G4Media.ro

Asociaţia Familiilor Numeroase: Există un decalaj mare între venitul real al familiilor…

Sursa foto: Pixabay

Asociaţia Familiilor Numeroase: Există un decalaj mare între venitul real al familiilor din România şi valoarea coşului minim pentru un trai decent. O familie cu 3 copii ar avea nevoie de peste 10.000 de lei pe lună

Asociaţia Familiilor Numeroase avertizează, joi, că există un decalaj mare între venitul real al familiilor numeroase din România şi valoarea coşului minim de consum lunar pentru un trai decent. 

Astfel, susține asociația, suma necesară depăşeşte 10.000 de lei pentru o familie cu trei copii şi ajunge la 16.389 lei pentrru o familie cu şapte copii. 

”Creşterea accelerată a preţurilor afectează direct atât puterea de cumpărare cât şi nivelul de trai al familiilor cu 3 sau mai mulţi copii din România. În medie, o familie numeroasă nu poate susţine real valoarea coşului minim de consum lunar pentru un trai decent”, a transmis, joi, Asociaţia Familiilor Numeroase.  

Conform datelor publicate de Fundatia Friedrich Ebert România şi Syndex România, în septembrie, coşul minim de consum pentru un trai decent a fost calculat la nivelul de 8.659 lei pentru o familie cu doi copii, respectiv de 7.112 lei pentru o familie cu un copil.  

Pornind de la datele publicate de Fundaţia Friedrich Ebert şi Syndex România, ASFANU – Asociaţia Familiilor Numeroase a calculat coşul minim de consum pentru un trai decent pentru familiile numeroase din România: 

  • o familie cu 3 copii – 10.205 lei 
  • o familie cu 4 copii – 11.751 lei 
  • o familie cu 5 copii – 13.297 lei 
  • o familie cu 6 copii – 14.843 lei 
  • o familie cu 7 copii – 16.389 lei 

Pentru calcularea coşului de consum au fost luate în considerare cheltuieli cu alimentaţia, îmbrăcăminte şi încălţăminte, dotarea locuinţei, produse de uz casnic şi igienă personală, educaţia şi cultura, sănătatea, recreere și vacanță, precum și cu fondul de economii al familiei. 

”Rezultatele Studiului realizat de ASFANU despre familiile numeroase, arată că cea mai mare pondere a veniturilor familiilor cu 3 sau mai mulţi copii, indiferent de mediul de rezidenţă se situează între 3.000-4.500 de lei, urmate de familiile cu un venit situat între 1.500-3.000 lei şi sub 1.500 lei. Asociaţia Familiilor Numeroase subliniază necesitatea adoptării de măsuri care să ajute cu adevărat familiile numeroase, mai ales în perioada de iarnă când nivelul cheltuielilor este foarte ridicat. De aceea, ASFANU solicită plafonarea cât mai urgentă a tarifului la energie electrică pentru întreg consumul realizat de familiile care au în întreţinere cel puţin 3 copii, pentru ca toţi copiii din aceste familii sa beneficieze de cadrul adecvat dezvoltării”, a mai transmis asociaţia.  

O asemenea măsură a fost propusă acum o lună la dezbaterile din parlament ale OUG 119/2022 privind energia. Atât furnizorii, cât și specialiștii din energie au spus că măsura e greu de aplicat, iar președintele PSD, Marcel Ciolacu a cerut ANRE să găsească o soluție.

În același timp, există și evaluări diferite ale coșului minim pentru un trai decent. Dacă în analiza Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Syndex România se arăta că o familie de doi adulţi şi doi copii are nevoie de un coș minim lunar de 8.659 de lei, pentru un trai decent, un calcul INS spunea că aceeași familie putea duce un trai decent cu doar 3.258 de lei.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. „O familie cu 3 copii” are nevoie de ceva școală și mai es educație reală. Dacă nu ești un prost cu diplomă ce nu își permite să susțină o astfel de familie, nu faci 3 copii ….așa că mai încet cu propaganda asta de toată jena.

  2. De vreo 20 de ani e cam clar pentru toata lumea ca Romania nu este o tara in care sa faci si sa cresti copii. Daca ai venituri medii sau sub medie, atunci esti cam masochist daca vrei sa-ti creezi o familie in Romania.

