G4Media.ro

Ministrul PSD al Muncii anunță o creștere medie a pensiilor cu 40%…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul PSD al Muncii anunță o creștere medie a pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2024, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare și prezidențiale

Ministra Muncii şi Solidarităţii Sociale Simona Bucura-Oprescu a anunţat, în şedinţa de luni a Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor, că noua iniţiativă legislativă a pensiilor va fi aprobată de către Executiv, pe data de 9 noiembrie şi va fi adoptată de către Legislativ până pe 20 noiembrie, transmite News.ro. Bucura Oprescu anunță o creștere a pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2024, în plină campanie electorală pentru alegerile de anul viitor.

Simona Bucura Oprescu a declarat ulterior la Antena 3 că cheltuiala lunară cu pensiile va crește de la 9,6 miliarde de lei în prezent, la 11,32 miliarde lei de la 1 ianuarie 2024 (odată cu indexarea cu inflația), iar din septembrie 2024 cheltuiala lunară cu pensiile va fi de 13,8 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, din septembrie 2024 cheltuiala lunară cu pensiile va fi cu 4,2 miliarde de lei mai mare decât acum.

„Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele patru luni, din septembrie până în decembrie”, a adăugat ea.

„Proiectul legii pensiilor este în transparenţă până pe data de 9 noiembrie. Ambiţia noastră este ca pe 9 noiembrie să fie adoptat în Guvern, după care să venim în faţa dumneavoastră, pentru ca împreună să avem un parcurs parlamentar accelerat, astfel încât până pe data de 20 noiembrie să finalizăm calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii, o lege importantă pentru români. Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie (2024 – n.red.) este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele 4 luni, din septembrie până în decembrie (2024 – n.red.). Poate vor fi pensii care vor creşte cu 1%, poate vor fi pensii care vor creşte cu 80%, dar calculele noastre arată că vom avea o creştere medie a pensiilor de 40%”, a declarat ministrul Muncii.

Aceasta a mai spus că această lege a pensiilor va avea aplicare de la începutul lunii ianuarie a anului viitor şi atunci punctul de pensie va fi de 2.032 de lei.

„Pentru acordarea majorării de 13,8%, care respectă şi actualele condiţii ale legii pe formula elveţiană, cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, pentru perioada la care ne raportăm aceasta a fost negativă, ceea ce înseamnă că rămânem cu 13,8% majorarea punctului de pensie. Asta înseamnă că, dacă acum avem un punct de pensie de 1.785, vom avea un punct de pensie de 2.032 de la 1 ianuarie. Cu privire la «de ce aplicăm de la 1 septembrie?», răspunsul este foarte simplu. Ne aflăm într-o etapă avansată de digitizare a dosarelor de pensii, peste patru milioane de dosare sunt deja digitizate, după adoptarea legii de către Parlament avem nevoie de o perioadă în care să fie elaborate şi aprobate normele de aplicare a legii. După normele de aplicare avem nevoie de o perioadă atât de achiziţie, de procedură, cât şi de software a sistemului care să permită aplicarea noii legi. După care avem nevoie de o perioadă în care colegii de la casele teritoriale de pensii să aplice efectiv noua lege şi, pe baza datelor din sistem, să recalculeze toate pensiile românilor, să le transmită acestora deciziile, după care de la 1 septembrie fiecare român să îşi primească noul cupon de pensie”, a precizat Simona Bucura-Oprescu.

Ministra PSD a adăugat că acest proiect de lege are prevederi privind pensia şi indemnizaţia minimă socială şi a completat că iniţiativa legislativă încurajează contributivitatea şi munca.

„Datorită acestui formule, cei 1.200.000 de români care primesc indemnizaţie minimă socială vor avea situaţia favorabilă în care vor avea, după aplicarea formulei, cu 87,4% mai mult, adică 1.960 de lei, faţă de 1.825 de lei, dacă au muncit 35 de ani pe salariu minim pe economie. Cu alte cuvinte, această formulă care încurajează munca cu punctele de stabilitate va duce la adecvarea pensiilor mici şi va duce la creşterea pensiilor, pe calculele noastre, în medie cu 40%”, a mai explicat Bucura-Oprescu.

sursa: News.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Parca aveati niste gauri prin buget, de miliarde. Nu-mi spuneti, aduc USL-istii bani de acasa🤣.
    Io cred ca la anu fiind alegeri…patru randuri de alegeri, s-a deschis robinetu’ cu pr òs teală. La asa popor…

