G4Media.ro

Compania de stat Cupru Min Abrud susține că va utiliza inteligența artificială…

Cariera Cupru Min Abrud. Foto: siteul companiei

Compania de stat Cupru Min Abrud susține că va utiliza inteligența artificială pentru a monitoriza siguranța carierei de la Roșia Poieni și pentru a identifica mai rapid zăcămintele

Compania de stat Cupru Min Abrud (Alba) a anunțat că va utiliza inteligența artificială pentru a monitoriza siguranța carierei de la Roșia Poieni și pentru a identifica mai exact și mai rapid zăcămintele.

Firma s-a implicat într-un proiect amplu de cercetare, numit Goldeneye, implementat în 5 perimetre miniere europene. Concret, este vorba despre o serie de aplicații dezvoltate pe o platformă online, care vor analiza o cantitate foarte mare de date primite de la sateliți, drone și senzori din teren și care vor oferi informații simplificate pentru utilizatorul uman final.

Potrivit reprezentanților companiei, instrumentul dezvoltat poate monitoriza stabilitatea pantelor în cariere, stabilitatea haldelor de steril minier și stabilitatea iazurilor de decantare.

Din consorțiul Goldeneye fac parte: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) – Centrul Universitar Nord din Baia Mare (CUNBM), Cupru Min S.A. Abrud, alături de alți 15 parteneri. Compania de stat este beneficiarul industrial direct al rezultatelor proiectului.

Reprezentanții entităților implicate în proiect au avut marți o întâlnire în Munții Apuseni.

”Cel mai mare câștig ar fi această predicție în ceea ce înseamnă mineralogia zăcământului.

Beneficiul direct al acestui proiect Goldeneye asupra Cupru Min, pe lângă predicția mineralogică și urmărirea stabilității lucrărilor miniere, ar fi și impactul în ceea ce înseamnă reducerea costurilor de exploatarea din punct de vedere economic.

Știind de unde exploatezi, cum și cât exploatezi, respectiv având din timp informații cu ceea ce înseamnă un potențial pericol, poți să intervii… și asta va reduce coturile de operare a exploatării” spune Mircea Goia, șeful carierei de la Roșia Poieni și managerul proiectului din partea Cupru Min.

Taras Matselyukh este CEO al OPT/NET BV, o companie axată pe dezvoltarea inteligenței artificiale și gestionarea bazelor mari de date, cu sediul în Olanda.

”Ne înecăm în date și această avalanșă mare de date începe în momentul în care sunt produse, așa că noi și Goldeneye construim o platformă care este rulată de inteligența artificială din momentul în care datele sunt colectate, procesate, rafinate, împărtășite cu utilizatorii și care permite chiar utilizatorului uman să interacționeze cu platforma în limbaj uman normal.

Nu mai este nevoie de învățare, de memorare a comenzilor, va fi suficientă utilizarea limbii engleze.

Îi ajută pe utilizatori să găsească date, să le înțeleagă, iar platforma face ușor de vizualizat aceste date” spune acesta.

Pe parcursul proiectului, platforma Goldeneye va fi axată pe cinci situri miniere din Europa. Două situri pilot, mina Pyhäsalmi din Finlanda și Complexul de mine Trepča din Kosovo se vor concentra pe studiul impactului asupra mediului și al stabilității minelor.

Mina Pyhäsalmi a fost folosită ca loc de testare pentru poziționarea locației GNSS interioare și navigarea pas cu pas.

Reprezentanții consorțiului spun că locația precisă îmbunătățește siguranța minelor subterane, deoarece permite o mai bună urmărire a activităților miniere.

Două locuri de testare pe teren, districtul Erzgebirge din Germania și districtul Panagyurishte din Bulgaria, se vor concentra pe cartografierea mineralogică.

Senzorii geofizici și de proximitate vor fi utilizați pentru a calibra informațiile din satelit și pentru a reda algoritmi ai inteligenței artificiale creati de OPT/NET.

Scopul este de a dezvolta explorarea minerală cu imagini de rezoluție mai mare și cartografiere îmbunătățită a zăcămintelor minerale valoroase.

Al cincilea sit din proiect – Cariera Roșia Poieni din România își propune să îmbunătățească predicțiile minerale cu imagini din satelit combinate cu datele produse de drone.

Scopul este de a îmbunătăți profitabilitatea și de a sprijini comunitatea minieră. Un prim pas spre digitalizarea carierei Roșia Poieni a fost făcut de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), prin geometrizarea și modelarea 3D a acesteia.

Dorel Gușat de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, este managerul proiect din partea UTCN, care a gestionat aceste activități. El este specializat în simulările numerice în ceea ce priveste stabilitatea haldelor de steril, treptelor de carieră și geometrizarea prin triangulare 3D a carierei și iazului de decantare.

Aplicațiile sunt dezvoltate de o companie din Germania, reprezentantă de Andreas Knobloch (Head of Competence Team Geology & Raw Materials, Beak Consultants GmbH, Germany).

”Noi conducem dezvoltarea aplicațiilor în Goldeneye, e un spectru larg de aplicații, de la detecție a mineralelor, prospecțiuni, hărți de mediu și aplicații operaționale și în mod special aducem experiența noastră de peste 20 de ani de utilizare a inteligenței artificiale în acest domeniu” a spus acesta.

”Tehnologia nouă care ne este oferită prin acest proiect ne poate ajuta să ne conectăm cu ceea ce există pe plan mondial, mult mai rapid. Ca să ne menținem pe piață, avem nevoie de informații și tehnologie și trebuie să învățăm și noi și să avem relații la nivelul la care se lucrează astăzi” a spus și Tiberiu Rațiu, directorul general al Cupru Min.

Proiectul se va finaliza anul viitor, iar Cupru Min va beneficia aplicațiile rezultate pentru a face economii de timp, materii prime și personal.

Compania este una dintre puținele firme deținute de statul român, care are profit în fiecare an, datorită prețului la care a ajuns cuprul pe piețele internaționale.

Este totodată cel mai mare angajator din zona Munților Apuseni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Aduceam eu 2 ninjalai pe invers si gaseau aia tot aurul! 🤣🤣🤣