MOTIVAREA achitării fostului procuror Mircea Negulescu / Acuzații grave ale judecătorilor la adresa fostei procuroare a Secției Speciale, Adina Florea: A folosit declarații mincinoase, scoase din context / Dosarul ei a influențat decizia de achitare în procesul lui Vlad Cosma
Judecătoarele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Lucia Rog, Lavinia Lefterache și Ioana Alina Ilie formulează acuzații extrem de grave la adresa fostului procuror al Secției Speciale, Adina Florea, în motivarea deciziei de achitare a fostului procuror Mircea Negulescu zis Portocală, potrivit motivării consultate de G4media.ro. Sentința de achitare nu este definitivă.
Astfel, instanța o acuză pe procuroarea Adina Florea că a folosit declarații mincinoase ale omului de afaceri Răzvan Alexe potrivit cărora ar fi fost constrâns de fostul procuror al Parchetului Curții de Apel Ploiești, Mircea Negulescu, să îl denunțe pe fostul deputat PSD Vlad Cosma într-un dosar privind finanțarea campaniei electorale a PSD Prahova din 2012 cu fonduri obținute prin evaziune fiscală. Mai mult, acuză judecătoarele, dosarul instrumentat de Adina Florea împotriva fostului procuror Mircea Negulescu a condus la sentința de achitare a lui Vlad Cosma în dosarul de evaziune fiscală.
”Deși (…) înregistrarea dovedea extrem de clar faptul că declaraţiile martorului Alexe Răzvan nu corespund realităţii, procurorul a prezentat în rechizitoriu doar anumite fragmente, scoase din context, pe care le-a folosit în susţinerea acuzaţiei”, arată instanța.
”În prezenta cauză, acceptarea necenzurată a susţinerilor părţii civile (Vlad Cosma – n.r.) şi ale martorilor (Răzvan Alexe, etc – n.r.), fără a se observa aspectele esenţiale care demonstrau fără nicio îndoială că realitatea era opusă celei relatate de aceştia (respectiv a datelor la care au fost audiaţi martorii şi au fost înregistrate declaraţiile acestora, a celei la care s-a formulat denunţul; a faptului că o serie de martori, care nu aveau nicio legătură cu părţile din dosarul nr. 427/P/2014, susţineau împrejurări de fapt similare celor relatate de Alexe Răzvan şi Stroe Cecilia în faţa procurorului Negulescu; a faptului că şi în faţa altor procurori declaraţiile au fost similare, etc.), a condus la formarea acestui dosar penal, care a influențat şi soluţia pronunţată în cauza în care Alexe Răzvan, Cosma Vlad Alexandru şi Uşurelu Petrică Lucian erau cercetaţi în calitate de inculpaţi”, arată judecătoarele ÎCCJ.
Judecătoarele ÎCCJ formulează acuzații extrem de grave și la adresa părții civile din dosarul instrumentat de Adina Florea, fostul deputat Vlad Cosma, și a unor martori precum omul de afaceri Răzvan Alexe.
”Întregul dialog, de aproximativ 2 ore şi 30 de minute, relevă faptul că asupra lui Alexe Răzvan nu au fost făcute nici un fel de presiuni, ameninţări, nu a fost îndemnat să dea declaraţii necorespunzătoare adevărului, ci, dimpotrivă, procurorul îi spune că vrea să afle adevărul pentru ca fiecare să răspundă civil şi penal proporţional cu ceea ce a făcut; că bănuiește că nu este el beneficiarul final deşi toţi ceilalţi inculpaţi îl incriminează („toată lumea vine pe tine”, „te arată pe tine ca să se scoată ei”) şi nu se merită să îşi asume întreaga responsabilitate a faptelor pentru că riscă o pedeapsă maximă pentru spălarea unei sume de 199 milioane de lei, iar cei care i-au promis că va exista o lege de amnistie şi grațiere îl mint; că ceea ce îl interesează este recuperarea prejudiciului adus statului iar fiecare să răspundă potrivit faptelor comise; că în acest fel poate beneficia de reducerea cu jumătate a limitelor de pedeapsă şi cu o treime în urma recunoaşterii vinovăţiei, putând ajunge chiar la aplicarea unei pedepse neprivative de libertate, şi că, dacă nu vrea să spună nimic, îi va respecta dreptul la tăcere”, a arătat Instanța Supremă în motivare.
”Contradicţiile între declaraţiile lui Alexe Răzvan şi Cosma Vlad Alexandru sunt atât de vădite încât nici nu mai este necesară evidenţierea lor, iar acestea nu pot conduce decât la o singură concluzie, aceea că niciunul dintre ei nu spune adevărul. Pe de o parte, strategia lor comună de apărare nu a fost construită până la ultimele detalii care puteau fi solicitate de organele judiciare şi, pe de altă parte, nici nu au prevăzut faptul că instanţa va avea acces şi la declaraţiile date în alte cauze”, a arătat instanța.
”Înalta Curte constată, așadar, că analiza coroborată a materialului probator administrat conduce la concluzia certă că nu procurorul Negulescu Mircea este cel care a construit un scenariu mincinos prin ticluirea de probe, ci acest lucru s-a realizat de către partea civilă şi o parte din martorii din prezenta cauză, în scopul evident de a-şi susţine apărările din alte dosare penale, însă, prin gravitatea afirmaţiilor şi caracterul organizat demonstrat în cauză, declaraţiile acestora depăşesc cu mult cadrul permis de dispoziţiile legale”, arată Înalta Curte.
Fostul procuror SIIJ, acum inspector la Inspecția judiciară, Adina Florea și fostul deputat PSD Vlad Cosma nu au putut fi contactați pentru a prezenta un punct de vedere față de acuzațiile aduse de Înalta Curte. Dacă o vor face ulterior publicării acestui articol, vom publica de îndată aici punctele lor de vedere.
Context. Pe 31 octombrie 2022, completul de 3 judecători al ÎCCJ a dispus achitarea fostului procuror Mircea Negulescu. Acesta fusese acuzat de fosta procuroare a Secției Speciale, Adina Florea, de presupuse abuzuri împotriva fostului deputat PSD Vlad Cosma.
Adina Florea susținea că Negulescu ar fi constrâns martorii, printre care Răzvan Alexe, ”cu pistolul și cătușele pe masă” să îl denunțe pe fostul deputat Vlad Cosma în dosarul de evaziune privind finanțarea campaniei electorale a PSD Prahova din 2012.
La rândul lui, ca să beneficieze de dispozițiile legale privind reducerea la jumătate a pedepsei, Vlad Cosma l-a denunțat pe fostul deputat PSD Sebastian Ghiță că ar fi finanțat ilegal activități electorale ale PSD și ale fostului lider Victor Ponta.
În urma acuzațiilor reciproce de ticluire de probe, dosarul de evaziune împotriva lui Vlad Cosma, dosarul ”Tony Blair” împotriva fostului deputat Sebastian Ghiță și a fostului premier Victor Ponta, dar și două dosare ale fostului anchetator Mircea Negulescu au sfârșit prin decizii de achitare, clasare sau restituire la parchet. De precizat că sentința de achitare în dosarul lui Negulescu nu este definitivă, iar acesta mai este judecat, alături de fostul şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, într-un dosar penal aflat pe rolul Înaltei Curți privind presupuse abuzuri împotriva lui Sebastian Ghiţă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii