de fermieri din Olt anunță începerea recoltării şi livrării roșiilor în pieţe / Preţul la producător: între 12 şi 15 lei pe kilogram

Peste 500 de fermieri din judeţul Olt înscrişi în programul „Tomata” au început recoltarea şi livrarea tomatelor spre pieţe, numărul în creştere de producători determinând şi scăderea preţului faţă de săptămânile anterioare, potrivit preşedintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel, citat de Agerpres.

„În urmă cu două săptămâni, la producător, preţul unui kilogram de tomate era de aproximativ 25 de lei la producător, iar acum este între 12 – 14 lei”, a spus Ion Păunel.

Dinamica preţului la aceste legume poate fi explicată şi prin faptul că în urmă cu două săptămâni în judeţul Olt erau 100 de fermieri care recoltau tomate, iar în prezent sunt peste 500 de producători din judeţ care recoltează tomatele, potrivit directorului Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Gabriela Andronie.

„Pentru programul ‘Tomata’, echipele noastre au efectuat aproximativ 5.000 de vizite în teren pentru prima fişă şi peste 500 de vizite pentru fişa a doua, ceea ce înseamnă că peste 500 de producători au început recoltarea tomatelor şi livrarea lor către pieţe”, a spus Gabriela Andronie.

Şefa DAJ Olt a menţionat în judeţul Olt sunt 5.813 fermieri înscrişi în programul „Tomata” pentru a primi ajutor de minimis, iar echipele DAJ trebuie să efectueze câte două verificări în teren la fiecare producător, prima vizită fiind împreună cu reprezentaţi ai APIA pentru a verifica înfiinţarea culturii şi suprafaţa cultivată, iar a doua verificare, în perioada recoltării.

„Echipele DAJ Olt şi ale APIA au efectuat până în prezent prima vizită în teren la peste 5.000 dintre producătorii înscrişi în program şi vor încheia prima serie a verificărilor până pe 10 mai”, a precizat Gabriela Andronie.

Liderul SPA Olt a adăugat că în a doua parte a lunii mai va creşte mai mult numărul producătorilor de tomate care vor începe recoltarea, fiind vorba în special de acei fermieri care nu au folosit centrale termice pentru încălzirea solariilor pe timpul iernii.

Sursa: lantulalimentar.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Pretul la supermarket: 25-30lei / 500g

    • @Rrr111, jura-te!
      Rosii ciorchine
      +/- 1.000 Kg
      14,99 Lei/kg
      14,99 Lei,
      Rosii roz
      +/- 1.000 Kg
      15,49 Lei/kg
      15,49 Lei,
      Rosii Roma prunisoare
      +/- 0.500 Kg
      15,99 Lei/kg
      8,00 Lei

    • Maghior, preturile afisate erau in 2019…sau te-ai trezit din hibernare..

    • In piața roșiile sunt 10-12 lei kg, nu mai dezinformați.

  2. Căpșunile importate din Turcia, preț la raft: 12 lei/500g
    Căpșunile din România, preț la raft: 25 lei/500g

    Acum întrebarea: cine iese în pierdere?

    Lăsați vrăjeala lamentabilă: „consumatorul pierde!”. E deja mult prea târziu pentru asta.

    • Căpșune Grecia în piața – 10 lei kg.

    • Nu vom putea bate niciodata tarile care beneficiaza de o clima mai calda. Acele tari vor scoate productii timpurii mult inaintea noastra. Problema e ca soiul cultivat de ei trebuie sa fie rezistent la transport, capsunile culese mai verzi. Gustul si aroma sunt inferioare, deci.
      Ce putem noi face e sa cultivam DOAR capsuni din soiuri autohtone, cu aroma superioara, bine coapte. Si sa perfectionam lantul de la producator la distributie incat produsul sa se vanda in timp cat mai scurt, pentru pastrarea calitatilor capsunilor. Capsuna romaneasca trebuie sa devina un brand. Sa stii sigur ca daca cumperi vor fi delicioase. Fara soiuri „plastifiate” care rezista saptamani pe raft.
      Un alt lucru pe care putem sa-l facem e sa folosim capsunile din soiuri superioare romanesti pentru a produce gemuri, patiserie, etc de calitate superioara.
      Sunt sigur ca exista o nisa in care capsunile romanesti sa fie competitive.

  3. Sunt de acord cu pretul daca elibereaza bon fiscal sau factura .

  4. Nu-i cam mare pretul la producator, tinand cont ca e un program subventionat?

    • Banii din subventii se baga in buzunar, ci nu in investitii.
      Ar trebui eliminate toate subventiile, asa doar cei mai eficienti producatori ar ramane pe piata, iar in timp preturile vor fi mai mici sau se vor mentine la acelas nivel.
      Parca acum 3-4 ani erau vreo 3 lei pe kg tomatele xD.
      money printer go brrrrrrrrrrrrrrrrrrr

  5. Toate sunt dublate la raft.

  6. Cele din Spania sunt foarte bune.

  7. Cele mai bune roșii sunt din Turcia!!!! Romanul producător are mentalitate de țăran din sec 15! E greu cu boi mici la deal…

    • cele mai bune? eu ma feresc de turcesti ca dracu de tamaie, au gust oribil, sunt ca plasticul
      cu mentalitatea ai dreptate in general.

      astea din olt oare le verifica cineva sa fie conform standardelor UE, nu turcesti?

  8. Daca aveti curte, puteti sa cultivati singuri rosii. Se vor coace in mod natural, pe la inceputul lui iulie .

  9. Rosiile romanesti si alea grecesti sunt toate facute in Turcia.
    Producatorii roman le trec prin entitatile lor din doua motive: pe de-o parte iau subventie producatorii prin programul Tomata apartinand tatucului Stanescu pe ce vand, pe de alta parte baga si adaos 100% ca doar sunt romanesti nu mizerii turcesti.
    Rosiile si pepenii romanesti sunt rezonabile ca nivel de pesticide doar la 2 luni dupa ce apar pe piata si atunci doar la anumiti producatori

  10. Nu se dubleaza la raft!producatorul da marfa ieftina la samsar,fara impozit platit,samsarul o tripleaza pe taraba sau raft!ce dracu,parca traiti in china,ori sunteti bate!