Liderul UDMR, Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu primești la 65 de ani”
Liderul UDMR Kelemen Hunor a apărat pensiile de serviciu ale militarilor, polițiștilor, magistraților și diplomaților, dar a pledat pentru ideea ca aceste pensii de serviciu să fie primite doar după vârsta de pensionare de 65 de ani. Declarațiile liderului UDMR vin în contextul în care presa a scris că Banca Mondială a recomandat creșterea vârstei de pensionare pentru beneficiarii de pensii speciale.
Kelemen Hunor a precizat în emisiunea Tema Zilei de la TVR Info, moderată de jurnalista Ramona Avramescu, că România s-a angajat la Bruxelles că, până la sfârșitul anului, va adopta un proiect de lege de reformă a pensiilor, inclusiv a celor speciale, pentru a nu pierde bani din PNRR. Kelemen Hunor a precizat că, dacă acest proiect intră în Parlament în noiembrie, ar putea fi adoptat până la sfârșitul anului.
”Principiul contributivității trebuie respectat, principiul contributivității trebuie să fie și pentru cei care sunt în serviciul public, dar aici statul trebuie are obligația de a spune: cei care sunt în serviciul public și au niște incompatibilități, interdicții, nu au voie să facă altceva decât să stea în acel serviciu public, militarii, judecătorii, magistrații, politicienii, polițiștii, diplomații, șamd, statul trebuie să decidă dacă, peste contributivitate, mai dă lor ceva pentru anii petrecuți în serviciul public”, a precizat liderul UDMR.
”Pe de altă parte, nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu primești la 65 de ani. E iarăși un principiu, nu poți să iei și pensia de serviciu la 50 de ani și după aceea să lucrezi în continuare, marea majoritate a lor, la stat”, a adăugat Kelemn Hunor.
”Un militar nu poate să stea până la 65 de ani fiindcă fizic și sănătatea lui nu permite, mai ales dacă este militar undeva și pe un teatru operativ, un judecător iarăși poate nu trebuie să stea, nu trebuie să fie judecător până la 65 de ani, aici e o discuție între specialiști, dar acest lucru înseamnaă că tu iei pensia aia când ajungi la vârsta de pensionare”, a completat liderul UDMR Kelemen Hunor.
”Apoi, nu poate să fie pensia mai mare decât salariul și aici vorbim, în primul rând, de magistrați, o parte dintre magistrați. Ei au pensia mai mare decât salariul, nu militarii, nu parlamentarii”, a adăugat liderul UDMR la TVR Info.
Magistrații au reacționat deja după ce Economedia a scris că Banca Mondială a recomandat creșterea vârstei de pensionare la magistrați.
”În acest context, în măsura în care, integral sau în parte, propunerile apărute în spațiul public se vor concretiza, Secția pentru procurori atrage atenția că situația este de natură să vulnerabilizeze statutul magistraților, statut consolidat prin practica constantă a Curții Constituționale a României. În egală măsură, impactul adoptării unor astfel de măsuri la nivelul resurselor umane din cadrul sistemului judiciar ar fi unul major, în condițiile în care sistemul se confruntă deja cu un deficit de personal, iar procedura de ocupare a posturilor vacante s-a dovedit a fi dificil de gestionat, neoferind suficiente soluții pe termen mediu și lung”, a arătat Secția de procurori a CSM.
Banca Mondială a recomandat României să ia măsuri pentru creșterea treptată, la 65 de ani, a vârstei de pensionare pentru beneficiarii de pensii speciale, iar judecătorii și procurorii să poată ieși la pensie doar după 30 de ani de experiență ca magistrați, după cum a arătat Economedia.ro.
Pentru judecători și procurori, Banca Mondială recomandă revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională. Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare. Această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani, mai arată instituția internațională.
Citește tot articolul pe Economedia.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii