G4Media.ro

INTERVIU Refugiat în România: „Am ajuns aici pe 23 martie, iar pe…

Sursa foto: arhiva personală

INTERVIU Refugiat în România: „Am ajuns aici pe 23 martie, iar pe 7 aprilie deja începeam să lucrez / Mă simt confortabil și în siguranță / Încerc să învăț engleză, limba română mi se pare grea”, spune Alyona

Alyona a fugit din Ucraina la scurt timp după ce armata rusă i-a invadat țara, a venit în România și a ajuns la Sibiu. În țara sa lucra în HoReCa, iar aici și-a găsit rapid un loc de muncă, însă într-un domeniu total diferit.

Ea a povestit într-un scurt interviu pentru G4Media.ro cum se simte în România și dacă intenționează să mai rămână aici.

Q: De când ești în România?
A: Am ajuns în România pe 23 martie.

Q: Vrei să rămâi aici până când se termină războiul sau vrei să pleci în altă țară?
A. Mă simt confortabil și în siguranță în România. Cred că voi sta aici până se termină războiul.

Q: Când te-ai angajat și ce loc de muncă ai aici? Este similar cu cel pe care îl aveai în Ucraina?
A: Mi-am găsit un job destul de rapid aici. Pe 7 aprilie deja începeam să muncesc. Lucrez la fabrica Bilstein (producător de sisteme de suspensie și amortizoare, n.red.). Este un job nou pentru mine. În Ucraina lucram în domeniul serviciilor – chelneriță, baristă, casieră.

Q: Ai încercat să înveți limba română?
A: Nu am încercat să învăț română. Mi se pare o limbă destul de grea. Încerc să învăț engleză. Eu nu am copii, dar știu că există o școală ucraineană în oraș și că vor să predea limba română acolo.

Context. S-au împlinit 8 luni de când a început războiul, iar de atunci 2,5 milioane de ucraineni au trecut granița în România. Cei mai mulți au plecat mai departe, spre vest. În România staționează aproape 85.000, dintre care 45% sunt copii. G4Media.ro a făcut o analiză privind modul în care aceștia s-au integrat în mod real în societatea românească.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Un interviu scurt și extrem de sărac în informații. Aflăm doar că limba română e grea de la cineva care nu a încercat să o învețe.

  2. Daca si limba romana e grea, atunci ce sa zic de germana, lasand la oparte faptul ca invatand romana au apoi acces facil la toate limbile romanice (franceza, spaniola, italiana, portugheza). E o oportunitate ratata pentru ei sa nu invete romana. Statul roman ar trebui sa organizeze cursuri de limba romana pentru ca refugiatii (si in special copii lor) sa se poata integra. Momentan autoritatile fac foarte putin spre deloc in sensul asta, doar ceva ucrainieni si ONG-uri au organizat sau organizeaza cursuri de limba romana pentru imigranti sau refugiati dinafara UE. Se bazeaza ca „oricum pleaaca inapoi”. Da, do-bi-tocilor, oricum va pleaca romanii din tara si aveti deficit de forta de munca, in loc sa fructificati aceasta oportunitate, ii dai cu piciorul.

    • Nu e limba română mai ușoară decât germana. Este la fel de grea sau chiar mai grea, din punct de vedere gramatical. Tu pentru că o cunoști, ți se pare ușoară. De altfel lb română este mult mai grea decât celelalte limbi romanice

    • Limba romana este mai usoara, cu siguranta fatza de germana. Probabil nu se poate cuantifica asa usor cum am vrea, dar fiind asemanatoare in multe privinte cu italiana, e aproape la fel de usor de invatat.

      Revenind la subiect, romana probabil este mai usor de invatat ca engleza. DAR, dat fiind ca expunerea la limba engleza e mult mai mare, putini pleaca cu adevarat de la 0. Si desigur e mai util sa stii engleza pentru astfel de persoane care nu au o situatie .. prea stabila

    • Nu toată lumea poate învață ușor limbi străine. Unii au gândirea formata pe inginerie, alții pe muzica, alții pe limbi străine.

