6.000 de bunici germani, conduși de o sibiancă împotriva extremismului. ”Dacă tăcem cu toții, se întâmplă din nou”
Anna Ohnweiler este unul din miile de sibieni care au părăsit România înainte de Revoluția din 1989, iar destinul său a făcut ca la 70 de ani să lupte împotriva extremismului chiar în Germania. Turnul Sfatului a stat de vorbă cu inițiatoarea mișcării „Omas gegen Rechts“ („Bunicuțe împotriva extremei drepte”) la câteva săptămâni după ce a fost premiată de Consiliul Evreilor din Germania cu premiul „Paul Spiegel” pentru curajul său de a se opune extremiștilor.
Anna Ohnweiler a citit pe Twitter că în Austria un grup de bunici protestează împotriva reprezentanților de extremă dreapta care intrau din nou la guvernare prin Partidul Libertății. A luat decizia să facă același lucru în Germania, după ce Alternativa pentru Germania (AfD), un partid de extremă dreapta, câștiga tot mai mult simpatia electoratului. ”Originea acestei mișcări este în Viena, de fapt. Am citit pe Twitter o postare a unui lider al extremei drepte că i-e rușine de persoanele în vârstă care la vârsta lor nu croșetează, nu au grijă de nepoți, ci fac politică. Eu m-am supărat, numai atunci ai valoare? Valoarea ta constă în a croșeta? Dacă ești în vârstă, viața nu mai are nicio valoare? M-am gândit atunci la ce era pe vremea lui Hitler. Am citit mai departe la ce se referă de fapt și erau bunicile din Viena. Era vorba de grupul lor și aceasta era reacția omului politic”, povestește sibianca.
A creat grupul „Omas gegen Rechts“ în 27 februarie 2018, la aproape trei luni după ce se crease la Viena grupul bunicilor de acolo.
Încă de la început a primit mesaje nu tocmai prietenoase de la susținătorii extremei drepte din Germania. I s-a făcut cu adevărat frică atunci când a fost amenințată cu moartea. ”La început nu mi-a fost frică. Frică mi-a fost atunci când am primit un mesaj în care mi s-a transmis că voi fi omorâtă dacă nu mă întorc în România. Mi-au transmis că Germaniei nu îi trebuie bunici care luptă împotriva extremei drepte, le trebuie numai bunici de origine germană care luptă împotriva imigranților. Atunci mi-a fost puțin frică, dar mi-am spus că dacă tăcem cu toții și nu spunem nimic se întâmplă așa cum s-a întâmplat ca în anii 1930. Dacă de frică nu mai spune nimeni nimic, atunci cei care distrug democrația nu mai au de cine să le fie frică. Mi-a fost frică. Dar dacă la toți ne este frică, unde ajungem?”, întreabă Anna Ohnweiler.
Mișcarea a cunoscut de atunci o amploare extraordinară, numele bunicuțelor s-a transformat în bunici, iar notorietatea lor a crescut foarte mult.
”Acum suntem cam 6.000 de bunici în Germania și avem oameni pe tot teritoriul Germaniei. Mesajul nostru este extrem de simplu și de clar: nu contează de unde vii, ce limbă vorbești, ce culoare are pielea ta sau ce religie ai. Cu toții suntem oameni, iar în articolul 1 al Constituției germane spune că fiecare individ are dreptul să fie la același nivel cu ceilalți. Și asta este foarte important pentru noi. Nu contează că cineva vine din Turcia, din România sau SUA. Viața e prețioasă. Orice viață”, spune inițiatoarea mișcării.
Citește integral pe Turnul Sfatului
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii