G4Media.ro

Rafila, despre infecțiile nosocomiale: Trebuie să ne hotărâm ce dorim – să…

Sursa foto: G4Media.ro

Rafila, despre infecțiile nosocomiale: Trebuie să ne hotărâm ce dorim – să știm realitatea sau modelul demagogiei? Nu putem să cerem eliminarea infecțiilor / Eu aș merge mai degrabă la un spital care raportează decât acolo unde nu sunt cazuri

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că a finalizat raportul solicitat de către premier în privința infecțiilor nosocomiale din spitale. ministrul a subliniat că trebuie încurajată raportarea acestora, pentru că eliminarea infecțiilor asociate asistenței medicale nu este posibilă nicăieri în lume.

Raportul „l-am finalizat. Noi aveam la dispoziție nu numai datele, dar și modificările legislative și organizarea pe care le-am făcut în ultimul an. În ultimul an s-a reușit cea mai importantă evoluție din ultima perioadă, ultimii 5- 10 ani. Am reușit să facem foarte multe lucruri care pot să ducă la controlul acestui fenomen”, a declarat ministrul Sănătății.

Acesta a subliniat însă că nu se poate pleda pentru „două chestiuni care sunt contradictorii”, respectiv raportarea infecțiilor simultan cu susținerea să fie luate măsuri pentru eliminarea acestora.

„România în momentul de față, după o evoluție crescătoare, raportează 1% din cazurile externate ca fiind asociate infecției în spitale. Media în UE e 7%. La noi a crescut de la 0,2% la 1%. La nivelul UE sunt anual 37.000 de decese asociate infecțiilor din spitale, iar numărul deceselor parțial asociate infecțiilor e de cel puțin 3 ori mai mare. România are circa 5% din populația UE și atunci numărul deceselor atribuibile infecțiilor ar fi de circa 1.700”, a explicat ministrul.

Alexandru Rafila a precizat că „lucrul acesta ar trebui să îl raportăm corect, pentru că se întâmplă, însă în momentul în care există opinii foarte vehemente că trebuie să facem totul pentru dispariția infecțiilor nosocomiale, nu vom reuși”.

„Noi lucrăm ca ele să se poată descoperi, să se ia măsuri (…) Trebuie să putem să lucrăm să scădem consumul de antibiotice, să putem face screeningul pacienților, să putem să urmărim circuitul bacteriilor în spitale, să putem face diagnostic microbiologic în spitale. Toate lucrurile astea le-am lucrat în acest an cu foarte multă responsabilitate. (…) O să facem acest raport pentru primul ministru, dar nu putem să avem două lucruri opuse ca principiu: să încurajăm raportarea și să luăm măsuri pentru dispariția acestor infecții, care nu pot fi eliminate în nicio țară. Dacă acest lucru face parte dintr-un scenariu de a exercita o presiune publică asupra autorităților, nu va face posibil scenariul corect. (…)

Trebuie să ne hotărâm ce dorim: dorim să știm realitatea, să profesionalizăm acest lucru (…) sau ne dorim modelul demagogiei? Atunci putem schimba zilnic manageri de spitale, miniștri pentru că zilnic, conform estimării, sunt în România 5 decese. (…)

Eu personal m-aș duce la un spital la care managerul raportează 5-6% infecții, chiar și decese, decât la unul care raportează zero. E un spital în București care zice: dom’le, noi de 11 ani nu avem niciun caz. Eu nu cred acest lucru”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a subliniat în mai multe rânduri că managerii care raportează infecțiile trebuie încurajați, iar aceste raportări nu trebuie să fie folosite pentru a reduce încrederea în sistemul medical. Rafila a precizat că a pus în dezbatere publică un ordin de ministru potrivit căruia la evaluarea anuală a managerilor, unul dintre criterii va fi tocmai raportarea infecțiilor.

Context. Premierul Nicolae Ciucă a reacţionat, în urmă cu o săptămână, în şedinţa de Guvern, după decesele de la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, din cauza infecţiilor nosocomiale, el cerând Ministerului Sănătăţii ca până la finele acestei săptămâni să-i prezinte situaţia şi concluziile concrete legate de această problemă a infecţiilor din spitale.

”Un subiect oarecum, nu oarecum, este un subiect delicat, este vorba despre un subiect din domeniul sănătăţii. Din păcate, la Târgu Mureş au fost anunţate cinci decese la Spitalul Judeţean din cauza infecţiilor nosocomiale. De asemenea, patru bebeluşi au decedat la Cluj Napoca, se pare că din aceeaşi cauză”, a spus premierul Nicolae Ciucă, citat de News.ro.

”Cer Ministerului Sănătăţii ca până la finele săptămânii viitoare să-mi prezinte situaţia şi concluziile concrete, punctual şi la nivel naţional, legate de această problemă a nosocomialelor, care, din păcate, nu este doar o problemă reală, este şi una cu istoric”, a arătat premierul.

Nicolae Ciucă a cerut un plan naţional de combatere a infecţiilor nosocomiale în spitale.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. „un spital care raportează decât…”, hal de exprimare al unui ministru semianalfabet.

