G4Media.ro

SONDAJ Starea economiei americane trage în jos popularitatea lui Biden / Ultimele…

Sursa foto: Jim WATSON / AFP

SONDAJ Starea economiei americane trage în jos popularitatea lui Biden / Ultimele date despre popularitatea președintelui american

Opiniile negative ale americanilor despre starea actuală a economiei Statelor Unite și viitorul acesteia afectează serios rata de favorabilitate a președintelui Joe Biden, care continuă să înregistreze recorduri negative, dezvăluie cel mai recent sondaj de opinie ABC/Ipsos. Singurul domeniu economic în care liderul de la Casa Albă și-a îmbunătățit performanțele este cel al prețului la combustibil, după ce prețul plătit de americani pentru un galon de benzină a scăzut constant în ultimele săptămâni. Biden și-a reluat angajamentele și deplasările duminică, după ce a fost testat negativ pentru COVID-19 a doua zi consecutiv, în urma a două infectări cu coronavirus.

În zonă negativă

Potrivit sondajului dat publicității duminică, mai mult de două treimi dintre americani (69%) cred că economia Statelor Unite se înrăutățește – cel mai mare nivel atins după 2008, când un sondaj ABC News/Washington Post l-a plasat la 82%. În prezent, doar 12% dintre americanii chestionați cred că economia se îmbunătățește și 18% cred că, în esență, rămâne la fel.

Părerile americanilor despre gestionarea de către Biden a redresării economice rămân în mare parte negative – și sunt practic neschimbate față de sondajul similar de la începutul lunii iunie. Astfel, doar 37% dintre americani aprobă acum performanțele președintelui democrat, în timp ce 62% o dezaprobă în sondajul ABC News/Ipsos, care a fost realizat folosind așa-numita metodă KnowledgePanel a celor de la Ipsos pe un eșantion reprezentativ de 665 de adulți americani.

Opiniile respondenților privind felul în care președintele democrat se confruntă cu inflația galopantă sunt și mai proaste: 69% dintre americani o dezaprobă, în timp ce doar 29% o aprobă. Acest număr este, de asemenea, neschimbat din iunie.

Un semnal de alarmă pentru Administrația Biden este legat de poziția independenților, un sector crucial de votanți. Astfel, cu mai puțin de 100 de zile pâna la scrutinul intermediar din noiembrie, majoritatea independenților dezaprobă performanța lui Biden atât în ceea ce privește recuperarea economică (66%), cât și inflația (73%). Reamintim că, în iunie, indexul prețurilor de consum a ajuns la 9,1%, cea mai mare creștere din ultimele patru decenii, dând peste cap așteptările experților și punând în umbră alte preocupări ale americanilor.

De asemenea, aproape jumătate dintre democrați și majoritatea republicanilor și independenților spun că economia Statelor Unite se înrăutățește, iar două treimi (64%) dintre cei foarte entuziasmați de votarea în noiembrie spun același lucru. Aceasta în contextul în care, în ciuda încercărilor administrației democrate și a mass-media liberale de a redefini termenul și de a insista pe tehnicalități, economia americană a intrat în recesiune, după două trimestre consecutive de creștere negativă.

Singurul domeniu în care Biden vede o oarecare îmbunătățire a performanțelor sale în fruntea Statelor Unite este gestionarea prețurilor la combustibil. Unul din trei americani (34%) – în creștere cu șapte puncte față de iunie – aprobă modul în care președinte a reușit să tempereze și chiar să reducă creșterile record înregistrate de prețurile la combustibili. Aceasta în contextul în care americanii sunt martorii unei scăderi constante a costului mediu pentru un galon de benzină (3,78 litri).

Astfel, media națională a prețurilor la benzină standard în SUA era duminică de 4,069 de dolari/galon. În același timp, prețul galonului de benzină premium a ajuns acum la 4,818 de dolari, iar cel de motorină se vinde cu 5,158 dolari, potrivit statisticilor oferite de American Automobile Association – AAA. (https://gasprices.aaa.com/)

Cu exact o lună în urmă, prețul galonului de benzină standard era de 4,752 de dolari, cel de benzină premium ajunsese la 5,486 dolari, în timp ce galonul de motorină se vindea la pompe cu 5,698 dolari.

Recordul pentru un galon de benzină standard a fost atins la 14 iunie 2022, când americanii au fost nevoiți să plătească în medie 5,016 dolari la pompă, în timp ce costul motorinei a atins nivelul record la 19 iunie acest an, când galonul se vindea cu 5,816 dolari la nivel național.

Republicanii, în avantaj

Potrivit anchetei de opinie, Partidul Republican este creditat cu mai multă încredere decât Biden și democrații în gestionarea problemelor cheie precum economia, inflația și criminalitatea. Acest lucru este evident în rândul americanilor care declară că sunt foarte entuziasmați să voteze în alegerile din luna noiembrie.

Aproximativ o treime dintre americani au încredere în republicani pentru a face o treabă mai bună decât democrați ca să gestioneze problemele cheie, respectiv economia, inflația, criminalitatea și imigrația. Aproximativ un sfert au mai multă încredere în democrați în fiecare dintre aceste probleme.

Printre cei 35% dintre americani care sunt foarte entuziasmați ca să voteze în noiembrie, apare un model similar. Astfel, republicanii dețin un avantaj de două cifre în fața democraților în ceea ce privește încrederea americanilor că pot rezolva aceste patru probleme.

Rază de speranță

Încrederea scăzută a americanilor în modul în care președintele democrat gestionează economia și inflația a venit în contextul raportului de vineri al celor de la Bureau of Labor Statistics privind locurile de muncă. Datele au indicat că 528.000 de locuri de muncă au fost adăugate în iulie, iar rata șomajului a scăzut la 3,5%.

Într-o declarație publicată imediat după raportul oficial, Biden a lăudat cifrele privind locurile de muncă spunând că acestea arată că administrația sa “face progrese semnificative pentru familiile care lucrează.”

Unii experți au chestionat însă datele oferite de Bureau of Labor Statistic, afirmând că ele nu reflectă realitatea. Astfel, aceștia susțin că statisticile nu indică faptul că mulți americani sunt nevoiți să aibă două sau chiar trei locuri de muncă pentru a se descurca, în timp ce alții pur și simplu au renunțat șă-și mai completeze cererile de șomaj.

Pe de altă parte, analiștii s-ar referit și la alte motive de optimism pentru democrați, surprinse de cel mai recent sondaj ABC News/Ipsos. Este vorba de impactul potențial pe care l-ar putea avea avortul asupra modului în care alegătorii ar putea vota în noiembrie.

Sondajul a întrebat alegătorii pe ce candidat ar sprijini dacă unul ar fi în favoarea menținerii avortului legal și disponibil, iar celălalt candidat ar susține limitarea avortului, cu excepția protejării vieții mamei. Aproximativ jumătate dintre americani (49%) declară că ar avea mai multe șanse să susțină candidatul care ar menține legal accesul la avort, comparativ cu 27% dintre americani care ar fi mai probabil să susțină candidatul care este în favoarea limitării avortului. Între timp, 22% dintre americani au spus că avortul nu ar avea un impact asupra modului în care ar vota.

Alegeri cu miză mare

Reamintim că Statele Unite vor avea, în următorii doi ani, două scrutinuri extrem de importante, a căror miză este semnificativă. Astfel, în toamna acestui an, americanii vor alege toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, o treime din Senat și 39 de guvernatori, precum și alți oficiali de la nivelul statelor și orașelor.

După doi ani, pe 5 noiembrie 2024, vor fi aleși președintele și vicepreședintele Statelor Unite, urmând de asemenea să fie puse la bătaie toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și 33 din cele 100 de mandate din Senatul de la Washington, 13 posturi de guvernatori de state și teritorii și alte numeroase poziții oficiale locale și statale.

Așa cum se prezintă lucrurile în acest moment și cum indică sondajele de opinie, democrații riscă să nu mai controleze nici una din cele două camere ale Congresului în urma alegerilor din noiembrie 2022. Cele mai multe dintre sondaje estimează că partidul aflat acum la putere în America va pierde zeci de mandate atât în Camera Reprezentanților, cât și camera superioară a legislativului.

Analiștii de peste ocean afirmă însă că realitățile politice și tendințele de votare din acest moment conturează un scenariu mult mai rău pentru democrați decât pierderea Camerei și, eventual, a Senatului: posibilitatea ca fotoliul de la Casa Albă să fie ocupat din nou de Trump, el urmând să beneficieze nu doar de o majoritate legislativă obedientă, dar și de un Senat impenetrabil la orice încercare democrată de a modifica așa-numita procedură de filibuster după ianuarie 2025. (În ultimii an, democrații au încercat să elimine procedura de filibuster, care permite ca legislația din Senat să fie adoptată cu o majoritate simplă de 51 de voturi din totalul de 100 de senatori. Toate tentativele lor au eșuat).

Sondajul ABC/Ipsos a surprins de altfel și starea de spririt a alegătorilor și modul posibil în care s-ar putea finaliza scutinul din această toamnă. Când au fost întrebați cât de entuziasmați sunt ca să voteze în noiembrie, sondajul a indicat că 75% dintre republicani sunt fie foarte entuziasmați sau oarecum entuziasmați să voteze, comparativ cu 68% dintre democrați și 49% dintre independenți. În sondajele ABC News/Ipsos efectuate în aprilie și iunie anul acesta, republicanii au fost mai predispuși să raporteze că sunt foarte entuziasmați și mult mai dispuși să voteze decât democrații. Acest decalaj s-a redus la cinci puncte în sondajul din august.

Pe de altă parte, republicanii continuă să fie avantajați de cifrele proaste pe care le înregistrează rata de favorabilitate a președintelui Biden. Astfel, agregatorul de sondaje RealClearPolitics a indicat duminică o rată medie de doar 40,1% favorabilitate pentru liderul democrat, cu 15,3 procente mai scăzută decât rata sa de dezaprobare, respectiv 55,4%.

În două sondaje (Harvard-Harris, respectiv Quinnipiac), Biden are o rată de favorabilitate de 37%. Cifre și mai scăzute înregistrează vicepreședinta Kamala Harris, care are o rată medie de favorabilitate de 35,8% și de nefavorabilitate de 53%. De exemplu, sondajul Quinnipiac University o plasează pe Harris la doar 27% în ceea ce privește simpatia americanilor.

Biden continuă să fie mai puțin popular chiar decât fostul lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump, al cărui mandat a fost marcat de crize multiple și controverse. Astfel, Trump are acum o rată de favorabilitate de 42% și una de dezaprobare de 53,9%.

Comentatorii americani afirmă că procentele scăzute de aprobare ale performanțelor în funcție ale liderului democrat, cu câteva puncte mai mici decât cele ale lui Trump în același moment al președinției sale, reprezintă un rezultat neașteptat pentru Joe Biden, care a ajuns în Biroul Oval promovând un mesaj de unitate, de profesionalism, de muncă asiduă și dedicație, în comparație cu anii controversați și haotici ai lui Trump.

În acest context, este interesant de văzut dacă adoptarea proiectului de lege pentru cheltuielile sociale si climatice promovat de democrați, care include peste 400 de miliarde de dolari în cheltuieli și peste 700 de miliarde de dolari în taxe, îi va ajuta pe cei din Partidul Democrat și pe Biden să recupereze punctele pierdute în fața republicanilor. Reduction Inflation Act, care a trecut duminică de Senat, este o variantă mult mai redusă a planului Build Back Better de 3 trilioane de dolari pe care Biden a încercat să-l promoveze luni de zile, fiind însă sabotat nu doar de opoziția fermă a republicanilor, dar și de membri ai propriului partid. Analiștii descriu adoptarea Reduction Inflation Act ca pe o victorie majoră pentru democrați și Casa Albă, deși șansele programului de a reduce inflația sunt, așa cum recunosc chiar unii dintre democrați, mai degrabă minime.

Surse: ABC News, RealClearPolitics, Bloomberg, The Hill, Ipsos

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. „anii controversați și haotici ai lui Trump.” – parfum un comparație cu controversele și haosul din cei doi ani de mandat ai lui Biden.
    La capitolul controverse sa menționăm doar „cognitive decline”. Cât despre haos acum se face anul de la rușinoasa abandonare a Kabul-ului.

    Dincolo de partizanatul politic și de imaginea imaculata șlefuita în presa progresista mandatul președintelui Biden e unul dintre cele mai slabe din istoria SUA. Nici unitate, nici creștere economica, doar vorbărie woke și eco.

  2. Politica ,,de răpă” a președintelui Biden da ,,rezultatele ”. Cartița comunistă.

  3. Da mai o sa fuga toti sa voteze Trumph sa se faca sluga la Putin.

    • Conservăcismul globalist este ca un tăvălug, distruge tot în calea lui, intrând cu bocancii în viața fiecăruia.

  4. Let’s go Brandon! 🤣

  5. Spre deosebire de conservăcismul la fel de globalist ce urmărește fix același lucru.

  6. El decide,shall I or shall I not….to read.
    Are 79 de ani,încă un mandat ”Good Night America!”