
Războiul comercial al lui Trump îndepărtează investitorii de America / La începutul acestui an, Statele Unite reprezentau aproximativ 25% din PIB-ul global și 65% din valoarea bursieră globală
Piețele globale au fost zguduite din temelii de agenda comercială agresivă a președintelui Donald Trump – și, în ciuda promisiunii sale privind o „nouă epocă de aur a Americii”, atracția îndelungată a investițiilor americane începe să își piardă din strălucire, scrie CNN.
Tarifele vamale ale lui Trump au fost un catalizator pentru sfârșitul unei ere de excepționalism american, spun analiștii, și au afectat imaginea că piețele americane sunt principalul loc de investiții cu performanțe de neegalat.
Războiul său comercial a întunecat deciziile de afaceri și a perturbat previziunile privind creșterea economică. Directorii executivi au redus orientările, iar băncile de pe Wall Street și-au redus țintele pentru sfârșitul anului pentru S&P 500.
Cel mai recent sondaj realizat de Bank of America în rândul administratorilor de fonduri globale a indicat cel mai mare număr de investitori globali care intenționează să își reducă participațiile la acțiunile americane, de la începutul colectării datelor în 2001. 73% dintre respondenți au declarat că sunt de părere că excepționalismul SUA a atins apogeul.
Politica comercială a administrației Trump a generat îngrijorări cu privire la creșterea economică a SUA și a determinat investitorii globali să își regândească alocarea către activele americane, a declarat pentru CNN Arun Sai, senior multi-asset strategist la Pictet Asset Management.
„Chiar dacă există o dezescaladare constantă de aici, răul este făcut”, a spus Sai. „Nu se mai poate pune spiridușul înapoi în sticlă”.
Piețele globale în centrul atenției
Piața bursieră din SUA a fost mult timp standardul de aur. Conform datelor FactSet, în ultimii 15 ani, S&P 500 a depășit constant performanțele omologilor săi din Europa și Asia.
Cu toate acestea, S&P 500 a scăzut cu 10% în acest an și este pe cale să înregistreze cea mai proastă lună din 2022. Investitorii sunt conștienți de faptul că peisajul s-a schimbat foarte mult de când indicele de referință a crescut cu 23% anul trecut.
Potrivit lui Alessio de Longis, șeful departamentului de soluții de investiții de la Invesco, au existat trei catalizatori care au deplasat atenția de la America către investițiile în străinătate.
În ianuarie, modelul de inteligență artificială low-cost, de tip ChatGPT, al companiei DeepSeek a luat prin surprindere Silicon Valley și a pus în discuție ideea că SUA deține dominația absolută în domeniul inteligenței artificiale.
În februarie, o schimbare în politica externă a SUA în sensul reducerii sprijinului pentru Ucraina a stimulat cheltuielile pentru apărare în Germania, ceea ce a favorizat creșterea economică și investițiile în Europa.
Iar abordarea hazardată a lui Trump privind tarifele în martie și aprilie a fost al treilea imbold pentru investitori să se uite la alte piețe, potrivit lui de Longis.
„Strategia de comunicare relativ neregulată și imprevizibilă în ceea ce privește tarifele, precum și șocul inițial provocat de cuantumul tarifelor care erau amenințate în întreaga lume au oferit un alt impuls pentru subperformanța SUA”, a declarat de Longis.
În ultimele trei luni, de Longis a declarat că strategia sa de investiții a trecut de la concentrarea excesivă pe acțiunile americane la un echilibru între acțiunile americane și cele europene.
Cel mai recent sondaj al Asociației americane a investitorilor individuali a arătat că, în ultimele opt săptămâni, peste 50% dintre respondenți au fost pesimiști cu privire la piața bursieră americană.
Jason Blackwell, strateg de investiții la Focus Wealth Partners, a declarat că probabil au trecut 15 ani de când un client a cerut să își crească alocarea către acțiunile internaționale.
„Acesta a fost un apel destul de consistent pe care l-am primit în ultimele două săptămâni”, a spus Blackwell. „Deci, cu siguranță există din nou interes”.
