G4Media.ro

Nici inamicul lui Orbán nu are încredere deplină în UE / „Nu…

Foto: Facebook Peter Magyar/Viktor Orban

Nici inamicul lui Orbán nu are încredere deplină în UE / „Nu cred că am prieteni în Parlamentul European”, a declarat Péter Magyar.

Premierul ungar eurosceptic Viktor Orbán și marele său rival proeuropean au cel puțin un lucru în comun: niciunul nu este complet convins de Bruxelles, relatează Politico.eu

Péter Magyar, un conservator care a făcut cândva parte din cercul restrâns al lui Orbán în Ungaria, îl înfruntă acum pe acesta în calitate de lider popular al opoziției. Tisza, partidul nou înființat al lui Magyar, în vârstă de 43 de ani, a câștigat aproape o treime din voturile maghiarilor la alegerile europene din iunie, lăsându-l pe Orbán cu cea mai slabă performanță politică de la preluarea puterii în 2010.

În prezent, Magyar este deputat european și face parte din Partidul Popular European de centru-dreapta (chiar cel pe care Orbán l-a părăsit înainte de a fi dat afară).

Dar dacă Bruxelles-ul crede că a găsit un aliat sigur, Magyar are un avertisment.

„Suntem pro-UE, dar nu suntem orbi la deficiențele UE”, a declarat Magyar într-un interviu acordat POLITICO. Când a fost întrebat despre politicile blocului privind Green Deal, migrația și integrarea în UE, politicianul maghiar a deviat întrebarea.

Magyar, fostul soț al fostului ministru al justiției și cunoscut anterior ca un funcționar liniștit la nivel înalt al guvernului Orbán, a cucerit alegătorii semnalând corupția guvernului maghiar și preocupările legate de statul de drept. El a promis că UE va da undă verde unor fonduri europene de miliarde de euro care au fost înghețate de Bruxelles din cauza politicilor iliberale ale Ungariei privind libertățile academice, independența judiciară și legile anti-LGBTQ+.

Dar asta nu înseamnă că el este de acord cu toate politicile UE.

„Cu siguranță nu credem într-un superstat european … UE ar trebui să ajute statele membre să-și atingă obiectivele în toate aceste domenii, adesea prin acțiuni comune, uneori prin cooperare consolidată și, sincer, uneori făcând un pas înapoi și recunoscând că statele membre nu sunt unite în opiniile lor”, a declarat Magyar.

Un dezacord cheie între Magyar și PPE este faptul că el nu susține trimiterea de arme în Ucraina, a declarat el în iunie.

„Rusia este agresorul, iar Ucraina are dreptul să se apere, iar noi ar trebui să sprijinim Ucraina”, a declarat el pentru POLITICO. „Diferim cu privire la natura exactă a sprijinului nostru”.

Magyar are timp până la alegerile naționale din primăvara anului 2026 pentru a schimba cursul anti-UE al țării. El va conduce campania de la Bruxelles în calitate de deputat european proaspăt ales și speră că va avea sprijinul șefei Comisiei Ursula von der Leyen și al PPE.

UE i-a pregătit terenul pentru dezbaterea cu Orbán la Strasbourg, la începutul lunii octombrie, când cei doi au participat la sesiunea plenară a Parlamentului European. Orbán i-a strâns mâna lui Magyar; a fost prima dată în ultimul deceniu când a făcut acest lucru cu un lider important al opoziției.

Magyar a numit-o „istorică”.

Potrivit lui Magyar, această confruntare a fost primul exemplu al modului în care von der Leyen și alte personalități ale PPE l-ar putea sprijini înainte de alegerile naționale – și l-ar ajuta să sfideze percepția conform căreia „birocrația europeană” este „inamicul poporului maghiar”.

Pentru Bruxelles, Magyar reprezintă o șansă de a readuce Ungaria în sânul Uniunii, după ani în care Orbán s-a opus tot mai mult instituțiilor UE.

Von der Leyen va vizita Budapesta pe 7 noiembrie pentru a participa la summitul Comunității Politice Europene, o șansă pe care Magyar speră că o va folosi pentru a se întâlni cu el față în față, pentru a vorbi cu jurnaliștii și pentru a le vorbi studenților despre Erasmus și UE.

Întrebat dacă îl consideră pe von der Leyen și PPE aliați apropiați, Magyar a spus: „Nu cred că am prieteni în Parlamentul European”.

„Există semne încurajatoare, dar nici Tisza, nici partenerii noștri nu au avut încă suficiente oportunități” pentru a dovedi acest lucru, a adăugat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Onest, nu Gudurau ca ai nostri…

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.