G4Media.ro

Organizatorii JO prezintă scuze după „Cina cea de Taină” de la ceremonia…

Sursa foto: Captură video

Organizatorii JO prezintă scuze după „Cina cea de Taină” de la ceremonia de deschidere: “Dacă oamenii s-au simţit jigniţi, ne pare foarte rău” / ”Nu a existat niciodată o intenţie de a arăta lipsă de respect faţă de vreun grup religios”

Organizatorii Paris 2024 au prezentat duminică scuze catolicilor şi altor grupuri creştine indignate de un „tablou” kitsch din cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice care a parodiat celebra pictură „Cina cea de Taină” a lui Leonardo Da Vinci, relatează News.ro, care citează Reuters.

Segmentul, care a prezentat un tablou ce amintea de scena biblică în care Iisus Hristos şi apostolii săi împărtăşesc ultima masă înainte de crucificare, moment de la JO în care au apărut drag queens, un model transsexual şi un personaj întruchipând în zeul grec al vinului, Dionysos, a stârnit consternarea Bisericii Catolice şi a dreptei religioase din America.

„În mod clar, nu a existat niciodată o intenţie de a arăta lipsă de respect faţă de vreun grup religios. (Ceremonia de deschidere) a încercat să celebreze toleranţa comunităţii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Paris 2024, Anne Descamps, în cadrul unei conferinţe de presă. „Credem că această ambiţie a fost atinsă. Dacă oamenii s-au simţit jigniţi, ne pare foarte rău.”

Franţa, deşi mândră de bogata sa moştenire catolică, are, de asemenea, o lungă tradiţie de secularism şi anticlericalism. Blasfemia nu este doar legală, ci şi considerată de mulţi drept un pilon esenţial al libertăţii de exprimare.

Susţinătorii tabloului au lăudat mesajul său de incluziune şi toleranţă.

Biserica Catolică din Franţa a declarat că deplânge o ceremonie care „a inclus scene de batjocură şi batjocorire a creştinismului”.

Unii sportivi francezi au avut probleme cu somnul din cauza consecinţelor controversei, a declarat Monseniorul Emmanuel Gobilliard, delegat al Episcopiei Franţei pentru Jocuri.

Arhiepiscopul Charles Scicluna, cel mai înalt oficial catolic din Malta şi un oficial al puternicului birou doctrinar al Vaticanului, a declarat că l-a contactat pe ambasadorul Franţei în Malta pentru a se plânge de „insulta nejustificată”.

Într-un mesaj adresat ambasadorului, publicat pe X, acesta a scris: „Aş dori să-mi exprim durerea şi marea dezamăgire faţă de insulta adusă nouă, creştinilor, în timpul ceremoniei de deschidere … când un grup de artişti travestiţi au parodiat Cina cea de Taină a lui Iisus”

Unii comentatori au spus că această controversă a fost un alt exemplu al războaielor culturale din secolul XXI, amplificate de un ciclu de ştiri de 24 de ore şi de social media.

Thomas Jolly, directorul artistic şi creierul din spatele ceremoniei de deschidere extravagante, a declarat că subversiunea religioasă nu a fost niciodată intenţia sa.

„Am vrut să vorbim despre diversitate. Diversitatea înseamnă a fi împreună. Am vrut să includem pe toată lumea, atât de simplu”, a declarat el.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Daca diversitate inseamna jignirea celorlalati sa ne fereasca D-zeu de viitor…

  2. Vedea-i-aș copiii transgender și după aia mai vorbim…