Blackwell a spus că apariția DeepSeek și perspectivele de creștere în Europa au atras atenția investitorilor. „Adăugați tarifele și această tendință de deglobalizare și cred că ați avut o serie de evenimente care au determinat investitorii să își regândească expunerile internaționale și să se reechilibreze puțin față de situația din ultimii 10 ani”, a spus el.
La începutul acestui an, SUA reprezentau aproximativ 25% din PIB-ul global și 65% din valoarea bursieră globală, potrivit Barclays.
„Timp de aproape 20 de ani, SUA a beneficiat de fluxuri aproape neîncetate către activele financiare în dolari”, a declarat Ajay Rajadhyaksha, analist la Barclays, într-o notă recentă. „Poate că am fost pregătiți pentru o revenire … și o grămadă de lucruri s-au schimbat în alte părți”.
„Europa a aderat în sfârșit la ideea stimulentelor fiscale mari”, a spus Rajadhyaksha. „Cel puțin din punct de vedere narativ, se pare că există unele alternative pentru investitorii internaționali puternic supraexpuși la SUA”.
Rajadhyaksha a mai spus că întreprinderile din China au făcut „progrese impresionante” în tehnologie dincolo de DeepSeek, menționând că au existat descoperiri de către Huawei și compania de vehicule electrice BYD, care rivalizează cu Tesla pe piața globală. De asemenea, guvernul chinez a îmbrățișat recent sectorul său tehnologic privat.
Încredere zdruncinată
Sondajul realizat în aprilie de Bank of America în rândul administratorilor de fonduri a arătat că 49% dintre respondenți consideră că economia mondială se îndreaptă spre o „aterizare dură”, în creștere de la 11% în martie.
Aurul a crescut cu aproape 27% în acest an, depășind niveluri record, deoarece investitorii se îndreaptă către active de refugiu. Cea mai aglomerată tranzacție din aprilie a fost aurul, potrivit sondajului realizat de Bank of America, întrerupând o serie de doi ani în care cea mai aglomerată tranzacție a fost reprezentată de cele șapte magnifice acțiuni tehnologice.
Între timp, dolarul american a slăbit în general în acest an, un semn potențial al scăderii încrederii investitorilor în SUA. Indicele dolarului american, care măsoară puterea dolarului în raport cu șase valute străine importante, a înregistrat recent cea mai slabă săptămână din 2022. Euro a atins săptămâna trecută cel mai puternic nivel față de dolar din ultimii trei ani.
„Am susținut anterior că perspectivele excepționale de rentabilitate a activelor din SUA sunt responsabile pentru evaluarea puternică a dolarului”, au declarat analiștii de la Goldman Sachs într-o notă recentă.
„Dacă tarifele apasă asupra marjelor de profit ale firmelor americane și asupra veniturilor reale ale consumatorilor americani, așa cum credem că se va întâmpla, acestea pot eroda acest excepționalism și, la rândul lor, pot fisura pilonul central al dolarului puternic”.
Krishna Guha, vicepreședinte la Evercore ISI, a declarat într-o notă că „acțiunile recente ale pieței arată o pierdere a încrederii în politica economică a lui Trump”, citând randamentele mai mari ale Trezoreriei și un dolar mai slab.
Dorința lui Trump pentru o renaștere a producției interne promite să perturbe economia globală – un sistem profund întrepătruns în care Statele Unite s-au bucurat de o poziție centrală.
Determinarea administrației Trump de a schimba sistemul comercial internațional și ordinea economică globală a contribuit probabil la scăderea intrărilor de capital în activele americane, potrivit lui Sai de la Pictet Asset Management.
În timp ce piața bursieră din SUA rămâne un loc viabil pentru investiții pe termen lung, a declarat Sai, investitorii caută acțiuni în străinătate pentru a-și diversifica portofoliile. JP Morgan prognozează o șansă de 60% de recesiune globală în acest an.
„Dacă sunteți un investitor european, acum vă veți gândi de două ori la alocarea strategică în SUA”, a spus Sai. „S&P 500 nu mai este singurul joc în oraș”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.