G4Media.ro

PSD anunță că nu susține ordonanța pentru taxarea energiei din surse regenerabile…

PSD anunță că nu susține ordonanța pentru taxarea energiei din surse regenerabile și o va modifica în Parlament

PSD nu este de acord cu introducerea unei taxe pentru energia auto-produsă din surse regenerabile. Chiar dacă s-ar aplica din 2026, o astfel de măsură ar avea ca efect descurajarea investițiilor în acest domeniu, ceea ce contravine obiectivelor României de a dezvolta surse alternative de energie electrică, susține PSD într-un comunicat remis presei luni.

PSD consideră că, în actualul context economic, statul trebuie să încurajeze gospodăriile și IMM-urile care pot face investiții în sisteme de producție de energie regenerabilă, pentru acoperirea consumului propriu și, eventual, pentru livrarea surplusului în sistemul energetic național.

„Ca atare, atunci când ordonanța de urgență va ajunge în dezbaterea parlamentară, PSD va depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investițiile din acest sector și va solicita o dezbatere în regim de urgență, astfel încât modificările să fie aprobate înainte de expirarea termenului în care trebuie emise normele de aplicare”, se arată în comunicat.

PSD subliniază că Directiva Europeană 2018/2021, care a stat la baza Ordonanței de urgență, nu are un caracter imperativ în privința taxării prosumatorilor. „Această măsură este lăsată la latitudinea statelor membre, deci nu poate fi invocată ca obligație pentru introducerea unei astfel de reglementări în România”, menționează PSD.

Conform sursei citate, proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei nu conținea noțiunea de taxare a prosumatorilor la Art. 19, alin. (3) – modificarea fiind făcută de această instituție cu puțin timp înainte de introducerea actului normativ în ședința de guvern.

Ministerul Energiei a răspuns duminică la acuzațiile aduse de USR și PSD. Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu (PNL), arată într-un comunicat remis redacției G4Media că taxa va intra în vigoare în 2026 și că ar fi prevăzută într-o nouă directivă europeană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. inca odata ochii romanasilor este spalata de „PSD e cu poporul, ei dau, iar PNL baga taxe”, naivi sa creada ca PSD nu e aceeasi mizerie ca PNL, doar ca unii deconteaza pr o s tia celorlalti, daca sunt interesati (la legile „justitie” au lucrat cot la cot), cum la OUG 13 PNL a decontat ce a pierdut PSD, acum e randul PSD sa profite de prostia partenerilor de guvernare de 33 de ani

  2. Virgil Popescu a cazut inca odata de prostul satul, de parca mai era nevoie de inca o confirmare

  3. Exact ca la legea cu pensiile speciale ale primărilor, același tipar: uită lumea după o perioadă,trece timpul după care intra în vigoare,când trebuie!tipic căpușelor!

    • Corect. O ametesc atat cat sa treaca timpul. PSD n-o sustine, dar o mentine! Metoda USL!

  4. Daca e OUG n-are cum sa treaca prin parlament! Intra in vigoare de cand e publicata in Monitorul Oficial.
    restul e can can si sa abureasca votantii psd

  5. Pai daca nu o sustineau nu o dadeau ca au si ei membri in guvern

  6. toti stim ca ministrii nu iau decizii de capul lor Exista o gasca conducatoare de politicieni care le spune ce si cum si mai ales cit