G4Media.ro

Balerinul Mihail Barîșnikov, fugit din URSS în anii ’70, îl omagiază pe…

Balerinul Mihail Barîșnikov, fugit din URSS în anii ’70, îl omagiază pe Alexei Navalnîi, un opozant al lui Putin, și spune că are un „curaj nebunesc”. O fundație americană l-a premiat pe Navalnîi, aflat acum în închisoare 

Dansatorul de balet, coregraful și actorul Mihail Barîșnikov,, care a fugit din Uniunea Sovietică în urmă cu aproape jumătate de secol, l-a descris pe Alexei Navalnîi „nebunește de curajos”, în timp ce un grup pentru drepturile omului i-a acordat premiul anual liderului opoziției ruse, aflat acum în închisoare.

Fundația Train, cu sediul la New York, i-a acordat lui Navalny premiul „Civil Courage Prize” 2022, în absență, în cadrul unei ceremonii desfășurate luni seară la Universitatea din New York.

Barîșnikov, în vârstă de 74 de ani, care este, de asemenea, activ în domeniul drepturilor omului în regiune, a declarat că misiunea lui Navalnîi este de a „susține o viziune mai democratică pentru Rusia”. El a spus că Navalnîi este „nespus de curajos” pentru că luptă împotriva „unei alte Rusii autoritare brutale”.

Barîșnikov a rămas în Canada în 1974 în timp ce se afla într-un turneu cu baletul de stat sovietic și s-a mutat în Statele Unite un an mai târziu.

Fundația Train a citat „munca revoluționară a lui Navalnîi pentru libertate și transparență în Rusia” în prezentarea premiului, pe care doi colegi l-au acceptat în numele său. Șeful său de cabinet, Leonid Volkov, a declarat că Navalnîi „își dovedește curajul în fiecare zi”, ascuns într-o celulă de 2,5 metri pe 2,5 metri într-o închisoare rusă.

„Fiecare zi este un exercițiu de curaj civic”, a declarat Volkov la ceremonia de decernare a premiului.

Autoritățile ruse au lansat mai multe dosare penale împotriva lui Navalnîi ceea ce i-a determinat pe asociații săi să sugereze că Kremlinul intenționează să îl țină în spatele gratiilor pe termen nelimitat.

În cel mai recent caz, Navalnîi a relatat săptămâna trecută pe rețelele de socializare că anchetatorii ruși îl investighează sub acuzația că ar fi făcut propagandă pentru terorism și că ar fi îndemnat și finanțat acțiuni extremiste.

Aceste acuzații l-ar putea ține în închisoare timp de 30 de ani. Tot săptămâna trecută, un tribunal rus a respins al doilea apel al acestuia la o sentință de nouă ani de închisoare pentru alte acuzații – fraudă și sfidarea instanței.

Navalnîi, cel mai înverșunat dușman al lui Putin, a fost arestat în ianuarie 2021 la întoarcerea în Rusia din Germania, unde se recuperase după o otrăvire pe care o atribuie Kremlinului. Autoritățile ruse au negat implicarea în otrăvire.

El a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare pentru o încălcare a eliberării condiționate pe care liderii occidentali au calificat-o drept motivată politic. În martie, el a fost condamnat la nouă ani de închisoare, într-un caz separat, sub acuzația de deturnare de fonduri pe care el și fundația sa le-au strâns de-a lungul anilor și de insultarea unui judecător în timpul unui proces anterior. Navalnîia respins acuzațiile ca fiind motivate politic.

Putin și-a  intensificat campania împotriva disidenței de la invadarea Ucrainei în urmă cu opt luni, iar puterile de securitate de urgență pe care le-a autorizat săptămâna trecută permit liderilor locali să ia măsuri mai draconice.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...