
Ministrul Boloş anunță că ”undeva din toamnă” se va pune problema renegocierii PNRR / PSD cere insistent renegocierea, deși România nu a făcut nici una din marile reforme asumate
O renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este un proces de durată care, probabil, va începe din toamnă, însă la această renegociere va trebui să avem un pachet integrat, nu doar o singură măsură, a afirmat luni ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, citat de Agerpres.
Declarațiile sale vin după ce PSD a cerut constant renegocierea PNRR pe motiv că nu lasă guvernul să crească pensiile. În PNRR e trecută o limită maximă a ponderii bugetului de pensii raportat la PIB, miza fiind eliminarea pensiilor speciale care cresc nejustificat acest buget. Cu toate acestea, coaliția PSD-PNL-UDMR nu a făcut nici una dintre marile reforme asumate prin PNRR.
„Probabil că, undeva din toamnă, se va pune problema acestei renegocieri (a PNRR, n.r.), pentru că procesul este unul de durată. La această renegociere nu se poate merge doar cu o măsură, gen că vreau ca în PNRR să fie introduse irigaţiile pentru agricultură. Nu. Va trebui să avem acest pachet de măsuri integrat cu care se va merge la această negociere şi, mai mult, să avem motivele pentru care noi solicităm renegocierea, bine consolidată. Astăzi, dacă este să ne uităm la ceea ce se întâmplă în economie, discutăm numai de aceste creşteri ale preţurilor la materialele de construcţii, ceea ce ne îndreptăţeşte să cerem o revizuire a milestone-urilor pe care le avem pe proiectele de infrastructură de transport, spre exemplu. Exemplele pot continua cu astfel de reprioritizări şi regândiri de măsuri”, a declarat Boloş în briefingul care a urmat şedinţei de Guvern.
Demnitarul a mai dat ca exemplu, în privinţa renegocierii, problema pensiilor, despre care a spus că „este un subiect intens discutat în spaţiul public”.
„Eu am prezentat Comisiei Europene faptul că, totuşi, avem o rată a inflaţiei pe un trend crescător şi nu este vina României, pe de o parte. Pe de altă parte, avem un număr estimat de cetăţeni care se găsesc în risc de deprivare materială, undeva în jur de 3,2 milioane de locuitori. Nu cred că suntem în situaţia în care să putem să asigurăm un ritm de creştere a veniturilor şi să ne încadrăm în acelaşi timp şi în cei 9,4% din PIB pe care i-am prezentat în PNRR”, a explicat ministrul de resort.
Luna trecută, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, scria pe Facebook că veniturile pensionarilor nu pot fi îngheţate zeci de ani, aşa cum s-a scris în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„Salut declaraţia noului ministru al Fondurilor Europene (Marcel Boloş, n.r.), care se alătură demersurilor făcute de mine pentru ajustarea PNRR în sensul eliminării acelui plafon de 9,4% din PIB aplicat pensiilor din România. Apreciez abordarea rezonabilă a domnului ministru Marcel Boloş, care înţelege că veniturile pensionarilor nu pot fi îngheţate zeci de ani, aşa cum scrisese în PNRR fostul ministru de la USR. Am convingerea că, de acum înainte, cele două ministere vor avea o bună colaborare în dialogul cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru a înlătura această nedreptate făcută pensionarilor din România”, a precizat Budăi.
În martie, la finalul unei întâlniri cu Nicolas Schmit, comisarul european responsabil pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, ministrul Muncii a anunţat că plafonul de 9,4% din PIB care limitează cheltuielile cu pensiile va fi flexibilizat.
Acesta a menţionat, la vremea respectivă, că va demonstra Comisiei Europene că încadrarea pensiilor în procentul de 9,4% va duce la sărăcirea populaţiei. (Sursa foto: European Council)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii