G4Media.ro

Istoria cazurilor de dopaj în sportul românesc. Cele mai notabile: gimnasta Andreea…

Sursa foto: Facebook/Andreea Răducan

Istoria cazurilor de dopaj în sportul românesc. Cele mai notabile: gimnasta Andreea Răducan la Olimpiada din 2000 de la Sydney, și fotbalistul Adrian Mutu, în 2004, când juca la Chelsea

Simona Halep, care a fost suspendată provizoriu vineri după ce a fost depistată pozitiv la Roxadustat, este ultimul nume de pe o listă de sportivi români care au fost sancționați pentru dopaj în ultimele decenii, scrie News.ro

În anul 2000, la  Jocurile Olimpice de la Sydney, sportul românesc primea o lovitură importantă: patru dintre sportivii tricolori participanţi la Olimpiada din Australia erau suspendaţi pentru dopaj: Andreea Răducan (gimnastică), Mihaela Melinte (atletism), Traian Cihărean şi Adrian Mateaş (haltere).

Andreea Răducan a fost testatată pozitiv cu pseuodoefedrină, iar Comitetul Olimpic Internațional i-a retras medalia de aur. De vină a fost o pastilă pentru răceală, Nurofen, pe care a luat-o la indicația medicului lotului național. Pastila conținea și substanța interzisă.

În 2004 a venit rândul fotbalului, odată cu suspendarea jucătorului de la FC Braşov, Nicolae Grigore.

Apoi, în toamna anului 2004 a explodat cazul ”Adrian Mutu / Chelsea”, în care atacantul român era suspendat după ce consumase cocaină. A fost suspendat 7 luni și amendat cu 20.000 de lire sterline.

Sursa foto: Facebook/Adrian Mutu

Cu un an înainte, fusese transferat de Parma în schimbul a peste 20 de milioane de euro. Tot Mutu a mai fost suspendat 9 luni odată în anul 2010, pe când evolua la AC Fiorentina. Atunci, a fost depistat pozitiv cu sibutramină.

2013 a adus suspendarea halterofililor Răzvan Martin şi Gabriel Sîncrăian, după Europenele din Albania, unde aceştia cuceriseră medalii.

În anul 2014 au urmat suspendări pentru halterofila Loredana Toma şi pentru luptătoarea Estera Dobre.

În 2016 au fost suspendaţi biatlonista Eva Tofalvi, atleta Mirela Lavric, dar şi întregul lot de kaiac-canoe al României, care a fost interzis timp de un an din toate competiţiile, din cauza ”dopajului sistematic”.

După Jocurile Olimpice de la Rio, a fost depistat pozitiv halterofilul Gabriel Sîncrăian – care a pierdut bronzul la haltere, categoria 85 kg şi a fost suspendat pentru opt ani din activitatea competiţională.

Răzvan Martin şi Roxana Cocoş au fost descalificaţi retroactiv de la Jocurile Olimpice Londra 2012, unde cuceriseră medalii. Descalificarea a fost dictată în anul 2020, după ce eșantioanele lor de urină au fost analizate din nou.

Tot anul 2020 a adus noi suspendări în fotbal, implicaţi fiind jucătorii Astrei Giurgiu, Takayuki Seto, Alex Ioniţă şi Kehinde Fatai.

Şi boxerul Lucian Bute a trecut printr-un scandal legat de dopaj, în 2016, dar el a fost iertat de către Comisia de box şi wrestling din Washington DC şi a revenit în ring în anul 2017.

 

  

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Nu puteți să faceți comparație între sportivii enumerați în articol și Mutu.
    Mutu nu s-a dopat.
    S-a drogat de-a dreptul!

  2. Nurofenul e un drog de mare risc, ia sa dam noi medaliile americancelor, ca-s mai euroatlantice.

  3. Sportivele romance care aubpicat de fraiere si Mutu care priza zapada 🙂

  4. E o atitudine păguboasă de a da tot timpul vina pe alții care ne vor răul, care ne fură și ne distrug industria ș.a.m.d. De fapt, noi suntem cei care ne furăm singuri căciula.
    1. Combinația de efedrină, cafeină și aspirină este un energizant foarte puternic care acționează prin metabolizarea grăsimii. 1 g grăsime = 9 kcal. Într-o vreme, această combinație era comercializată în SUA ca supliment alimentar pentru slăbire. Era foarte eficient, numai că unii au luat doze mult mai mari decât cele recomandate și s-a lăsat cu decese, astfel încât FDA a interzis aceste suplimente. Efedrina iese foarte rapid din organism și se poate calcula pe baza greutății corporale în cât timp se elimină. La vremea aceea, Ion Țiriac declara că ”am plătit prețul sărăciei noastre”, referitor la cele două sportive românce găsite dopate la JO de la Sidney. Sunt curios ce a vrut să spună.
    2. Un medic de nivelul celui care a fost la lotul olimpic de gimnastică la Sidney, sau care asigură medicația unui sportiv de nivelul Simonei Halep, nu are voie să nu știe care e Lista interzisă a Agenției Mondiale Anti-Doping. Această listă e actualizată în fiecare an pentru că permanent se găsesc sau se crează noi substanțe/ingrediente ale unor medicamente care ar putea avea efecte de îmbunătățire a performanțelor fizice sau mentale, pe lângă efectele terapeutice pentru care au fost, de fapt, făcute.
    3. Art. 2.1.1 din Codul WADA: ”Este de datoria sportivilor să se asigure că nicio substanţă interzisă nu pătrunde în organismul lor. Sportivii sunt răspunzători pentru prezenţa oricărei substanţe interzise, sau a metaboliţilor, ori a markerilor acesteia, depistată în probele lor. În consecinţă, nu este necesar să se probeze intenţia, vinovăţia, neglijenţa sau folosirea cu bună ştiinţă de către sportiv pentru a stabili o încălcare anti-doping conform Articolului 2.1 .”
    Fiecare să tragă concluzii după cât îl duce mintea. Iar jurnaliștii, care sunt și formatori de opinie, ar trebui să fie mai reținuți în a face comentarii sau speculații atunci când nu au cunoștințele necesare tratării unui subiect.

  5. Răzvan Martin şi Roxana Cocoş au câștigat in 2012 și au fost descalificați în 2020. Să înțeleg că 8 ani au păstrat eșantioanele de urină?? De ce? Ce li s-a părut suspect după 8 ani?