
Arhitectul putinismului, Vladislav Surkov, a revenit în public după ani de tăcere
După ani de tăcere, Vladislav Surkov, prezentat în multe instituții de presă drept „arhitectul”putinismului, a reapărut în public cu un interviu acordat unei reviste franceze în care încearcă să arate putere și să descurajeze Europa să mai susțină Ucraina, arată El Periodico, citat de Rador.
Îi place să fie prezentat publicului occidental drept „arhitectul putinismului”, deși academicieni precum Carmen Claudín, cercetător senior la Centrul de Afaceri Internaționale din Barcelona (CIDOB), îi limitează acest rol, reducându-l la unul dintre numeroșii „constructori” ai gândirii politice întruchipate de actualul lider de la Kremlin.
Dar adevărul este că Vladislav Surkov, născut în urmă cu șase decenii în Solnţevo, un mic sat din regiunea Lipeţk, din Rusia central-europeană, este responsabil pentru cuvintele și expresiile care au ajuns să domine limba oficială a Rusiei lui Vladimir Putin. Fie că este vorba de „democrație suverană”, termen folosit pentru a descrie sistemele politice în care au loc alegeri, dar fără nicio posibilitate de alternanță politică, fie „putere verticală”, o structură centralizată cu președintele în frunte, care a pus capăt odată lipsei de coordonare și haosului care domnea în rândul autorităților regionale ale Federației Ruse sub președintele Boris Elțîn.
Surkov, a cărui carieră politică a cunoscut suișuri și coborâșuri, a rămas în afara atenției publice din 2020, când a fost eliberat din funcția de consilier prezidențial pentru Ucraina și înlocuit de Dmitri Kozak, o figură apropiată liderului de la Kremlin. „Nu știm dacă a continuat să joace un rol politic în tot acest timp”, a explicat telefonic pentru EL PERIÓDICO Alya Shandra, redactor-șef al Euromaidan Press și jurnalist care a examinat în 2016 peste două mii de e-mailuri piratate din contul personal al acestuia, în cadrul unei investigaţii numită „Surkov leaks”.
Acum Surkov tocmai a reapărut, oferind un interviu săptămânalului francez „L’Express” cu un mesaj clar și direct: Rusia va continua să se extindă „în măsura în care va decide Dumnezeu”, iar planurile de subjugare și împărțire a Ucrainei vor continua, indiferent de rezultatul discuțiilor purtate în prezent în Arabia Saudită de reprezentanții SUA, Rusiei și Ucrainei.
Ce caută acest personaj enigmatic expunându-se din nou ochiului public? Shandra își amintește că Surkov a jucat întotdeauna un rol în „crearea realității” pentru a influența evenimentele. Iar conținutul interviului, în care, potrivit acestei jurnaliste, nu se spune „nimic nou”, este cu siguranță un exercițiu îndrăzneț de revizionism istoric. Potrivit lui, în 2014, anul revoluției Euromaidan și al anexării ulterioare a Crimeei, „mai puțin de jumătate dintre ucraineni au susținut aderarea la UE”, ajungând până la a descrie guvernul lui Volodimir Zelenski, un președinte ales cu 73% din voturile exprimate la alegerile prezidențiale din 2019, drept „regimul fantoşă susţinut de o minoritate a ţării”. Potrivit jurnalistei, Surkov certifică că rezultatele actualelor discuții de armistițiu vor fi „a doua împărțire a Ucrainei”, după ce acordurile de la Minsk în urmă cu un deceniu au reprezentat „prima” împărțire.
Rămâne de văzut care vor fi rezultatele lungului interviu al lui Surkov, dincolo de a fi repetat de actuala elită politică rusă, al cărei președinte Putin tocmai a sugerat, pe fondul unui val de condamnări internaționale, ca Ucraina să fie plasată sub administrația ONU până la organizarea alegerilor prezidențiale.
„Cuvintele lui Surkov cu siguranță nu îi vor împinge pe ucraineni să lupte mai puțin energic” împotriva invadatorului, explică Kadri Liik, cercetător senior la think tank-ul Consiliului European pentru Relații Externe.
Ea amintește că demiterea lui Surkov din funcția de consilier prezidențial pentru Ucraina, în 2020, s-a datorat lipsei de rezultate a politicilor sale, care nu au reușit să schimbe opinia publică ucraineană și să forțeze cetățenii să privească din nou spre Moscova. Există, de asemenea, îndoieli că vor avea vreun impact asupra audiențelor din Uniunea Europeană. „Politicile lui Surkov au funcționat bine în interiorul granițelor Rusiei, dar nu în afara lor”, insistă cercetătoarea. De fapt, este puțin cunoscut în Europa, amintește Liik.
Și nu greșește. Ancheta „Surkov leaks” a dezvăluit rolul extins al Moscovei în rebeliunile din regiunile separatiste Donețk și Luhansk și, de asemenea, a dezvăluit o serie de influenceri și agenți ruși care colaborează cu Ucraina în urma revoluției Maidan din 2014, încercând să destabilizeze țara.
Cu toate acestea, în ciuda efortului „conștiincios” investit de Kremlin, descrie jurnalista Shandra, nu a reușit să inverseze situația politică de la Kiev și nici să schimbe înclinația către Occident pe care a simțit-o și continuă să o simtă de atunci majoritatea cetățenilor ucraineni.
Traducerea Rador: Rodezia Costea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.