80% dintre etnicii macedoneni resping includerea minorității bulgare în Constituție
80% dintre etnicii macedoneni din Macedonia de Nord resping includerea minorității bulgare în Constituție, potrivit unui studiu realizat de Institutul macedonean „Societas Civilis” împreună cu Fundația Konrad Adenauer, transmite novinite.com.
Macedonia de Nord este obligată să recunoască comunitatea bulgară în constituția sa înainte de a putea începe negocierile cu UE, potrivit unui protocol semnat în vara anului trecut între Bulgaria și Macedonia.
La întrebarea „Ar trebui ca Macedonia de Nord să accepte și alte comunități, inclusiv cea bulgară, în constituția sa în drumul spre UE?” 65% dintre cetățenii țării răspund cu „Nu”. Dacă analizăm aceste date din perspectiva etniei, etnicii macedoneni domină cu 80% „Nu”, în timp ce albanezii sunt mai pozitivi în privința acestei perspective cu 53% „Da”.
Datele din punct de vedere al apartenenței politice îi clasează doar pe alegătorii partidului DUI albanez, partener de coaliție al social-democraților lui Dimitar Kovachevski (SDSM), aflat la guvernare, cu un răspuns pozitiv la întrebare. 75% dintre alegătorii DUI au răspuns „Da” la întrebarea privind introducerea de noi minorități în Constituție. VMRO-DPNE și „Levitsa” domină categoria „Nu” cu 89% și 92%, urmate de SDSM cu 59% și de celălalt partid albanez „Alianța pentru albanezi” cu 54%.
La întrebările legate de războiul din Ucraina, se poate observa o împărțire destul de egală a răspunsurilor. La întrebarea „Provocările NATO au fost imposibil de ignorat pentru Rusia?” 36% au răspuns „Absolut”, iar 29% au fost total în dezacord cu afirmația. Albanezii sunt în cea mai mare parte în dezacord cu afirmația (44%), iar macedonenii sunt total de acord în proporție de 43%.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank