G4Media.ro

O deputată şi membră a partidului REPER a depus în Parlament un…

Sursa foto: Pixabay

O deputată şi membră a partidului REPER a depus în Parlament un proiect de lege care prevede acordarea concediului de creştere a copilului simultan pentru ambii părinţi

Cristina Rizea, deputată REPER de Constanţa, a depus o iniţiativă legislativă care oferă posibilitatea ambilor părinţi de a beneficia simultan de concediu de creştere a copilului, însoţit de acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului la care aceştia au dreptul.

„Politicile dedicate sprijinirii familiilor sunt o prioritate pentru Partidul REPER şi trebuie să devină direcţii prioritate pentru statul român. Totodată, bunăstarea, armonia şi calitatea vieţii în mediul familial de care copilul beneficiază în decursul creşterii sale necesită o atenţie specială. În anumite cazuri, necesitatea prezenţei ambilor părinţi în etapa incipientă a vieţii unui copil este imperativă. De la educaţia timpurie până la elementele ce vizează sănătatea, motricitatea şi dezvoltarea competenţelor primare ale copilului, implicarea activă a ambilor părinţi, în cazul în care aceştia consideră oportună o astfel de abordare, este de bun augur. Concret, propunerea este ca statul să susţină ambii părinţi pentru a sta în concediul pentru creşterea copilului atât simultan, cât şi în perioade separate aşa cum este în prezent. Spre exemplu, ambii părinţi pot opta pentru concediu de creştere a copilului în primele 6 luni de la naştere, cumulând împreună 12 luni, iar următoarele 12 luni pot fi luate de oricare dintre cei doi părinţi”, a afirmat Cristina Rizea, potrivit comunicatului de presă al REPER.

Ea a adăugat că, „în ciuda faptului că există deja zile libere acordate ca urmare a absolvirii cursului de puericultor, consider că acestea sunt insuficiente pentru nevoile pe care creşterea copilului le presupune”.

„Utilizând exemplul anterior, prin modificările propuse, tatăl poate opta să beneficieze de cele 6 luni oricând, putând astfel să fie alături de mamă în primele 6 luni ale concediului de creştere a copilului. Se creează astfel premisele unui concediu parental care este echitabil din perspectiva genului pentru a asigura că niciunul dintre părinţi nu este suprasolicitat de responsabilităţile legate de îngrijirea la domiciliu a nou-născutului”, a adăugat Rizea.

Prin această propunere legislativă este modificată şi completată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Aceasta prevede ca cel puţin o lună din perioada de concediu de creştere a copilului să fie alocată părintelui care nu a solicitat acest drept. Altfel spus, din totalul de 24 de luni, respectiv din totalul de 36 de luni în cazul naşterii unui copil cu handicap, cel puţin o lună se alocă de drept părintelui care nu a solicitat concediul iniţial. În ipoteza în care părintele care nu a solicitat iniţial concediul refuză dreptul la concediul care îi revine, perioada respectivă nu poate fi transmisă părintelui care a solicitat concediul. Prezenta iniţiativă încurajează ambii părinţi să opteze pentru drepturile prevăzute de lege, întrucât le va deschide posibilitatea să beneficieze de perioadele la care au dreptul în mod concomitent.

Conform sursei citate, iniţiativa nu modifică în niciun fel durata concediului de creştere a copilului, nici nu obligă părinţii la o anumită conduită, ci doar flexibilizează opţiunile. Statul deja permite ambilor părinţi să îşi împartă cele 24, respectiv, 36 de luni de concediu. Astfel, prezenta iniţiativă nu are niciun impact bugetar diferit de cel generat de legislaţia în vigoare.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Si verii primari nu??

    • Oricum multe femei nu mai pot avea copii după 40 de ani, sau 45 de ani, când ajung la menopauza.
      Deci, nu trebuie amânat momentul nașterii.
      Trebuie evitate avorturile pentru a nu fi infertil.
      Unele cupluri nu se căsătoresc înainte de nașterea unui copil – vor să își probeze partenerul, dacă poate concepe natural.

    • Doar pentru bugetari.

  2. Pt vecini,amanti,amante sau prieteni nu? Orice …doar ca romanul sa fie trantor. Oricum suntem pe ultimul loc la nr de ore lucrate pe an din UE

  3. Daca te referi la activul de partid al PSD si PNL cu atarnatori prin diverse sinecuri si la pesionarii speciali atunci cand vorbesti de stapani, s-ar putea sa ai dreptate…

  4. Ideea nu e rea deloc. Oricum in momentul de fata ambii parinti au dreptul la cat vor ei din cele 24 de luni. De ce sa fie obligatoriu sa isi ia concediu unul dupa celalalt, cand ar putea sa isi ia impreuna, cand e cea mai mare nevoie pt ingrijirea copilului. Si atunci nu s-ar schimba cu nimic cheltuielile statului cu plata indemnizatiei celor 2 parinti.
    Dar voi stiti doar sa comentati, ca o fi si-o pati. Stiti voi ce inseamna sa cresti un copil, sa nu mai zic 2 sau 3…Numa experti in ale cresterii copiilor.

    • Da baga-ne-am pu la in ma ta, stați amândoi acasă ca ți-a fătat nevasta. Crește-ți plodul pe banii noștri ca avem nevoie de câți mai mulți vânzători la mall… fgm de pomanagiu bugetar

    • Domnul Hehehe e genul de om care se ia la bătaie in trafic, cu ranga la cat de crizat e si la cat de putina stăpânire de sine are. Nu mai zic de nivelul de educație, ura fata de neant, etc.

  5. Mai bine un fel de pensii speciale pentru bunici.

  6. Eu zic sa mergem pana la capat cu aceasta idee: nasterea copiilor sa atraga automat iesirea la pensie pentru ambii parinti. Din luna in care ai primul copil, primesti automat pensie viagera. Atat mama cat si tata. Si nu mai muncesti niciodata.
    Si pensia sa nu fie platita de la buget ci de catre angajator.
    Cine e cu mine?

  7. Da, bugetarii isi pot lua o bona pe care o platesc cu salariul minim, si in perioada de concediu pot sa se ocupe si de afaceri daca au(de ex, de restaurantul, clubul, hotelul , magazinul, cabinetul particular, ai carui patroni pot fi ), sau unul din ei sa plece temporar la lucru in strainatate .

  8. Normal ca ielgibitista asta csolosista vrea sa stea acasa si ea si barbat-su ca doat ei cu csolos gravidul au votat pe la CE parimte 1 si parinte 2 deci nu o sa mai stie cine e mama si cine e tata ca doar asta au votat sa ramana barbat–su dravid si atumci el e mama si tre sa alapteze