G4Media.ro

Financial Times, despre partidul extremist AUR: Promovează dezinformări și minciuni/ Ascensiunea acestui…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Financial Times, despre partidul extremist AUR: Promovează dezinformări și minciuni/ Ascensiunea acestui partid a stârnit îngrijorare în capitalele europene / Există riscul ca România să ajungă o nouă țară membră a UE și a NATO, refractară la sprijinul acordat Ucrainei

Cu câteva zile înaintea războiului dintre Israel și Hamas, un mesaj postat în mediile de socializare a devenit viral în România, pretinzând că guvernul de la București ar fi finanțat evacuarea a 3000 de ucraineni din Israel și nu a făcut nimic pentru românii surprinși în acest conflict. Nimic nu este adevărat, relatează Financial Times, citată de Rador Radio România.

Mesajul a fost postat de George Simion, șeful Alianței pentru Uniunea Românilor (AUR), de extremă-dreaptă, un partid care a devenit principala forță de opoziție din această țară. Ascensiunea acestui partid a stârnit îngrijorare în capitalele europene, existând riscul ca România să ajungă să fie o nouă țară membră a UE și a NATO, refractară în fața sprijinului acordat Ucrainei în războiul de apărare al acestei țări în fața agresiunii ruse.

Inițialele AUR, care, în traducere românească, înseamnă aur, a căutat să sprească resentimentele antiucrainene, promovând dezinformări și minciuni din dorința de a-și dubla sprijinul printre alegători după alegerile din 2019, un sprijin care ar atinge aproximativ 20% – imediat după social-democrații de guvernământ.

În ceea ce îl privește, Simion se plasează pe locul al treilea în preferințele alegătorilor pentru alegerile prezidențiale, cu un procent de aproximativ 18%, în urma secretarului adjunct al NATO, Mircea Geoană, și a premierului Marcel Ciolacu.

“Pentru un stat care se află alături de români: AUR”, a scris Simion pe Facebook, el afirmând că partidul său a intrat deja în campania electorală înaintea alegerilor parlamentare, prezidențiale și europene de anul viitor. De atunci, el a discutat totodată în contradictoriu și cu Ciolacu pe tema presupusului eșec al guvernului în acțiunea de evacuare a românilor din Orientul Mijlociu.

Autoritățile române au contestat afirmațiile lui Simion, adăugiând că doar câteva sute de ucraineni au fost evacuați și că ei sunt cei care și-au finanțat transportul, nicidecum Bucureștiul.

Ascensiunea lui Simion se înscrie întru-un curent crescând promovat de partidele de dreapta care stârnesc teama și xenofobia la nivelul întregii Europe, ele punând sub semnul întrebării sprijinul țărilor lor față de Kiev întru apărarea acestuia în fața agresiunii ruse.

Pe vremuri, un vajnic partid iredentist care condamna minoritatea maghiară și care susținea teoriile împotriva vaccinurilor pe vremea pandemiei Covid 19, AUR a schimbat macazul concentrându-se asupra Ucrainei, afirmând că războiul “nu este al nostru” și cerând guvernelor să nu mai ajute Kievul și să-și reevalueze relațiile cu Washingtonul și cu Bruxelles-ul.

La fel ca Partidul Confederației din Polonia, care a condamnat guvernul de la Varșovia pentru că a permis ieftinirea importurilor de cereale din Ucraina, AUR se opune tranzitului prin România al produselor agricole (ucrainene). Partidul se opune totodată și livrărilor de armament către Kiev ale guvernului de la București, precum și cazării piloților ucraineni care se instruiesc la bordul avioanelor de război F-16.

Eșecurile marii coaliții de guvernământ din România, care cuprinde cele mai mari partide de centru – social-democrații de centru-stânga și Partidul Național Liberal, de centru-dreapta – au dus la un climat de nemulțumiri, de care AUR a profitat.

“Așa cum s-a îmtâmplat mai devreme în Germania și în Austria, marea coaliție a provocat un crescând extremism”, a declarat Costin Ciobanu, cercetător la Universitatea din Londra. “Coaliția a părut să fie un cartel politic… în vreme ce valul neliberal de nivel mondial a ajuns și în România”.

Un prim semn al actualului sprijin al alegătorilor față de AUR se va semnala cu ocazia alegerilor din UE, programate în iunie. “Dacă acest partid de extremă-dreaptă se va afla în frunte, asta ar clarifica și calculele legate de celelalte alegeri”, a declarat Ciobanu. S-ar putea ca partidele de centru să colaboreze mai strâns ca să-și asigure mai multe voturi la alegerile parlamentare și prezidențiale.

Ascensiunea partidului AUR este asemănătoare celei a partidului Alternativa pentru Germania, care, recent, s-a rupt de fieful său din estul Germaniei și s-a descurcat bine la alegerile regionale. Extrema-dreaptă din România se aseamănă cu partidele de guvernământ din Ungaria și din Italia, precum și cu mari partide de opoziție din Spania și Franța.

La fel ca și alți lideri europeni de extremă-dreaptă, Simion, în vârrstă de 37 de ani, pretinde că țara s este exploatată de Occident și că orice voci ale opoziției sunt “ automat calificate drept putiniste”.

Claudiu Târziu, un fruntaș al partidului AUR, susține că partidul său nu e în sprijinul Rusiei.

“Românii au avut de suferit atât de pe urma ucrainenilor, cât și de pe urma rușilor, astfel încât niciunii dintre ei nu ne plac prea mult“, a declarat el pentru Financial Times.

Recent, lui Simion I s-a interzis intrarea în Moldova și în Ucraina, deși Târziu a negat niște relatări din presă care invocau surse ale serviciilor de informații și care afirmau că Simion ar fi în relații cu Moscova. Potrivit declarațiilor lui Târziu, Simion a devenit persona non grata la Chișinău și la Kiev din cauza iredentismului vizând reunirea tuturor vorbitorilor de limbă română într-o ‘Românie Mare’.

Luna trecută, atunci când președintele Volodimir Zelenski a vizitat Bucureștiul, Simion a pretins că el nu are “curaj”, din cauză că și-a suspendat discursul pe care ar fi trebuit să-l rostească în parlament. O fostă membră a partidului AUR, Diana Șoșoacă, în prezent, senator independent, a promis să perturbe discursul lui Zelenski, calificându-l drept un ”nazist” – termen folosit de Kremlin.
Zelenski a spus că nu a pregătit un discurs și a promis să se adreseze parlamentului cu ocazia unei vizite viitoare.

Întrucât opniile sale sunt asemănătoare celor ale liderului ungar, Viktor Orbán – cel mai apropiat dintre aliații pe care Putin îi are în UE și în cadrul NATO – AUR a renunțat totodată și la o serie de probleme antimaghiare. În schimb, politicienii săi îl laudă pe premierul ungar, calificându-l drept un model în privința problemelor anti-LGBYQ și în privința modului în care se opune “diktátlșor” de la Bruxelles.

“Avem aceleași opinii precum cele ale lui Viktor Orbán, ale Georgiei Meloni (premierul italian), ale lui Santiago Abascal (liderul partidului Vox de extemă-dreaptă, din Spania) sau cu cele ale oricăror lideri conservatori cu privire la familie, suveranitate, credință, tradiții și libertăți”, a declarat Târziu.

În pofida miliardelor de euro cu care UE finanțează țara, el afirmă că românii sunt jefuiți de UE și siliți să adopte o Ideologie care pune în pericol stilul de viață tradiționaal al românilor” – o temă predilettcă a partidelor pur naționale din Europa.

Partidul etnic maghiar din România, UDMR, a pledat pentru un cordon de protecție în jurul partidului AUR, care ar face ca alte partide să refuze intrarea la guvernare alături de acest partid, ceva semănător cu atitudinea partidelor de centru din Franța, care au refuzat alianțe cu Adunarea Națională, de extremă-dreaptă.

“Acest patid s-a născut din ura antimaghiară și continuă să se alimenteze din ea”, a declarat purtătorul de cuvânt al UDMR, Botond Csoma. “AUR reiterează niște prinicipii neliberale numai ca să-și mascheze extremismul și șovinismul”.

Alegătorii susținători ai partidului AUR afirmă că sunt atrași de noutatea lui. La sediul central al partidului de la București, strivit între un spital veterinar, o cofetărie și o secție de poliție, Cezar, un tânăr în vârstă de 30 de ani, afirmă că el preferă partidul AUR pentru că acesta ar “reprezinta o schimbare”.

“De 30 de ani, banii sunt învârtiți de aceiași oameni. Cel puțin, AUR e ceva nou”.

Sursa: The Financial Times/ Articol de Marton Dunai. A mai colaborat Roman Olearchyk, din Kiev / Sursa: Rador Radio România / Traducerea: Alexandru Danga

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. HAUR-ul de la rusi via PSD-PNL ne face de ras in toata Europa.

    • Votantii usl+haur=majoritatea romanilor se fac de ras. Restul si-au bagat p l u a in ea de tara si au emigrat.

  2. A starnit ingrijorari si la noi. Eu am deja un plan, in cazul in care astia se pregatesc pentru un referendum sa ne scoata atat din UE cat si din NATO. Voi plecam imediat din tara, cu durere in suflet pentru familie si prieteni, dar nu ai cum sa ramai cu astia la putere. Pana acum tara a mers greu, slab…pros.t cu astia vom merge si mai greu si pros.t

    • corect, sa-si plateasca ei intre ei pensiile speciale si salariile de bugetari … deja suntem cu exodul de creiere cel mai mare din lume pe timp de pace .. mai trebuie un sut

  3. ”Măcar e ceva nou” – să califici astfel un partid, de parcă ar fi vorba de șosete. Se spune că oamenii deștepți învață din greșelile altora. Nu am învățat și nu am tras nici o învățătură din istoria recentă cu Funar/ Vadim Tudor și alții.

  4. Ce alte asteptari am putea avea de la coloratul George Simion?

  5. „aur”-ul este de fapt unealta juntei militaro-mafiote, alias pnl+psd, prin care isi exprima ei de fapt ADEVARATELE optiuni.

  6. Dar finanțarea din Rusia prin intermediari gen DL Lulea &Co este tot în legătură cu imigranții ilegali?

  7. Un lucru este cert, Români săraci fără o cultura politica clara votează tot timpul contra intereselor sale legitime.

  8. Vărule : Aur nu este și nu poate fi o opțiune sau alternativă la nici o soluție de țară. În primul rând datorită unui handicap originar : lipsa unei culturi politice și de dialog , de cunoștințe de specialitate economice și sociale. Lipsuri pe care cu stângăcie și vociferare le compensează cu reciclarea unor himere, minciuni, agende dubioase cu simpatii periculoase.
    Se pare că practic nu știi nimic despre ”contribuția” lui Orban la criza din 2015 a imigranților, din cauza căreia – în treacăt fie zis – suferim astăzi de lipsa clauzei Schengen. Ce a comis Orban în conștiința colectivă maghiară, are nevoie de zecide ani de recuperare. El e modelul ? Nu poți dori așa eva poporului tău.