G4Media.ro

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Nu ai voie să dai…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu primești la 65 de ani”

Liderul UDMR Kelemen Hunor a apărat pensiile de serviciu ale militarilor, polițiștilor, magistraților și diplomaților, dar a pledat pentru ideea ca aceste pensii de serviciu să fie primite doar după vârsta de pensionare de 65 de ani. Declarațiile liderului UDMR vin în contextul în care presa a scris că Banca Mondială a recomandat creșterea vârstei de pensionare pentru beneficiarii de pensii speciale.

Kelemen Hunor a precizat în emisiunea Tema Zilei de la TVR Info, moderată de jurnalista Ramona Avramescu, că România s-a angajat la Bruxelles că, până la sfârșitul anului, va adopta un proiect de lege de reformă a pensiilor, inclusiv a celor speciale, pentru a nu pierde bani din PNRR. Kelemen Hunor a precizat că, dacă acest proiect intră în Parlament în noiembrie, ar putea fi adoptat până la sfârșitul anului.

Principiul contributivității trebuie respectat, principiul contributivității trebuie să fie și pentru cei care sunt în serviciul public, dar aici statul trebuie are obligația de a spune: cei care sunt în serviciul public și au niște incompatibilități, interdicții, nu au voie să facă altceva decât să stea în acel serviciu public, militarii, judecătorii, magistrații, politicienii, polițiștii, diplomații, șamd, statul trebuie să decidă dacă, peste contributivitate, mai dă lor ceva pentru anii petrecuți în serviciul public”, a precizat liderul UDMR.

Pe de altă parte, nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu primești la 65 de ani. E iarăși un principiu, nu poți să iei și pensia de serviciu la 50 de ani și după aceea să lucrezi în continuare, marea majoritate a lor, la stat”, a adăugat Kelemn Hunor.

Un militar nu poate să stea până la 65 de ani fiindcă fizic și sănătatea lui nu permite, mai ales dacă este militar undeva și pe un teatru operativ, un judecător iarăși poate nu trebuie să stea, nu trebuie să fie judecător până la 65 de ani, aici e o discuție între specialiști, dar acest lucru înseamnaă că tu iei pensia aia când ajungi la vârsta de pensionare”, a completat liderul UDMR Kelemen Hunor.

Apoi, nu poate să fie pensia mai mare decât salariul și aici vorbim, în primul rând, de magistrați, o parte dintre magistrați. Ei au pensia mai mare decât salariul, nu militarii, nu parlamentarii”, a adăugat liderul UDMR la TVR Info.

Magistrații au reacționat deja după ce Economedia a scris că Banca Mondială a recomandat creșterea vârstei de pensionare la magistrați.

În acest context, în măsura în care, integral sau în parte, propunerile apărute în spațiul public se vor concretiza, Secția pentru procurori atrage atenția că situația este de natură să vulnerabilizeze statutul magistraților, statut consolidat prin practica constantă a Curții Constituționale a României. În egală măsură, impactul adoptării unor astfel de măsuri la nivelul resurselor umane din cadrul sistemului judiciar ar fi unul major, în condițiile în care sistemul se confruntă deja cu un deficit de personal, iar procedura de ocupare a posturilor vacante s-a dovedit a fi dificil de gestionat, neoferind suficiente soluții pe termen mediu și lung”, a arătat Secția de procurori a CSM.

Banca Mondială a recomandat României să ia măsuri pentru creșterea treptată, la 65 de ani, a vârstei de pensionare pentru beneficiarii de pensii speciale, iar judecătorii și procurorii să poată ieși la pensie doar după 30 de ani de experiență ca magistrați, după cum a arătat Economedia.ro.

Pentru judecători și procurori, Banca Mondială recomandă revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională. Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare. Această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani, mai arată instituția internațională.

Citește tot articolul pe Economedia.ro

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. o abordare corecta

  2. Ipocrizie, numele tău e UDMR. Pînă acum unde ai fost, Kelemen-baci?

    • Corectă observația ! De peste treizeci de ani udmrul a contribuit la toate relele ce s-au produs . A veni acum să spui despre acest lucru este atât ipocrizie dar mai ales obrăznicie .

  3. Probabil singura alternativă ca sa ne facem bine va rămâne sa votăm UDMR.
    Pare in ultima vreme singura voce politică rațională.

    • hai nu zau! dupa ce oamenii lor au avut zeci de ani pensie speciala ne zice el ce s-a stabilit deja cu UE. mama ce realizare! imensa :))))))))))

  4. Nu o sa faca nimic.
    Vor pierde banii din PNRR cu zambetul pe buze si vor da vina pe USR.

  5. Corect! Corect%

  6. Ai dreptate, la nivel declarativ UDMR a fost si inca este mai rational in ceea ce spun.
    Problema lor e ca una declara si alta fac ca de altfel toti politicienii romani.

  7. Vorbe, vorbe nimic concret.
    Romania ca nație va dispărea pe acest motiv, al pensiilor speciale.
    Și bun înțeles că Rusia și Ungaria vor avea grija sa existe pensii speciale, tocmai că românii sa fie atât de divizați încât să nu mai existe nici o șansă pt nația română.
    Nimeni nu anticipează cat de gravă e tb cu pensiile speciale, azi când vorbim.

  8. au aparut repede militarii sa se vaite si sa ii acuze pe ceilalti. iesiti la 40 de ani cu super pensii si tipati tot voi. CAT TUPEU!!!

  9. Hai de la 85 de ani și nu mai comentează nimeni de pensii speciale.

  10. Le zice bine dar vrem fapte nu vorbe. Dar de cumulul pensiei de la stat cu salariul tot de la stat ce se mai aude ?!?!? Tot asa ?! Pensie la 40 de ani și reangajeaza la stat pe funcții calde de frecat menta

  11. Lepra asta cu pensie specială arunca pisica moarte în curte la alții. Nu incerca sa schimbi subiectul ,pensiile speciale trebuie eliminate plătite doar pe principiul contributivitătii iar vârstă de pensionare sa fie egala ptr toată lumea 65 de ani indiferent . Nu se poate statul imprumuta la nesfârșit sa plătescă pensii speciale în plus și cumulul pensiei de la stat cu salariul tot de la stat trebuie eliminat și acceptat doar la privat ca și asa mediul privat rage după forță de muncă.

  12. Aici mult respect udmr, jos pălăria.

    • Deși nu mi au plăcut niciodată maghiarii, văd că oamenii gândesc logic. Pe de altă parte, nu pun în practică ce gândesc așa că tot vorbărie goală auzim și nu se va aplica nimic.
      Verba volant, scripta manent.

  13. Ce prostie! Cum sa il pui pe politist sau militar sa stea in serviciu pana la 65 de ani? Trebuie sa aiba cobditie fizica cat sunt in serviciu! Exista un leac minune pentru tinerete prelungita?

  14. Dar de ce un militar după 20 de ani sa primească pensie 4000 lei și unul care a muncit 45 sa primească 1500 lei . Ce a făcut militarul in plus și pensionat la 40 ani

  15. Nu putem sa adoptam un model de pensii dintr-o țară civilizată? De ce ne trebuie toată mascarada asta politică?
    Vreo 3 ani si-a bautut gura Olguta pe la tv-urile de partid, după USR-ul cu desființarea lor, iar acum Udemereu …
    Personal nu susțin pensiile speciale.

  16. Hunor: ”Un militar nu poate să stea până la 65 de ani fiindcă fizic și sănătatea lui nu permite, mai ales dacă este militar undeva și pe un teatru operativ, un judecător iarăși poate nu trebuie să stea, nu trebuie să fie judecător până la 65 de ani, aici e o discuție între specialiști, dar acest lucru înseamnaă că tu iei pensia aia când ajungi la vârsta de pensionare”, a completat liderul UDMR Kelemen Hunor.

    Ce jigodie esti, Hunore!
    De ce bre un militar care NU pune piciorul pe nici un camp de operatiuni(de 32 de ani, militarii romani zac in cazarmi, exceptier cei plecati in teatre de operatiuni, RESTUL de ce au aceleasi privilegii?!
    Un judecator, saracul, NU poate munci pana la 65 de ani, dar un biet taran cum poate munci pe camp, in soare si ploaie si vant si frig o viata intreaga chiar si PESTE 65 de ani?!
    Jigodiilor, sunteti o cloaca de escroci!!!

  17. Vreți toți să aveți beneficiile militarilor, dar nu v-ați dori nicicând și obligațiile lor.
    Cioc mic!

  18. Doar ungurii au voie să primească pensie de serviciu. Dacă se poate, chiar din prima zi de angajare.

  19. Ți-ai pus baterii noi la „instrument”?

  20. Abordarea o fi corecta, dar nu și când o spune unul care nu a lipsit din nicio guvernare… Cu alte cuvinte, nici carne de sub șa nu a mâncat, nici gura nu-i miroase…

  21. Magistratii si procurorii pot iesi la 60 de ani cu 5 ani mai devreme, la fel si miltarii din birouri. Exceptie doar cei care au fost pe fronturi straine sa fie la 50 de ani pensionarea. Pensia de serviciu cat salariul minim pe economie si pensiile speciale taiate. Ce mama naibii tot o invart in jurul cozii !!!

  22. Numai la pensi speciale va gândiți sa nu muriti de foame voi ăștia mari parlamentari , ce bine ar fi dacă ar dispărea minciuna .oare ce sar întâmplă, cred ca ar muri toți politicienii. De minciuna suntem sătui ar trebui să mai faceți ceva pentru asta tara, va luați banii degeaba rușine.

  23. Unde a trăit acest individ pînă acum ? De cînd se dau pensii speciale ? El ac vede ,cînd îi spun cei de la banca mondială ? Un mizerabil că toți politicieni români .