Ministrul Energiei: România susţine introducerea unui plafon la tranzacţiile cu gaze naturale pe piaţa europeană şi continuarea proiectelor de construcţie a unor noi capacităţi de producere a energiei electrice
Comisia Europeană trebuie să prezinte soluţiile cu privire la designul pieţei de energie, în sensul decuplării preţului la gazele naturale de preţul la energie electrică, arată ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a participat la reuniunea Informală a Consiliului TTE în format Energie, organizată la Praga.
Acest a precizat că România susţine introducerea în cel mai scurt timp a unui plafon la tranzacţiile cu gaze naturale pe piaţa europeană şi continuarea proiectelor de construcţie a unor noi capacităţi de producere a energiei electrice pentru consolidarea securităţii în aprovizionare la nivel naţional şi regional.
Reuniunea Informală a Consiliului TTE în format Energie este organizată în contextul demersurilor la nivel european pentru identificarea unor soluţii de durată care să ducă la reducerea preţurilor la gazul natural şi energia electrică pentru consumatorii finali şi industrie, relatează Agerpres.
„Cu ocazia reuniunii de astăzi, am subliniat importanţa unor măsuri accelerate şi eficiente de gestionare a preţurilor ridicate la gaze naturale şi energie precum şi a prezentării, de către Comisia Europeană, a unor soluţii cu privire la designul pieţei de energie în cel mai scurt timp, în sensul decuplării preţului la gazele naturale de preţul la energie electrică. Această măsură este necesară pentru a asigura reflectarea mixului energetic diversificat şi a tehnologiilor cu costuri reduse în facturile finale ale consumatorilor”, a scris ministrul Energiei pe Facebook.
Ministrul Popescu a precizat că România susţine continuarea proiectelor de construcţie a unor noi capacităţi de producere a energiei electrice, prin maximizarea utilizării surselor interne de energie.
„Astfel, România va continua dezvoltarea proiectelor în domeniul energiei regenerabile, fiind planificată o cantitate suplimentară de 6,9 GW până în 2030, al gazelor naturale prin continuarea extracţiei din Marea Neagră, dar şi a proiectelor onshore, inclusiv de infrastructură precum şi în domeniul nuclear prin finalizarea proiectelor de la Cernavodă şi implementarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni”, a transmis Virgil Popescu.
El a adăugat că România susţine o abordare neutră din punct de vedere al tehnologiilor, fiind necesară utilizarea tuturor surselor cu emisii scăzute de carbon pentru a atinge cumulativ obiectivele de independenţă energetică şi decarbonizare.
„De asemenea, din perspectivă europeană am subliniat necesitatea finalizării proiectelor de interconectare pentru a asigura accesul uniform al statelor membre la livrări suplimentare de gaz şi LNG, precum şi utilizarea fondurilor EU, inclusiv din perspectiva planului REPower EU pentru noi capacităţi de producere a energiei. În cadrul dezbaterilor cu părţile contractante ale Comunităţii Energetice, am reiterat sprijinul pentru securitatea în aprovizionare a Republicii Moldova. Este de interes consolidarea cooperării în domeniul energetic atât cu Ucraina cât şi cu Republica Moldova, în format trilateral, pentru a întări securitatea regională şi pregătirea pentru iarnă, în spiritul declaraţiei comune emise de cele trei state la Odessa în luna septembrie 2022”, a mai scris şeful de la Energie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii