
Apele Române, despre inundațiile pe Dunăre din 2014: Nu deținem informații despre vreo decizie privind inundarea deliberată a unor zone din România / Nu au fost afectate zone locuite și nu au fost evacuate persoane / Au fost inundate păduri, pășuni și teren arabil
Administrația Națională „Apele Române” a răspuns, miercuri, la o serie de întrebări transmise de G4Media privind inundațiile pe Dunăre din anul 2014 despre care a vorbit Victor Ponta. „Apele Române” arată, în răspuns, că nu deține informații despre vreo decizie privind inundarea deliberată a unor zone din România, că în perioada respectivă (15 mai – 5 iunie 2014) „nu au fost afectate zone locuite, nu au fost evacuate persoane și nu au fost afectate construcții hidrotehnice – digurile de-a lungul sectorului românesc al Dunării”.
Conform sursei citate, atunci au fost inundate circa 9248 ha de păduri în zone inundabile, 2932 ha pășuni și 1877 ha teren arabil.
„Nu deținem informații cu privire la existența unei decizii care să fi vizat inundarea deliberată a unor zone de teritoriul României. Măsura tranzitării debitelor Dunării în regim natural prin amenajrea hidrotehnică Porțile de Fier I și II a fost stabilită de Serviciul comun de dispecer energetic româno-sârb, în baza Art. 12 din Convenția de exploatare din 1998 (Legea 14/1999), pentru a asigura funcționarea în siguranță a sistemului hidroenergetic la debite excepționale”, se arată în răspunsul transmis G4Media de „Apele Române”.
Astfel, între 16 – 19 mai 2014 s-au tranzitat pe Dunăre la intrarea în țară debite maxime de circa 13500 mc/s (regim natural) prin amenajrea hidrotehnică Porțile de Fier I și II. Între 19-24 mai, s-au emis avertizări Cod Portocaliu pe sectoarele îndiguite ale Dunării în județele Dolj și Teleorman.
Între 20 mai și 5 iunie, Dunărea a depășit cotele de inundație și s-a revărsat controlat în lunca neprotejată în aval în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Constanța și Tulcea, precizează „Apele Române”.
Context. Victor Ponta a susținut, la podcastul „Hai, live! cu Turcescu și Andronic”, difuzat miercuri, 9 aprilie 2025, că în 2014, când era premier al României, iar Serbia a fost lovită de inundații puternice, a preferat ca sate românești de pe clisura Dunării să fie inundate, pentru a proteja Belgradul.
El a precizat că, în schimb, a fost inundată partea românească, dar oamenii au fost mutaţi şi s-au dat repede despăgubiri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank