G4Media.ro

Condamnarea jurnalistului Gershkovich ridică mari îngrijorări, transmite ONU / Wall Street Journal:…

Captura Twitter

Condamnarea jurnalistului Gershkovich ridică mari îngrijorări, transmite ONU / Wall Street Journal: Lui Gershkovich i s-au acordat puține dintre protecțiile acordate în mod normal inculpaților în SUA și în alte țări occidentale

Condamnarea, vineri, în Rusia, a jurnalistului american Evan Gershkovich la 16 ani de închisoare pentru spionaj „ridică mari îngrijorări” cu privire la libertatea de expresie, a declarat un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, conform Agerpres.

Potrivit Biroului ONU pentru drepturile omului, condamnarea „ridică mari îngrijorări cu privire la dreptul său la libertatea de expresie ca jurnalist. Jurnaliştii ar trebui să-şi poată exercita profesia lor esenţială într-un mediu sigur, fără teama de represalii”, a declarat Farhan Haq presei, adăugând că ONU cere eliberarea „tuturor jurnaliştilor deţinuţi în Rusia pur si simplu pentru că şi-au făcut munca”.

Un tribunal rus l-a condamnat vineri pe jurnalistul american Evan Gershkovich la 16 ani de închisoare pentru spionaj, la finalul unui proces rapid desfăşurat cu uşile închise, notează AFP.

În vârstă de 32 de ani, acesta este primul jurnalist american acuzat în Rusia de spionaj de la încheierea Războiului Rece.

Wall Street Journal, publicația la care lucra Evan Gershkovich, a transmis de asemenea că jurnalistul a fost condamnat pe nedrept: „Reporterul Wall Street Journal acuzat pe nedrept de spionaj de către autoritățile ruse a fost condamnat la 16 ani de închisoare într-o colonie penală de înaltă securitate, după ce a fost condamnat pe nedrept într-un proces secret și grăbit pe care guvernul SUA l-a condamnat ca fiind o farsă. Verdictul pronunțat vineri de instanță – după trei zile de audieri – a fost considerat în general ca o concluzie previzibilă, deoarece achitările în procesele de spionaj din Rusia sunt extrem de rare. Lui Gershkovich i s-au acordat puține dintre protecțiile acordate în mod normal inculpaților în SUA și în alte țări occidentale”.

Fiu al unor emigranţi sovietici care s-au stabilit în Statele Unite în 1979, Evan Gershkovich a fost arestat la Ekaterinburg în martie 2023, în timp ce realiza un reportaj pentru publicaţia The Wall Street Journal, după care a fost acuzat de spionaj de către Serviciul Federal de Securitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...