75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice din România, comemorați la Blaj. Klaus Iohannis, așteptat la eveniment
Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, organizează miercuri un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 75 de ani de la scoaterea în afara legii a acestei biserici.
La eveniment, care are loc în prezența cardinalului Lucian Mureșan și a tuturor episcopilor greco- catolici români, este aşteptat să participe şi Klaus Iohannis.
Surse din rândul bisericii au precizat că președintele și-a confirmat prezența. El ar urma să participe la o slujbă de Te Deum la Catedrala ”Sfânta Treime” din Blaj.
Alte aspecte din programul președintelui nu au mai fost făcute publice.
Cu acest prilej vor fi evocate momentele dramatice din istoria greco-catolicilor, care au culminat cu decretul 358 din 1 decembrie 1948.
De asemenea, vor fi omagiate figurile Episcopilor Martiri, morți în pușcăriile comuniste.
Desființarea oficială a Bisericii Greco-Catolice în România a început cu Decretul din 1 decembrie 1948.
Acest decret a fost emis de guvernul comunist condus de Petru Groza și a fost un pas semnificativ în procesul de eliminare a Bisericii Greco-Catolice ca instituție legală în România.
După desființare, bunurile Bisericii Greco-Catolice au fost confiscate și transferate Bisericii Ortodoxe Române (BOR).
- Desființarea Bisericii Greco-Catolice în România a fost un proces complex, care a implicat confiscarea bunurilor, persecuția credincioșilor și asimilarea forțată în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.
Unii preoți și credincioși greco-catolici au fost forțați să se convertească la ortodoxie sau să își continue practica în clandestinitate.
A urmat o perioadă de persecuție împotriva clerului și credincioșilor greco-catolici, care au fost supuși la arestări, detenție, și presiuni pentru a renunța la credința lor.
Mulți greco-catolici au continuat să-și practice credința în clandestinitate, organizând slujbe secrete și adunări pentru a păstra tradiția lor religioasă.
După căderea regimului comunist în decembrie 1989, Biserica Greco-Catolică a început să se reorganizeze și să-și recâștige statutul legal.
În 1990, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România, marcând reconcilierea oficială între Biserica Greco-Catolică și Biserica Ortodoxă.
Șapte martiri ai Bisericii Greco-Catolice din România au fost beatificați de Papa Francisc, într-o ceremonie care a avut loc pe Câmpia Libertății din Blaj. Este vorba despre şapte episcopi greco-catolici morţi în închisorile comuniste.
Aceștia sunt Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu. Fiecare dintre ei are o poveste tragică. Biografia fiecăruia dintre ei poate fi citită AICI.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank