Casa Albă ordonă agențiilor federale să interzică TikTok pe dispozitivele angajaților lor în termen de 30 de zile
Agențiile federale americane vor trebui să se asigure că dispozitivele lor nu mai sunt echipate cu aplicația video TikTok în termen de 30 de zile, a ordonat luni Biroul de management și buget (OMB) al Casei Albe, citat de Le Figaro.
Deținută de compania chineză ByteDance, TikTok a fost vizată de legislatorii americani care consideră că aplicația reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. Utilizarea aplicației pe dispozitivele angajaților guvernamentali fusese interzisă printr-o lege adoptată la sfârșitul lunii decembrie.
Ordinul OMB este adoptat pentru aplicarea acestei legi, ratificată la începutul lunii ianuarie de președintele Joe Biden. Într-un memorandum, directoarea biroului, Shalanda Young, a cerut agențiilor guvernamentale să „elimine și să interzică instalațiile” aplicației pe dispozitivele deținute sau operate de acestea și să „interzică traficul de internet” de pe aceste dispozitive către aplicație.
„Un nivel inacceptabil de risc”
Platforma ultrapopulară de videoclipuri virale de scurt metraj, deținută de compania chineză ByteDance, a fost supusă unui control din ce în ce mai atent din partea occidentalilor care se tem că aceasta ar putea oferi Beijingului acces la datele utilizatorilor din întreaga lume. Interdicția guvernului federal american vine la câteva zile după o decizie similară a Comisiei Europene, care a interzis TikTok personalului său pentru a „proteja” instituția. De asemenea, guvernul canadian a anunțat luni că, începând de marți, va interzice TikTok de pe dispozitivele mobile pe care le pune la dispoziția personalului său, invocând „un nivel inacceptabil de risc” pentru confidențialitate și securitate. TikTok se numără deja printre aplicațiile chinezești interzise în India din 2020.
Cu peste un miliard de utilizatori activi la nivel mondial, TikTok este a șasea cea mai utilizată platformă de socializare, potrivit celui mai recent raport We Are Social privind evoluția digitală, publicat în ianuarie. TikTok a recunoscut în noiembrie că unii angajați din China puteau avea acces la datele utilizatorilor europeni, iar în decembrie a recunoscut că angajații au folosit datele pentru a urmări jurnaliști. Însă grupul neagă orice control sau acces al guvernului chinez la datele sale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank