UK: Guvernul condus de Liz Truss și Partidul Conservator în haos total după demisia ministrei de interne Suella Braverman și un vot halucinant în Camera Comunelor
Deja slăbită după repetatele întoarceri de 180 de grade în privința reducerii impozitelor și turbulențele cauzate de politica fiscală pe piețele financiare, autoritatea prim ministrei Truss a suferit miercuri o lovitură din care e greu de văzut cum își mai poate reveni.
Mai întâi a fost anunțată destituirea lui Braverman, oficial pentru încălcarea regulii guvernamentale prin trimiterea de documente oficiale prin email personal, dar ulterior ministra de interne a publicat scrisoarea de demisie în care o acuză pe Truss că a încălcat promisiuni făcute în manifestul electoral al Partidului Conservator în 2019 privind reducerea imigrației.
Braverman a fost destituită după numai 43 de zile în post, după ce fostul ministru de finanțe fusese demis săptămâna trecută cupă numai 38 de zile în funcție, niște recorduri nedorite pentru o prim ministră care ea însăși se află în post doar din 6 septembrie.
În cursul zilei a fost suspendat și un consilier special al lui Truss, Jason Stein, bănuit că ar fi divulgat în presă afirmații insultătoare ale prim ministrei la adresa lui Savid Javid, fost ministru al sănătății și la un moment dat candidat la succesiunea lui Boris Johnson la funcția de lider al Partidului Conservator, la fel ca Truss.
Ziua de miercuri a avut un final de groază pentru Conservatori: Partidul Laburist a introdus în Camera Comunelor o moțiune prin care cerea guvernului să supună parlamentului un proiect de lege privind reluarea fracturării hidraulice, decisă de guvern, acuzând Partidul Conservator că încalcă o promisiune electorală din 2019 de a nu relua acest procedeu.
La vot au fost sesizat un “bullying” de către miniștri care împingeau deputați Conservatori spre culoarul “împotrivă” al Camerei Comunelor. Până la urmă, moțiunea a fost respinsă cu 326 – 230, dar în mod bizar de la vot au absentat circa 40 de deputați Conservatori, prin care însăși prim ministra Truss.
După vot, mai mulți deputați Conservatori și-au exprimat consternarea cu privire la acest eveniment și la un moment s-a răspândit zvonul că însăși Wendy Morton, lidera grupului parlamentar al partidului de guvernământ cu rang de membru al cabinetului, ar fi demisionat. Până la urmă ea a rămas în funcție, dar impresia de haos și incompetență a rămas.
Potrivit relatărilor de presă, numeroși deputați Conservatori doresc schimbarea regulilor potrivit cărora nu poate fi introdusă o moțiune de cenzură împotriva unui lider al Partidului Conservator la mai puțin de un an de la alegerea sa în funcție. Desigur că există și varianta ca o parte a deputaților Conservatori să susțină o moțiune de cenzură introdusă de Partidul Laburist care să doboare guvernul condus de Truss.
O astfel de variantă ar putea fi însă fatală Partidului Conservator, pentru riscă declanșarea unor alegeri parlamentare anticipate, în care Conservatorii riscă să fie anihilați. Partidul Conservator este dat undeva la 20% în sondaje și proiecția unui dintre aceste sondaje dădea doar 22 de mandate de la 357 în 2019. Chiar dacă deputații Conservatori reușesc schimbarea lui Truss cu un lider de “unitate” pentru a evita un nou proces de alegeri, șansele de refacere a credibilității partidului în opinia publică după 12 ani la putere și mai ales după scandalul legat de Boris Johnson și sub-mediocritatea politică a lui Liz Truss sunt practic nule.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu