G4Media.ro

OMV Petrom anunță începerea lucrărilor de construcție pentru structura-suport din oțel a…

Sursa Foto: OMV Petrom

OMV Petrom anunță începerea lucrărilor de construcție pentru structura-suport din oțel a platformei de producție în cadrul proiectului Neptun Deep / Primele livrări de gaze naturale ar urma să aibă loc în 2027

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, operator în cadrul proiectului Neptun Deep, anunță începerea lucrărilor de construcție pentru structura-suport din oțel a platformei de producție („jacket”). Execuția acesteia este parte a contractului încheiat cu Saipem și se realizează la șantierul din Arbatax, Sardinia. În prima parte a acestui an a început construcția pentru suprastructura platformei de producție, la șantierul Saipem din Karimun, Indonezia, se arată într-un comunicat al companiei.

  • Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Împreună cu partenerii noștri de la Romgaz, suntem foarte entuziasmați de progresele pe care le facem, pentru că acest proiect va contribui la siguranța aprovizionării cu energie pentru noi toți. Neptun Deep este un proiect unic pentru România, care mobilizează investiții de până la 4 miliarde de euro, contribuind, de asemenea, la bunăstarea economică a țării”.
  • Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare și Producție: „Construcția platformei de producție Neptun Alpha avansează conform graficului, pe două șantiere Saipem, aflate în Indonezia și Italia. Ne așteptăm să o instalăm în 2026, urmând ca ulterior să aibă loc conectarea, punerea în funcțiune și integrarea sistemelor de producție și a conductelor subacvatice. Cu aceste activități suntem în grafic pentru începerea producției de gaze naturale în 2027”.

Saipem este o companie globală lider în serviciile de proiectare și construcție pentru sectorul energetic. În cadrul contractului pentru Neptun Deep, Saipem va executa lucrări de proiectare, achiziții, construcție, instalare și punere în funcțiune (EPCIC).

Structura-suport („jacket”) este primul element al platformei Neptun Alpha care va fi instalat în Marea Neagră. Aceasta va avea o înălțime de aproximativ 140 de metri, o bază de circa 40 de metri pătrați și va cântări peste 7,000 de tone. Pe această structură va fi montată partea superioară a platformei.

Platforma Neptun Alpha va fi instalată în zona de apă cu adâncimea de ~100 de metri și face parte din infrastructura necesară pentru producția zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud. Infrastructura productivă mai include 10 sonde, 3 sisteme submarine de producție și rețeaua de conducte colectoare asociate, conducta principală de gaze către țărm (~160 km) și stația de măsurare a gazelor la Tuzla.

Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz (prin subsidiara sa Romgaz Black Sea Limited), fiecare dintre companii având o cotă de participație de 50%. Investițiile necesare pentru faza de dezvoltare a proiectului sunt de până la 4 miliarde de euro.

Producția a fost estimată la circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a ~4,3 milioane de gospodării multiplicată de ~30 de ori.

Mai multe detalii despre proiectul Neptun Deep aici.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2023, acționarii români dețin peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.