  2. „Datorită acestui formule, cei 1.200.000 de români care primesc indemnizaţie minimă socială vor avea situaţia favorabilă în care vor avea, după aplicarea formulei, cu 87,4% mai mult, adică 1.960 de lei, faţă de 1.825 de lei, dacă au muncit 35 de ani pe salariu minim pe economie.” matematica vietii

    • Romania a ajuns o tara in care doar pensionarii au drepturi date de mafia PSD-PNL tot din banii lor

    • Exact! Cred ca pe aici sunt si niste minciuni daca nu cumva prostie pentru ca o crestere a pensiei de la 1.825 la 1.960 lei nu inseamna o crestere de 87,4% ci una de 7.39%. Poate ca asa ati calculat si media de 40%. Cu procentele te joci cum vrei si intelege fiecare ce vrea.

  3. Bine de fapt e 40% pt speciali !

  4. Inca o data cu 40%? Ce politicieni buni
    Dragi pensionari votatii psd

  5. am mai avut si cresteri de 100%,dar etapizat si care s-a oprit pe la diverse alte procente mult sub cele anuntate! 40% e prea putin! :))

  6. In afara de pensionari si bugetari, mai exista alti cetateni care sa conteze in tara asta? De unde o sa vina banii astia in conditille in care mediului privat Ii dai fatala cu masurile care intra de la 1 ianuarie? Ce taxe si impozite mai cresti? Ce accize o sa mai inventezi?

  7. Asta e mită electorală mascată iar calendarul e perfect ca pensiile să fie mărite înaintate de alegeri. Cine va ajunge la guvernare in 2025 va trebui să crească iarăși taxele. P$D-ul tocmai a amorsat bomba.

  8. Da, se vor imbogati pensionarii din Romania, asa cum s-au tot imbogatit de vreo 10 ani incoace.

  9. Parca aveati niste gauri prin buget, de miliarde. Nu-mi spuneti, aduc USL-istii bani de acasa🤣.
    Io cred ca la anu fiind alegeri…patru randuri de alegeri, s-a deschis robinetu’ cu pr òs te ală. La asa popor

  10. Minciuni electorale sunt cele referitoare la recalculare. Nu vor fi bani.

  11. La pariu ca angajatii Caselor de pensii nu ”termina”ca se fac ca recalculeaza pana candva, tarziu, dupa alegeri ? Daca ar exista digitalizare , daca ar sti ce e aia, in minister , in Casele de pensii , evident unitara (adica sa se spagiasca o data nu de 42 de ori pt fiecare judet si sa se obtina cate un program la nivel de clasa a VIII-a ) s-ar face recalcularea in o luna ……

  12. Doamna ministru minte, sau nu și-a luat pastilele? Dar moderatorul A3.
    Chiar s-a uitat de imensa gaură din buget?

  13. Asa a facut si Iliescu in 90′ de a ajuns tara cum este acuma…

  14. Ca doar le-au mai crescut o data Olguta si cu Dragnea.
    Din alt punct de vedere, pesedeii pot sa creasca pensiile si cu suta la suta, daca duc inflatia la 200% inseamna ca-ti iau, nu ca-ti dau!

  15. Ministrul de finante PNL ce parere are ” este ” bani de pensii ?

  16. Mai devreme sau mai târziu(decidenții speră că după toate ciclurile de alegeri din 2024),dacă nu vor crește considerabil încasările la buget și nu vor fi reduse și mai mult alte cheltuieli bugetare,riscul intrării statului în incapacitate de plată este unul major.

  17. Dacă încă se pot câștiga alegeri cu asemenea promisiuni scandalos de mincinoase, atunci ne merităm soarta. Bere gratis nu promiteți ? În mod normal, după o asemenea minciună scandaloasă două lucruri ar trebui să se întâmple : Ministrul finanțelor să declare public faptul că ministrul muncii nu are habar ce vorbește, iar premierul să-l demită pe mincinos, dacă acela nu pleacă singur. Evident nu se va întâmpla nimic din toate acestea.

  18. Romania are de fapt probleme cu justitia, nu cu pensionarii. Daca justitia ar funcționa, privatul n ar vedea pensionarul ca pe un consumator de resurse. Ala cu mita in sacoșă, Buzatu, ar fi platit din banii aia pensiile minime pentru cateva sute de pensionari intr o luna. Cati Buzati sunt in Ro ? Eu cred ca foarte multi. Cat despre promisiuni…promit, ca doar nu i doare gura inainte de alegeri.