G4Media.ro

Kelemen Hunor, criticat din interior pentru alianța cu PSD și ALDE, dezvăluie…

Kelemen Hunor, criticat din interior pentru alianța cu PSD și ALDE, dezvăluie strategia politică a UDMR: Avem nevoie de aliaţi, chiar şi fără valori comune cu aceştia

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a dezvăluit vineri strategia politică a formațiunii sale, spunând că UDMR are nevoie în continuare de aliaţi în politica naţională sau locală din România, chiar dacă nu există valori comune cu cei cu care s-ar putea alia, potrivit agenției maghiare MTI.

Preşedintele UDMR a făcut declarațiile la ședința Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) organizată vineri la Târgu Mureş. MTI transmite că Kelemen Hunor a încercat să răspundă astfel criticilor conform cărora UDMR sprijină partidele din coaliţia PSD – ALDE aflate la guvernare, a căror politică a fost respinsă de o proporţie semnificativă a maghiarilor din România.

Hunor Kelemen a declarat că fără alianţă, UDMR s-ar izola, dar va putea încheia alianţe doar cu acele formaţiuni pe care electoratul român le sprijină să ajungă în consiliile locale, respectiv în parlament. “Aceasta nu înseamnă identitate ideologică cu acele formaţiuni cu care suntem în alianţă pentru o perioadă determinată” – a afirmat preşedintele UDMR.

Hunor Kelemen a declarat că în decembrie, înaintea moţiunii de cenzură, au purtat discuţii şi cu opoziţia parlamentară, dar au perceput că opoziţia, în realitate, nu doreşte să ajungă la guvernare, potrivit MTI.

Preşedintele UDMR a criticat dur coaliţia guvernamentală pentru că nici până acum nu a înaintat parlamentului bugetul pentru anul 2019 şi, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată la sfârşitul anului trecut, “a răsturnat politica financiară”.

La reuniunea CRU, Bálint Porcsalmi, preşedintele executiv al uniunii, responsabil cu pregătirea congresului, a vorbit despre intenţia UDMR care, la congresul său ce va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 22-23 februarie, se pregăteşte să adopte un document strategic care să definească o viziune privind viitorul.

Kelemen Hunor este singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al UDMR la congresul din 22-23 februarie.

Foto: InquamPhotos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. UDMR s-a făcut, și se face în continuare, frate cu dracu’.
    De fapt, la guvernare, se află o adevărată adunătură de diavoli… Conduși cu dibăcie diavolească de însuși DraKnea…!

  2. Desigur că „aceasta nu înseamnă identitate ideologică” ci oportunism politic(să folosesc un termen blând).
    În aceași ordine de idei, criticile „dure”la adresa guvernării, sunt doar vorbe goale câtă vreme votul din parlament arată altceva.
    În concluzie, domnul KH bate apa-n piuă cam de aceași manieră în care o fac și „guvernanții”.

  3. „Hunor Kelemen a declarat că fără alianţă, UDMR s-ar izola, dar va putea încheia alianţe doar cu acele formaţiuni pe care electoratul român le sprijină să ajungă în consiliile locale, respectiv în parlament. “Aceasta nu înseamnă identitate ideologică cu acele formaţiuni cu care suntem în alianţă pentru o perioadă determinată” – a afirmat preşedintele UDMR.”

    Cele de mai sus sunt definitia de dictionar a oportunismului politic. UDMR , dupa parerea mea, este de departe cea mai ticaloasa formatiune politica din Romania si aici nu ma refer la felul in care percepem noi , romanii, UDMR , ci raportat la propriul lor electorat, prizonier de facto, vreme de 30 de ani , ai acestor ticalosi .Mare parte din membri UDMR, (conducerea in mod sigur) au fix aceleasi apucaturi ca tovarasii lor din psd, alde, pnl, dar sunt de neschimbat din functii. Asta daca nu doreste cumva Viktor Orban acest lucru.

  4. Maghiarii sunt la fel ca romanii pentru ca au scos la suprafata si tolereaza la conducere pleava societatii.

  5. UDMR este ademenit dar Netanyahu cum e ?

  6. Va zica, udmr are nevoie de aliati si si-i gaseste, chiar daca nu are ”valori comune” cu acestia. Bun, pai atunci pe ce baze faceti aliantele-alea? Pe baza de penali, asta e ce va leaga, pentru ca de-aia ati girat matrasirea legilor justitiei, si toate magariile din coduri, legea recursului compensatoriu, toate oug, sunteti niste scarbe oportuniste, si chiar m-ar umfla rasul sa vad ca nu mai treceti de 5%, lucru pe care vi-l urez!

    • Pe baza de interes Gabriela. Iar interesul este unul singur. Autonomia ca inceput al enclavizarii (institutionala pentru ca in fapt putem deja vorbi de enclavizarea judetelor secuiesti). Marea problema a maghiarilor (de fapt a liderilor maghiari) este imensul lor complex de superioritate in comparatie cu romanii (dar nu numai). Acesta , completat cu aroganta si dispret este cel mai mare dusman al acestui popor altminteri harnic si disciplinat.

    • Cataline, nu prea ai dreptate, sau nu cunosti lucrurile in mod direct. Eu sunt profesor de romana si-am predat 2 ani in Sfantu Gheorghe, Covasna, unde m-am simtit excelent. O singura situatie delicata n-am avut, ma refer la aspecte de ura si-alte prostii. Crede-ma cand iti spun, nu confunda maghiarii nostri cu ungurii din Ungaria lui Orban, e mare diferenta. Maghiarii nostri chiar au un complex de inferioritate nu ca neam, ci ca cetatean, pentru ca nu vorbeste limba romana, stie ce piedica nasoala e asta. Lucrurile importante pleaca intotdeauna de la educatie, si deciziile tampite sunt foarte multe de la ministerul educatiei. Lucrurile ce tin de copii pot inflama atat de usor si de repede situatiile, habar n-ai. As putea sa mai spun multe, dar e suficient si cat am zis.
      Vorbesti de enclavizare, cui foloseste asa ceva? Maghiarilor nostri din Covasna si Harghita? Fii serios, ce parere ai de enclavizarea Moldovei prin saracie crunta si lipsa TOTALA de perspectiva? De asta ce spui?

    • Gabriela, complexul de superioritate nu este al omului de rand, neaparat, ci al elitelor (culturale, politice, clericale) indus de multe ori de sus in jos. Bineinteles ca nu se poate generaliza, exista foarte multi intelectuali maghiari de o mare calitate umana. Eu vorbesc insa de o tendinta manifesta a elitelor culturale maghiare care stimuleaza separarea, autosegregarea minoritatii maghiare fata de majoritatea romaneasca. O mare parte din vina ne revine si noua romanilor , fara indoiala, prin niste politici tembele fata de maghiarii din Romania. Ai spus ca ai fost profesoara de limba romana in Covasna. Ce parere ai de modul in care se invata limba romana in secuime ?E bine sau nu? E bine oare ca, la finalul a 12 clase, un copil maghiar nu stapaneste suficient de bine limba romana incat sa fie capabil sa-si gaseasca de lucru altundeva decat in Harghita, Covasna sau, eventual, in Ungaria ? Intrebarea e retorica, raspunsul e implicit, iar vina este in totalitate a UDMR, si a unei clase politice romanesti debile (nu e vina doar a psd aici). E foarte mult de vorbit pe aceasta tema. Toate cele bune.

  7. Catalin, enclava in Europa se numeste autonomie, canton,land, etc si toate tarile europene sunt enclavizate respectand, cand e cazul, dorinta locuitorilor autohtoni… Romania e ultima tara central-nationalista, crispata sa nu cumva etniile autohtone sa se simta bine.

    • Nu Judit, te inseli. Enclava are intelesul de izolare, segregare, lipsa de contact, respingere. Enclavizarea are conotatie negativa. Autonomia nu. Exista si functioneaza conceptul de autonomie locala, autonomie universitara etc, toate cu o acceptiune eminamente pozitiva. Judetele preponderent secuiesti sunt exact atat de autonome cat judetele proponderent romanesti. Verificati structura etnica a personalului din administratia locala din Harghita si Covasna. Sunt preponderent maghiari si este perfect normal cata vreme sunt majoritari. Nu este normala exluderea pe baza de etnicitate. Cat despre federalizare, cantonizare sau mai stiu eu ce forme de organizare administrativ teritoriala , asta e structura statului roman (apropos, si Ungaria are aceeasi forma de organizare judete=megyek), plecata din cultura si traditie.

    • Nu prea are legătură cu „alianțele” udmr-ului, dar dacă tot ai adus vorba, spune-ne Judit, ce vă oprește pe voi, pe unguri, să vă „simțiți bine” ?
      Hai să vedem: ați vrut plăcuțe bilingve, aveți, ați vrut predare în limba maternă, aveți, ați vrut grădinițe,școli,licee, dedicate exclusiv etniei voastre, există. Ce anume mai vreți ca să vă „simțiți bine „?
      În județele ocupate de voi, limba română este limbă străină. Ce anume înțelegeți voi prin „autonomie”? Când începe și mai ales până unde se întinde autonomia asta ?
      Și mai lăsați-o naibii asta cu „zonele din Europa- canton sau land ” pentru că România, crispată sau nu, nu a fost și nici nu va fi un stat federal, niciodată. Dacă bine îmi aduc aminte, nici Ungaria nu este,nu-i așa ?

  8. Udmr comite o greșeală strategică letală prin faptul că ”se aliază” cu partidele din coaliția de guvernare. Prin faptul că în decursul existenței acestei formațiuni s-a aliat cu oricine care îi putea conferi un loc în guvernare și-a construit o imagine care – reiese și aici din comentariile făcute – poate fi caracterizată prin cel puțin următoarele trăsături :
    • Un partid oportunist, fără principii, în care cu greu poți avea încredere ;
    • Un partid, care nu și –a tras o linie clară, peste care nu ar trece nici chiar pentru anumite rezultate pozitive obținute pentru maghiarii pe care îi reprezintă, maghiari pe care nu încetează să-i amăgească cu povestea că toate alianțele politice otrăvite sunt încheiate numai și numai în interesul lor.
    • Prin faptul că sprijină la vedere și din afara sferei de guvernare o alianță care se dovedește a fi ceai mai slabă, ce mai dăunătoare și cea mai coruptă din istoria de după revoluție a țării se dovedește nu numai oportunistă, dar și lipsită de orice înțelepciune politică ( understatement )

    Adevăratele motive pentru care nu se aliază cu partide progresiste în formare sau cu insuficientă pondere politică în prezent, dar cu programe adevărate de viitor, sunt :
    • pe de o parte frica că aceste partide ar putea atrage voturi din partea maghiarilor, voturi pe care îi consideră apanaj propriu, uitând că este pe punctul de a pierde voturi tocmai din cauza blestematei de alianțe murdare. Uită de semnalul pe care i l-a dat electoratul pe vremea când, dinăuntrul uniunii s-a încercat – prin sprijin masiv din afară – să se fragmenteze partidul de pe vremea lui Marko, pentru că nu a fost destul de ”maleabil”. Atunci, partidele de buzunar, create pe principiul felierii salamului s-au comportat lamentabil.
    • Udmr – dacă a fost cândva – azi nu mai este un partid progresist, purtător ai valorilor statului de drept, a domniei legii ( rule of law ), al controlului și echilibrului ( checks and balances ). Ce este, poate fi ghicit din anumite reflexe de trepăduș și interese pe care le manifestă față de vecinul din vest.