    • cine-si permite mai mult de 1 copil, e ori pocait, ori bugetar

  3. Confirm, am 4 copii si un venit de 15000 de lei. La sfarsitul lunii, dupa ce platesc creditele, utilitatile si asigur hrana, cheltuielile cu mașina mare de 7 locuri pot sa zic că rar mai rămânem cu ceva. Ma intreb cum se descurca o familie care are peste 4 copii si venit sub 5000 de lei.. din pacate cunosc câteva

  4. Dacă ești sărac, de ce mai faci trei copii? Fă doar unul și educă-l să nu ajungă milog la MAI pentru o pensie specială.

    • Puțini din cei „bogați” fac peste 3 copii. Cei mai multi se opresc la unul, alții niciunul, că îi încurcă. Și discuția în privința asta in țara noastră este că natalitatea este extrem de mult în scădere. Hai sa încercăm sa nu mai dăm in cei care au curajul sa mai si procreeze si le oferă o educație adecvată. Doar vor fi viitorul României, adica al nostru al tuturor atunci cand ne vom dori o economie care sa ne poata asigura o pensie decentă. Altfel singura soluție este să primim mulți imigranți…
      Dar nu ar fi rău ca cei care sunt bogati si isi permit sa mai faca si ei cate 2-3 copii… Altfel fac ceilalti oricum, pentru alocatii si ajutoare sociale (poate le mai si bea banii prin baruri), neoferindu-le o educatie potrivită, deci nici viitor

    • Corect…si otreapa de mă. ta tot greseala asta a facut o.

    • „Dar nu ar fi rău ca cei care sunt bogati si isi permit sa mai faca si ei cate 2-3 copii” – bravo ma, ca nu-s destule beizadele prin tara … solutia e sa ridici nivelul economic, a.i. patura de mijloc (cat o mai exista din ea) sa se simta in siguranta (mai ales financiara) si sa faca mai multi copii. Majoritatea nu fac mai mult de 1 din cauza ca le e frica ca nu au sa aiba bani de mai multi.

    • dar, n-ai cu cine, ca usele este casta!

  5. Dar de ce sa plodesti atâta? Și de ce ar trebui sa primesti bani pentru asta?

    • Referitor la bani: in articolul de fata printre altele se discută despre plafonarea pretului la energie. Daca pentru o familie formata din nedoritori de plozi se plafoneaza pentru un consum de pana la 255kwh, desigur ca se poate incadra in acest prag. Pe cand o familie mai mare consuma ceva mai multa energie, deci nu prea se poata incadra in acest prag. De aici si ideea de a nu se aplica acelasi prag pt familiile.numeroase. altfel e discriminare. Pentru ca beneficiaza de reducere numai persoanele care deja isi permit mai mult sa plateasca, pe cand cele care oricum sunt vulnerabile nu se vor incadra si vor plati la pret neplafonat. Asa ca nu iti vrea nimeni banii. Se vrea doar sa se aplice nediscriminatoriu acest prag.
      Si mai corect ar fi ca acest prag sa fie aplicat in functie de nr de membri al unei familii / locuinte.

    • stimata dra/dna, da am „plodit” cinci copii. sunt cei mai cuminti, seriosi, etc. stiti ca ati fost dvs copil, „plodita” cu dragoste.
      altfel, da, un stat civilizat trebuie sa-si ocroteasca viitorul.
      statul adoptiv ne scuteste de impozite si in plus chiar firme private ne acorda facilitati : transport, sanatate iar etc lista e lunga.

    • Tu sa nu faci deloc.Inca un tembel care sa iti semene ar fi prea mult

  6. Fiecare face ce vrea. Doar ca in momentul de fata tara noastră are.nevoie de o creștere a natalității, pentru a putea face fata dpdv economic peste cativa ani, cand vei dori o pensie. Si..ghici ce: nu vei avea crestere a natalitatii cat timp nu se mai plodeste deloc , sau se plodeste cate un copil per familie. Nici chiar cand sunt 2 copii de familie nu este o crestere. Abia daca se mai gasesc familii care sa plodeasca 3 sau 4 copii mai poti vb de o crestere. Asa ca pupati-i pe astia care mai plodesc, nu ii batjocoriti, cocoana.

  7. Familiile cu 3 sau mai mulți copii în general sunt clasă de jos (saraci) ieu am 4 intre 2-8 ani suntem fără venituri ieu și soția și numai Dumnezeu știe cum o ducem înainte se lucra într-o sărăcie împărțită azi în democrație nici dacă te duce capul nu te lasă să progresezi te lucrează cei dela butoane diplomatic tot pentru mâncare și pentru iei lucrezi și nu până la pensie ci până la moarte!!!