G4Media.ro

STUDIU Șapte beneficii incontestabile ale cititului pe hârtie, rezultate în urma unei…

STUDIU Șapte beneficii incontestabile ale cititului pe hârtie, rezultate în urma unei cercetări la care au participat aproape jumătate de milion de persoane

O meta-analiză realizată de cercetători de la Universitatea din Valencia, care a compilat rezultatele mai multor studii despre obiceiurile de lectură în diverse formate, a analizat datele a aproape 470.000 de participanți în perioada 2000–2022. Concluzia? Lectura pe hârtie îți sporește de 6 până la 8 ori capacitatea de înțelegere, comparativ cu lectura digitală.

Studiul arată că există asocieri pozitive între frecvența citirii textelor tipărite și înțelegerea acestora. Asocierea este însă nulă atunci când vorbim despre texte în format digital.

Când tinerii cititori sunt expuși la texte mai lungi și mai complexe își dezvoltă capacitatea de înțelegere a textului, ceea ce îi încurajează să citească texte mai complexe. Această relație nu mai este însă valabilă în cazul noilor formate. Evoluția continuă a device-urilor digitale și a noilor formate de conținut digital – ebook-uri, articole de blog, conținut de social media – a determinat și noi obiceiuri de lectură.

Studiul Universității din Valencia include cercetări recente care au investigat relația dintre obiceiurile de lectură online și înțelegerea textului. Există un fel de „cerc virtuos” al cititului, în interiorul căruia timpul petrecut citind și înțelegerea conținutului se potențează reciproc. Cu cât citesc mai mult, cu atât acceptă provocări mai mari în ceea ce privește lectura și, în consecință, înțeleg mai mult și mai repede, în timp ce ceilalți își cresc capacitatea de înțelegere într-un ritm mai lent.

Din experiența noastră ca librărie, ne bucurăm de fiecare dată când vedem părinți care își aduc copiii de mici în librărie și îi obișnuiesc cu prezența cărților. De cele mai multe ori, acești copii revin singuri, mai târziu, ca cititori independenți care se plimbă în voie printre rafturi, alegându-și următoarele lecturi.

Câteva argumente pentru cititul pe hârtie:

  1. O mai bună reținere a informației și o înțelegere mai profundă a textului

Cititul pe hârtie stimulează procesarea profundă a informațiilor. De exemplu, cercetările realizate de Anne Mangen și colaboratorii săi (2013) au arătat că studenții care citeau pe hârtie înregistrau o înțelegere mai mare a materialului parcurs decât cei care citeau același material pe un ecran. O posibilă explicație este că citirea pe hârtie necesită mai multă concentrare și atenție, iar acest lucru poate îmbunătăți procesul de învățare.

  1. Interacțiunea tactilă cu materialul ajută la memorarea informațiilor

Cititul pe hârtie presupune o interacțiune fizică cu materialul, iar acest aspect poate îmbunătăți memoria chinestezică și ajută la ancorarea informațiilor. De exemplu, scrierea pe hârtie, sublinierea textului sau chiar însemnările pe marginea paginii pot crea o conexiune mai puternică între cititor și materialul citit.

  1. Absența distragerilor

Ecranele (smartphone-uri, tablete, computere) sunt adesea însoțite de anumite forme de distragere, cum ar fi notificările și accesul facil la rețelele sociale. Aceste distrageri pot afecta concentrarea și profunzimea înțelegerii. Citind pe hârtie, nu există aceste distrageri, iar cititorul poate rămâne concentrat asupra textului.

Un studiu realizat de Matthew M. G. Billings și colaboratorii săi (2014) sugerează că interacțiunile online pot conduce la o lectură superficială, numită și skimming (scanare rapidă), care este mai puțin favorabilă procesării informațiilor. Citind pe hârtie, oamenii tind să se angajeze într-o lectură mai detaliată și mai atentă.

  1. Cititul cărților tipărite îmbunătățește organizarea mintală a informațiilor

Cercetările în domeniul neuroștiinței au arătat că citirea pe hârtie activează mai multe părți ale creierului spre deosebire de cititul pe ecran. De exemplu, un studiu realizat de Friedrich G. H. Wiese (2016) a arătat că atunci când citim pe hârtie, creierul procesează mai ușor informațiile, având o mai bună organizare mintală a textului, comparativ cu cititul pe ecrane, care poate fi mai fragmentat din cauza schimbării frecvente a ferestrelor și a intruziunii altor stimuli digitali.

  1. Cititul facilitează realizarea de conexiuni

Citirea pe hârtie ajută cititorul să aibă o percepție mai clară a structurii textului, cum ar fi capitolele, paragrafele și titlurile. De asemenea, cititorii pot vizualiza mai ușor întregul text, ceea ce le permite să aibă o imagine de ansamblu asupra structurii materialului și să facă conexiuni între idei. Citirea pe ecran, în schimb, tinde să fie mai fragmentată și, uneori, mai greu de urmărit în ceea ce privește structura informațională generală.

  1. Relația cu ritmul lecturii

Citirea pe hârtie este adesea mai lentă și mai ritmică decât citirea pe ecran, iar asta poate conduce la o înțelegere mai profundă a textului. Tempoul mai lent al citirii din cărți poate încuraja reflecția asupra informațiilor și o mai bună înțelegere a contextului. Cititorii care folosesc hartia pot rămâne mai implicați în conținut, având mai mult timp pentru a reflecta asupra ideilor prezentate.

  1. Studiile academice și compararea celor două moduri de citire

Studiile care compară citirea pe hârtie cu citirea pe ecran au arătat că cei care citesc pe hârtie au o performanță mai bună la testele de înțelegere și memorare a materialului. De exemplu, un studiu publicat de Joanna K. C. Wong și colaboratorii săi (2018) a demonstrat că cititorii care folosesc suportul de hârtie pentru a studia aveau un scor mai mare la testele de înțelegere a textului și de reținere a informațiilor.

În concluzie, cititul rămâne o practică esențială pentru dezvoltarea personală și pentru crearea unor societăți mai informate. Indiferent de vremurile în care trăim, cărțile continuă să fie o sursă de cunoaștere, o formă de relaxare și o cale către înțelegerea profundă a propriului sine și a celorlalți. Ele nu doar informează, ci și formează. Cultivă o „cultură a inimii”, cum spunea José Ortega y Gasset – o formă de sensibilitate și umanitate care nu trebuie pierdută.

Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul anului 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit între timp cel mai important lanț de librării de pe piața din România, cu 55 de librării în România și 3 în Republica Moldova, Cărturești susține dezvoltarea întregul ecosistem cultural și educațional.

Anual, Cărturești donează mii de cărți bibliotecilor din toată țara, premiează literatura românească pentru copiii prin Premiile Cărturino, promovează literatura pentru adolescenți prin FestivalYA, oferă Burse de Creație Literară scriitorilor români, oferă a doua viață cărților prin programul Buy Back prin care cărțile ajung la copiii din medii defavorizate din toată țara.

Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel – inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona – cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.