G4Media.ro

FOTO Galațiul, capitala jocului popular românesc timp de trei zile / 300…

Particiipanți la un workshop de dans popular românesc Sursa foto Chromalite Pictures

FOTO Galațiul, capitala jocului popular românesc timp de trei zile / 300 de participanți, reprezentând 13 școli de dans, au participat la workshopuri de dans popular cu coregrafi din diferite zone ale țării

Weekendul trecut a avut loc la Galați cea de-a patra ediție a Congresului Național al Școlilor de Dans Popular Românesc. Evenimentul a fost inițiat în anul 2022 de Virgil Tăbuș și Diana Tăbuș, profesori coregrafi ai școlii de dans care le poartă numele.

Coregrafii Diana și Virgil Tăbuș
Coregrafii Diana și Virgil Tăbuș Sursa foto Chromalite Pictures

Primele ediții s-au desfășurat succesiv în Mamaia, Tulcea și Cluj și se dorește ca organizarea congresului să treacă prin cât mai multe orașe ale țării, dar încă de la început organizatorii și-au dorit să îl aducă și în orașul lor natal, Galați.

Școala de dans Tăbuș a reunit la Galați 300 de participanți, reprezentând 13 școli de dans din toate zonele țării și chiar de peste hotare (Școala de Dans Grupul Vatra).

Școlile de dans participante au fost Școala de Dans Tăbuș (Galați), Școala de Dans Popular „Edu” (Buzău), Atelierul de Joc Popular (Zalău), Școala de Dans Tradițional Românesc „Dor de joc” (Cluj Napoca), Școala de Dans „Brâu Muntenesc” (Ploiești), Școala de Dans „Ceatăra” (Carei), Școala de Dans Coman (Tulcea), Școala de Dans „Drag mi-e jocul românesc” (Ploiești), Școala de Dans „În pași de dans” (București), Școala de Dans „Lets Dance” (București), Școala de Dans Marius Enache (Buzău), Școala de Dans Ioan Macrea (Sibiu) și Școala de Dans Grupul Vatra (Torino-Italia).

Timp de 3 zile, orașul de la Dunăre a fost capitala dansului popular românesc.

Invitați speciali au fost patru coregrafi din diferite zone ale țării care au susținut patru workshopuri de dans popular: maestrul Ion Horujenco, care a reprezentat Moldova de Sud, maestrul Costinel Leonte a venit cu jocuri din Bucovina, zona Maramureșului a fost prezentă datorită maestrului coregraf Emil Miheț, iar al patrulea workshop a fost susținut de instructorul coregraf George Ștreng, care a prezentat jocuri din zona Bihor.

Coregrafii participanți la Congresul Școlilor de Dans Popular Românesc
Coregrafii participanți la Congresul Școlilor de Dans Popular Românesc Sursa foto Chromalite Pictures

Un moment emblematic al evenimentului de la Galați a fost flashmob-ul de dans popular desfășurat în parcul I.C. Brătianu de la Elice, organizat cu sprijinul Primăriei Galați. Toți participanții, cărora li s-au alăturat și alți membri ai școlii de dans Tăbuș, s-au prins în horă timp de câteva minute, îmbrăcați în tricouri albastre, simbolizând valurile Dunării.

Flashmob organizat de Școala de Dans Tăbuș pe Faleza Dunării
Flashmob pe Faleza Dunării Sursa foto Imagini aeriene Ștefan Andrei

La final cei aproximativ 350 de dansatori au făcut o poză de grup alături de un drapel uriaș, montat tot de către organizatori peste zidul Falezei.

Poză de grup a participanților la flashmob pe Faleza Dunării
Poză de grup la flashmob-ul de pe Faleza Dunării Sursa foto Imagini aeriene Ștefan Andrei

Fiecare zi a evenimentului s-a încheiat cu câte o petrecere cu muzică live, iar în ultima seară, finalul congresului a fost sărbătorit împreună cu fiul cel mare al familiei Tăbuș, Rareș Andrei Tăbuș, care le-a cântat invitaților la trei instrumente muzicale: caval, tilincă și fluier, iar punctul culminant au fost cei doi artiști foarte îndrăgiți, Paul Ananie și Andreea Haisan.

Congresului Național al Școlilor de Dans Popular Românesc are o amploare mare și un impact important în dansul popular românesc, ținând cont de faptul că se adresează școlilor de dans și cursanților acestora iar promovarea dansului popular românesc în prezent se face în mare parte prin intermediul acestor școli de dans.

Coregraful Virgil Tăbuș
Coregraful Virgil Tăbuș Sursa foto Chromalite Pictures

Profesorii și instructorii școlilor vin pentru perfecționare și și schimb de experiență, iar cursanții lor, care aleg să participe la aceste evenimente, își doresc să învețe jocuri de la coregrafi cu experiență, care provin chiar din zonele respective.

Poză de grup după un workshop de dans popular
Poză de grup după un workshop de dans popular Sursa foto Chromalite Pictures

Următoarea ediție a congresului va avea loc la Ploiești și va fi organizată de școala de dans „Drag mi-e jocul românesc”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...