G4Media.ro

Agenţia Spaţială Română: A fost lansată cu succes noua rachetă Vega-C

sursa foto: Facebook/ Agentia Spatiala Romana

Agenţia Spaţială Română: A fost lansată cu succes noua rachetă Vega-C

Vega-C, noua rachetă a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), a avut lansarea inaugurală miercuri, la 16,13, ora României, evenimentul reprezentând rezultatul a mai multor ani de muncă din partea ESA, a contractorului principal Avio şi a partenerilor industriali din 13 state membre ESA, anunţă Agenţia Spaţială Română (ROSA), conform Agerpres.

România este unul dintre aceste state care contribuie la programul Vega-C, entităţi din ţara noastră realizând teste aerodinamice şi acustice, verificări şi validări ale sistemului de navigaţie al Vega-C, precum şi integrarea şi validarea unor sisteme pentru vehiculul spaţial Space Rider care va zbura cu Vega-C, a informat ROSA.

Se dezvoltă, de asemenea, un stand de testare a turbopompei cu oxigen lichid pentru Vega-E.

„Configuraţia noii rachete reprezintă un progres important în ceea ce priveşte flexibilitatea sistemului de lansare. Vega-C poate lansa pe orbită sateliţi mai mari decât o făcea Vega, poate lansa două sarcini utile principale şi poate fi configurată pentru a lansa sateliţi de mici dimensiuni pentru terţi. Viitorul vehicul spaţial al ESA, Space Rider, va fi lansat pe orbita tot cu ajutorul unei rachete Vega-C”, precizează sursa citată.

Agenţia Spaţială Romană (ROSA) a prioritizat participarea României la programul Vega-C, astfel încât comunitatea spaţială din ţara noastră să aibă acces şi să contribuie în această arie cheie: transport spaţial.

„Participarea României la programul opţional al ESA pentru lansatori şi în mod particular la Vega-C, Ariane 6 şi Space Rider reprezintă pentru noi o investiţie cheie în viitorul domeniului spaţial din România. Am deschis astfel calea organizaţiilor din România să contribuie la realizarea celor mai noi rachete şi vehicule spaţiale europene. Colaborarea cu marii integratori europeni şi companiile europene deja consacrate în dezvoltarea de rachete a contribuit la dezvoltarea de capabilităţi critice la noi în ţară”, a declarat preşedintele Agenţiei Spaţiale Romane (ROSA), Marius-Ioan Piso, citat în comunicat.

Conform ROSA, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli” – INCAS a conceput şi proiectat macheta rachetei, utilizând senzori multipli. De asemenea, INCAS a realizat teste aerodinamice şi aeroacustice în tunelul său trisonic la viteze cuprinse între Mach 0,5 şi Mach 3,5.

Totodată, echipa de Experţi Atos din România a avut o contribuţie semnificativă la sistemul de transport spaţial Space Rider, care va fi integrat pe Vega-C, prin implementarea unui echipament electric de sprijin la sol – Electrical Ground Support Equipment, iar Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI dezvoltă un stand de testare a turbopompei de oxigen lichid pentru Vega-E. Acest stand va permite testarea unei familii mai largi de turbopompe.

Din anul 2012, Vega a jucat un rol fundamental în sectorul transportului spaţial. Împreună cu viitoarea racheta Ariane 6, folosirea şi îmbunătăţirea rachetei Vega-C vor spori şi mai mult competitivitatea europeană după anul 2025. Aceşti pasi vin ca răspuns la creşterea rapidă a concurenţei la nivel mondial, Europa venind cu o ofertă de configuraţii bazate pe module comune.

Dezvoltarea rachetelor va continua şi după ce Vega-C a început să fie operaţională, o altă variantă, Vega-E, urmând a fi construită mai simplu – folosind o treaptă superioară criogenică în locul celei de-a doua şi a treia trepte Vega-C.

Zborul VV21 a fost operat de ESA, coordonatorul programului Vega-C. Construcţia acesteia a fost agreată la întâlnirea ministerială din decembrie 2014, în urma succesului programului Vega. Racheta Vega-C, mai puternică, a fost răspunsul ESA la o piaţă în expansiune şi la nevoile instituţionale pe termen lung.

Statele Membre ESA care participă în programul Vega-C sunt Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Norvegia, Olanda, România, Spania, Suedia şi Elveţia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Mai multa Surveillance. Ne-am cam salbaticit, inapoi la domesticit. Poate interziceti si voi tot ce inseamna plastic, ceva mult mai vital decat orice racheta.

  2. ce-am facut mha?! rachete? musk, muta satelitii ca venim!

  3. Nimic despre reutilizare. Proiect mort de la concepție, bun doar de tocat bani publici.

  4. Ar fi bun un Satelit de Telecomunicatii , pentru Telefonia Mobila !