  2. Cuba Libre cu mult iod,antidotul tov.Rafila.Să fie primit în numele tatălui cu diagonală ?

  3. praf, praf, praf.

    de parca altcineva ar conduce ministarul sanatatii, el doar comenteaza de pe margine

  4. ”Un subiect oarecum, nu oarecum, este un subiect delicat, este vorba despre un subiect din domeniul sănătăţii.”

    Mă Ciucă s-a imbătat cu cuvinte.

    Managerii spitalelor in care au murit oameni datorita infectiilor nosocomiale ar trebui cel putin sa-si dea demisia.

  5. Specialiștii din Cuba, „ce zice bre nea ministrelule” ?…Matale te privești dimineața în oglinda de la W.C.u ?…Dacă da, spune-ne și nouă, vaccinații de covid, ce vezi ????…Dacă mai vezi…ceva !…

  6. Sa nu fie din Romanica! Aici nu mă tratez nici măcar de reumatism!

  7. Un bun inceput ar fi sa scapam de Rafila.

  8. E deja stabilit științific că atunci când USR (minus) nu mai cumpără vibratoare și p.. roz cu luminițe și alifii inghinale apar ‘nasolcomialele’ ca guvidu în piața de pește din Wuhan..

  9. Acest habarnist Alexandru Rafila ocuppa de peste 30 de ani dfunxctii peste funcitii in Domeniul Microbiologie – Boli Infectioase si e Seful Societatii Romane de Microbiologie care fix cu asta se ocupa!
    Mai e si reprezentantul Romaniei la OMS!
    Ce a FACUT dl Rafila in domeniu?!
    NIMIC!
    A facut insa o aevere de Milionar bugetyar de-o viata!!
    16.12. 2020: „Legea „Stop nosocomiale!”, care își propune raportarea reală, reducerea și prevenirea infecțiilor asociate actului medical (nosocomiale), care ucid anual 1.000 de români, inițiată de USR, a fost adoptată de Parlament în ultima ședință de plen a actualului legislativ. Aproximativ 5% dintre pacienții din spitalele românești au cel puțin o infecție asociată actului medical anual. Doar 1% dintre aceste infecții sunt raportate, arată medicul Adrian Wiener, senator USR și unul dintre inițiatorii legii”
    Legea NU se aplica nici azi, Dl Rafila NU a intocmit Normele de aoplicare!!
    E Legea nr 3 din 8 ianuarie 2021 privind prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale din unitățile medicale și din centrele rezidențiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate din România.

    • COMPLETARE:
      Exista si in Program National de sanatate publica care se deruleaza din Fonduri Publice si de care dnul ministru se face ca uita. Se numeste chiar Program de supraveghere si control al inf nosocomiale, respectiv P.N.1.5.
      Bine ca e Doctor Honoris Causa al Univ Babes din Cluj.
      Vai de noi, ca Ei o duc bine ca intotdeauna…

  10. In loc sa-si puna intrebari filozofice, Dl Rafia ar putea FACE in Spitalele PUBLICE(unde mori cu zile din cauza Infectiilor intraspitalicesti) ceea ce FAC Spitalele private din Romania in preventia Infectuiilor intraspitalicesti:
    https://www.g4media.ro/medic-epidemiolog-nu-stim-situatia-reala-a-infectiilor-nosocomiale-suntem-obisnuiti-sa-ascundem-problemele-sub-pres.html

  11. Un exemple relevant privind situatia din spitalele publice comparativ cu cele private: sotul meu merge la un spital privat din Brasov, unde se trateaza opentru cancer de vezica.
    A fost operat(prin proceduri moderne) de 3 ori, la fiecare internare Spitalul a cerut Test COVID-PCR, Text Clostridium Difficile(una dintre cele mai frecvente bacterii din spitalele publice), toate PLATITE de noi.
    In Spitalele publice azi se face testarea Covid, dar NU si Testul Clostridium difficile, care e foarte scump!!!
    Deci, te poti interna intr-un spital public si sa fii purtator de Clostridium, nu te testeaza nimeni!
    Sa nu ne miram ca in spitalel publice colcaie bacteriile, mai zilele trecute intr-un articol din ADEVARUL Medicul chirurg Mihail Pautov spunea despre Spitalele publice: „la stat poți să iesi, lejer, în costumul de sală de operatie, peste stradă, în stație, să îți iei covrigi – no one cares, la privat, dacă intri cu saboții de salon în blocul operator sau nu îți schimbi absolut tot echipamentul te aleargă asistenta șefă tot spitalul și orice ai face tot te prinde.
    „De regulă, asistenta șefă de la privat, care te aleargă dacă nu te speli 5 minute cu betadină pe mâini, înainte de operație, este aceeași asistentă șefă de la stat; doar că acolo nu te aleargă! De ce? Am scris mai sus: no one cares”, a conchis medicul.

  12. Spitalele publice, multe f vechi ar trebui demolate prin implozie si pe locul lor ridicate alte spitale. Dar de 30 ani nu au facut nimic. Nu se vrea raportare ot ca nu ar mai avea pacienti ci doar medici someri. Asa, care moare, care traieste, lor nu le pasa!