G4Media.ro

Trump și Xi, în impas cu privire la negocierile comerciale / Refuzul…

Credit line: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Trump și Xi, în impas cu privire la negocierile comerciale / Refuzul lui Trump de a permite contacte informale diplomatice cu Beijingul încetinește progresul către un posibil acord

Președintele american Donald Trump spune că se așteaptă la un acord cu Beijingul cu privire la tarifele astronomice „în următoarele trei sau patru săptămâni”, dar acest lucru pare din ce în ce mai puțin probabil. Trump insistă asupra unor „discuții individuale” cu liderul chinez, Xi Jinping, iar acest lucru blochează alte eforturi diplomatice de a stopa agravarea războiului comercial dintre cele două puteri globale, relatează Politico.

Președintele american nu va autoriza delegații Casei Albe să discute cu oficialii chinezi la Beijing despre o detensionare, au informat doi foști înalți funcționari ai Departamentului de Stat precum și un oficial din industrie, sub protecția anonimatului. Senatul nu a confirmat încă un ambasador în China; Trump nu a numit pe nimeni altcineva pentru a conduce discuțiile cu Beijingul, iar Casa Albă nu a contactat ambasada chineză pentru a începe discuțiile.

Absența oricăror contacte substanțiale a înghețat comunicarea semnificativă între cele două țări și a amenințat probabilitatea unei soluții pe termen scurt.

„Canalele secundare nu funcționează pentru că președintele Trump nu dorește acest lucru”, a declarat Ryan Hass, fost director pentru China, Taiwan și Mongolia la Consiliul Național de Securitate în timpul administrației Obama. „Trump vrea să trateze direct cu președintele Xi în același mod în care a făcut-o cu președintele Putin. Nu cred că este interesat în mod deosebit de externalizarea transmiterii opiniilor sale către alții.”

Trump și-a declarat în repetate rânduri interesul de a discuta sau de a se întâlni cu Xi pentru a atenua tensiunile comerciale. Dar liderul chinez a părut să reziste acestor propuneri. În schimb, Xi s-a concentrat în această săptămână pe mobilizarea țărilor din Asia de Sud-Est pentru a-și consolida relația cu China în opoziție cu tarifele americane. Acest impas aparent irită Casa Albă.

„Președintele Trump a spus clar că mingea este în terenul Chinei”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt.

Dar o conversație între lideri nu este singura modalitate de a ajunge la un acord. Trimișii neoficiali ai Casei Albe, în care atât Washingtonul, cât și Beijingul au încredere, ar putea pregăti terenul. Statutul lor neoficial le-ar acorda oficialilor un grad de flexibilitate și sinceritate în negocierile cu autoritățile chineze, care ar putea contribui la accelerarea discuțiilor comerciale atunci când se întâlnesc oficialii de nivel superior.

Și nu lipsesc candidații care ar putea juca acest rol cu Beijingul.

„Există multe canale secundare, inclusiv din partea comunității noastre de afaceri și a foștilor oficiali americani și chinezi”, a declarat Wendy Cutler, un fost negociator comercial superior al SUA.

Casa Albă a declarat că oficialii săi sunt în contact strâns cu autoritățile de la Beijing, dar nu a spus dacă diplomația pe canale secundare face parte din strategia sa.

„Teoria că administrația de la Casa Albă înăbușă discuțiile cu China este pur și simplu inexactă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Brian Hughes. „Există diverse contacte la nivel de personal și de conducere care continuă, iar noi, așa cum a spus președintele, salutăm discuțiile cu autoritățile chineze”, a adăugat el.

Beijingul este probabil reticent în a ceda cererilor lui Trump pentru o conversație cu Xi, deoarece liderul chinez ar putea pierde avantajul – în special dacă Trump transformă întâlnirea într-un spectacol public.

„Birocrația chineză nu va permite niciodată ca președintele lor să fie pus în situația de a fi surprins sau umilit”, a declarat Hass. „După incidentul cu [președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ei sunt foarte atenți la riscul ca Xi să fie umilit, subminat sau să facă parte dintr-o înțelegere care se destramă pe scena mondială.”

Guvernul chinez dorește, în schimb, o „persoană de referință” a administrației Trump care să începe discuțiile privind încetarea războiului tarifelor, a raportat miercuri Bloomberg. În aceeași zi, Beijingul l-a numit pe Li Chenggang, un fost ministru adjunct al comerțului, în funcția de nou reprezentant al Chinei pentru comerț internațional.

Numirea poate indica faptul că Beijingul așteaptă ca Trump să își desemneze de asemenea propriul emisar.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Fiecare fată de pe FOMISIE18 e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.