  3. Sa incerce măcar sa învețe limba romana. Altfel la orice interacțiune cu romanii va avea senzația ca e discriminata.

    • Da, este de preferat sa cunoști limba locală, ca regula generala (been there, done that). In cazul de față, Alyona nu intenționează sa rămână în România, deci se explică lipsa de interes ptr limba română. Decizia ei.
      Dar e și o altă latură. Din păcate, poporul român nu este foarte deschis, în sensul asta. Ca și alte popoare europene.
      Ar fi bine dacă în România ar mai exista o limbă oficiala, una de uz internațional (engleza), predata încă din clasele primare. Și românii să fie mai deschiși în a accepta străini, dar asta necesita timp. Ar ajuta extrem de mult societatea și economia, pe termen lung.

  4. Intre limba ucraineana/rusa si limba romana exista elemente comune in fondul lexical.

    Intre limba ucraineana/rusa si limba engleza nu exista.

    Domnisoara a spus ca nu a incercat sa invete limba romana, adica nu vrea sa invete limba romana, limba tarii care are grija de ea si semenii ei pe gratis, pe degeaba.

    • Nu fiti prea exigent..sunt refugiati..speriati..nu rai…si oare toti au ceva carte?
      Plus..le-a fost bagat in cap ca noi suntem inferiori..retineti asta!!
      Nici nu stie ca alfabetul…cu cel englez..e cam acelasi!

    • @ io
      „Nici nu stie ca alfabetul…cu cel englez..e cam acelasi!”
      E cumva o propozitie in limba romana???

      A spus ca nu vrea sa ramana in Romania, deci nu are de ce sa invete limba romana. Engleza o poate folosi oriunde in lume.

  5. Un interviu extrem de sărac în informații…

  6. I se pare grea româna dar nici n-a-ncercat. Vrea engleză, atunci de ce nu s-a refufgiat în Anglia? Probabil fiindcă taberele lor sunt pline de alde Abdul și Mohammed.

    • Sunt convins că Alyona și-a încropit un plan în care rudele ei joacă un rol important. Probabil
      casa ei a fost distrusă de invadatori.
      Vă veni vremea reîntoarcerii, a reconstrucției, a
      normalității europene !
      Dumnezeu s-o ajute în planurile sale !
      Slava Ucraina !

  7. Bravo, Alex!!!! Sã ne cunoaştem istoria adeãrata, !!!

  8. Io zic sa îi dati si luna de pe cer si o slava ati uitat

  9. Aveti dreptate. In plus, In regiunea Cernauti au desfiintat invatamantul in limba romana. Acum au venit in Bucuresti si nu vor sa spuna nici macar “Buna ziua”. Caz concret, de la cele care lucreaza prin saloane de coafura. Si aceasta, dupa sapte luni de stat in Romania.

  10. Sfîntă pr0st1e alimentată de guițăTV și latrina3… sovieticii au fost cei cu raptul de teritorii! Pe care după aia le-au lipit la Rep. Sov. Ucraina. Iar Ucraina modernă s-a schimbat mult în ultimii 10 ani, dar nu cumva să vă scoateți capetele din funduri, că vă orbește soarele.

  11. Cum naiba sa fie grea limba română, este simplu, cum se scrie așa se citește , spre deosebire de alte limbi, părerea mea.

  12. Limba romana este foarte ușor pentru cei care au învățat ca limba materna. Pentru cei care nu, este o limba grea mai ales gramatica. Ce se învață relativ ușor sunt cuvintele, dar faptul ca știi cuvintele nu înseamnă că știi limba. Limbile străine nu se învață ușor, dar cei care nu vorbesc alte limbi cred ca este ușor.

  13. Multe comentarii pe aici,dar o vorbă veche spune,dacă trăiești cu trecutul și prezentul nu-l vezi,viitorul tău va 0,sau -0