Un plan Marshall pentru Ucraina. Op-ed semnat de Olaf Scholz și Ursula von der Leyen
Articol de opinie comun referitor la Conferința privind reconstrucția Ucrainei:
Președinția G7 și Comisia Europeană vor invita experți la o conferință privind reconstrucția țării afectate de război
Curajul de care au dat dovadă ucrainenii de la invadarea țării lor de către Rusia este impresionant. Reziliența și statornicia lor în fața acestei încălcări a dreptului internațional sunt la fel de impresionante. În cele din urmă, datorită curajului demonstrat de Ucraina, ne vom reuni la 25 octombrie la Berlin, unde intenționăm să discutăm cu experți despre modul în care comunitatea internațională poate ajuta și sprijini cel mai bine Ucraina în procesul de reconstrucție.
Forma pe care o va lua reconstrucția va determina ce fel de țară va deveni Ucraina în viitor. Va fi un stat bazat pe statul de drept, cu instituții puternice? Va avea o economie dinamică și modernă? Va fi o democrație dinamică care va face parte din Europa? Deși trebuie să fim întotdeauna atenți atunci când facem comparații istorice, miza este doar crearea unui nou plan Marshall pentru secolul XXI. Această sarcină va dura generații întregi și trebuie să înceapă acum.
Ce putem învăța noi și partenerii noștri ucraineni din experiența trecută a reconstrucției? Cum poate fi organizat și finanțat un proiect atât de imens, pe termen lung? Ce structuri sunt necesare pentru a asigura transparența necesară și încrederea esențială a investitorilor? Acestea sunt câteva dintre chestiunile pe care intenționăm să le discutăm marți la Berlin cu experți și reprezentanți din Europa, G7, G20, organizații internaționale, societatea civilă și, mai presus de toate, Ucraina.
Suferința ucrainenilor este imensă, victimele pe care le provoacă în fiecare zi sunt numeroase, iar impactul războiului lui Putin asupra vieților a milioane de ucraineni este profund. Ceea ce putem face împreună, ca o comunitate – și ceea ce am făcut încă din prima zi a războiului – este să sprijinim activ și fiabil Ucraina. Am impus sancțiuni aspre Rusiei. Am furnizat arme, am sprijinit economia ucraineană și am ajutat oamenii în viața lor de zi cu zi. Am facilitat accesul la piața noastră internă pentru exporturile ucrainene și am suspendat taxele la import.
În prezent, peste 8 milioane de ucraineni au găsit refugiu și protecție împotriva bombelor și rachetelor lui Putin în Europa. Europa le-a oferit acces imediat la piața forței de muncă, la școli, la asistență medicală și la locuințe. În cadrul G7 și împreună cu partenerii din G20, combatem consecințele globale ale războiului, inclusiv criza foametei, criza energetică și criza economică la nivel mondial.
Comunitatea internațională a oferit un sprijin financiar considerabil. Țările G7, Uniunea Europeană și membrii săi au furnizat până în prezent peste 35 miliarde de euro sub formă de ajutor de urgență numai pentru Ucraina. Acești bani vor ajuta Ucraina să își satisfacă nevoile financiare imediate, astfel încât administrația sa să poată continua să funcționeze în ciuda războiului, iar profesorii, poliția, medicii și soldații să poată fi remunerați, iar asistența medicală să poată fi acordată în continuare.
Pe lângă acest ajutor de urgență, trebuie să începem să ne gândim astăzi la reconstrucția țării, deși pacea pare a fi încă departe. Acum trebuie să începem să reconstruim locuințe, școli, drumuri, poduri și infrastructuri distruse și să refacem sursele de alimentare cu energie, astfel încât țara să se poată pune rapid pe picioare. Ucraina are nevoie de perspectiva relansării economiei de îndată ce războiul se va încheia.
Soluția este de a aborda împreună această acțiune majoră. Există un acord în acest sens în cadrul G7 și al instituțiilor europene. Este o sarcină uriașă. Banca Mondială estimează daunele provocate de război până în prezent la 350 de miliarde de euro. Iar distrugerea continuă, după cum au arătat cele mai recente atacuri din ultimele zile. Nici Ucraina, nici partenerii individuali nu vor fi în măsură să suporte singuri costurile. Trebuie să oferim cu toții o mână de ajutor – UE, G7 și partenerii noștri de pretutindeni. Instituțiile financiare internaționale și organizațiile internaționale de prim rang trebuie, desigur, să fie implicate. Pe termen lung, va fi important ca investitorii și întreprinderile private să investească și în reconstrucția Ucrainei.
Cu cât utilizarea banilor este mai clară și mai transparentă, cu atât va fi mai mare dorința de a ajuta. Prin urmare, ne vom asigura, împreună cu prietenii noștri ucraineni, că sprijinul ajunge acolo unde este cea mai mare nevoie de el. Împreună cu partenerii noștri din cadrul G7 și cu alte țări, cu sprijinul organizațiilor internaționale și al Ucrainei, intenționăm să punem bazele unei platforme incluzive a donatorilor pentru a coordona procesul de restaurare imediată a infrastructurii distruse și pentru a demara reconstrucția pe termen lung. Platforma comună va fi principalul instrument de cooperare și coordonare a sprijinului european și internațional. Este vorba despre impulsionarea unor proiecte majore de reconstrucție și despre furnizarea de asistență tehnică. Procedând astfel, vom stabili cele mai înalte standarde de transparență, eficiență, audit și monitorizare a proiectelor.
Uniunea Europeană joacă un rol important în acest sens. Începând din vară, Ucraina are statut de țară candidată la UE. Prin urmare, drumul către reconstrucție este, în același timp, drumul Ucrainei către Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă, de asemenea, ca economia ucraineană să devină mai durabilă și mai digitală, deoarece aceasta este economia viitorului. Aceasta înseamnă aplicarea celor mai înalte standarde privind statul de drept și instituirea unor autorități anticorupție eficace. Pentru că acestea sunt valorile pe care le reprezintă Europa și cele care vor contribui, de asemenea, la câștigarea încrederii investitorilor și a donatorilor.
Suntem cu toții de acord că sprijinirea Ucrainei nu este doar ceea ce trebuie să facem, ci este și în interesul nostru. Ucraina luptă nu numai pentru propria suveranitate și integritate teritorială, ci și împotriva încercării lui Putin de a schimba frontierele prin forță și de a provoca războaie și distrugeri asupra vecinilor săi. Ucraina apără, de asemenea, ordinea internațională bazată pe norme, piatra de temelie a coexistenței noastre pașnice și a prosperității noastre la nivel mondial. Prin urmare, sprijinind Ucraina, ne construim propriul viitor și viitorul Europei noastre comune.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank