G4Media.ro

Eugen Tomac: Oricine încearcă să aducă în discuţie o aderare la Schengen…

Sursa: Facebook/ Eugen Tomac

Eugen Tomac: Oricine încearcă să aducă în discuţie o aderare la Schengen mai devreme de 2025 nu înţelege mecanismele UE

Europarlamentarul Eugen Tomac afirmă, într-o postare pe Facebook, că oricine încearcă să aducă în discuţie o aderare la spațiul Schengen mai devreme de anul 2025 nu înţelege mecanismele UE, explicând de ce subiectul nu se va afla pe agenda următoarelor trei președinții semestriale ale Consiliului Uniunii Europene.

„Intrăm la primăvară în Schengen? Oricine încearcă să aducă în discuție o aderare mai devreme de 2025 nu înțelege mecanismele Uniunii Europene. Pentru o revenire asupra subiectului acceptării României în Schengen e nevoie de un nouă decizie a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Iar această decizie poate fi luată doar dacă țara care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene își propune să includă pe agendă extinderea spațiului Schengen, așa cum a făcut președinția cehă”, precizează Eugen Tomac.

Europarlamentarul spune că a studiat atent prioritățile Suediei la Președinția Consiliului UE.

„Nu există nicio referire la extindere, ci doar la protecția frontierelor existente și consolidarea mecanismului de evaluare a spațiului de liberă circulație Schengen. Document aici: https://data.consilium.europa.eu/…/ST-14441-2021…/en/pdf. După Suedia urmează Spania, țară care la rându-i are mari probleme cu migrația ilegală. Sunt convins că nu va avea drept prioritate extinderea, poate cel mult alocarea de resurse finaciare și logistice suplimentare prin Frontex pentru a păzi frontierele pe mare”, menționează Tomac.

Eugen Tomac amintește că în anul 2024 vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European, moment în care președinția Consiliului UE va fi deținută de Belgia.

„Nu întrevăd nicio posibilitate ca aceasta (Belgia, n.red.) să vină cu propunerea de extindere a Schengen. Practic, putem aștepta dezamăgiți, dar încrezători că după ce scăpăm în 2024 de coaliția PSD-PNL putem ajunge din nou la masa deciziei. Până atunci, nimeni nu-și dă demisia, nimeni nu-și asumă acest eșec răsunător și revoltător în țara lucrului bine făcut!”, încheie europarlamentarul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Cine pisici e eugen tomac? Din profil are burta de ghinea dar nu e ghinea. Irelevanti amandoi ca si partidele lor.

    • Si totusi are dreptate sau nu? :))

    • tomac e un cetatean al republicii moldova cu buletin si pasaport romanesc, practic o anomalie tolerata fara prea multe comentarii…un fel de cum sa fie un moldovean in UE fara ca tara sa fie de fapt: isi ia un buletin romanesc!

    • @jj
      E nascut intr-o localitate din Ucraina, la granita cu Romania.

  2. Mecanismele UE trebuie schimbate si inlocuite definitiv cu altele mai eficiente. Noi, cand am aderat la UE n-am stiut despre aceste „mecanisme” (masinatiuni, mai precis) si nimeni nu ne-a explicat concret in ce consta „masinatiunea” numita UE. Tot e bine pentru ca incep sa cada capete si sa se faca arestari, insa dezamagirea noastra si efectele respingerii Romaniei vor fi de lunga durata si vor avea urmari pentru intreaga UE. Tomac are dreptate, nici o presedintie UE nu va dori sa ridice iar problema aderarii la Schengen. Probabil ca Austria a avut curaj sa ne respinga, insa cu siguranta si alte state ar fi dorit la fel. UE trebuie regadita pana nu e prea tarziu.

  3. Cine sa-si asume nedreptatea facuta de altul?

    • Nu trebuie sa intelegi mecanismele UE.
      Trebuie sa stii ce contracte ai semnat cu UE privind mecanismele Schengen de trecere prin vamile noastre.
      Nu ai semnat contract, nu aplici aceste mecanisme la iesirea din tara noastra decat cand intri in Schengen.
      Ai semnat, ai gresit, iar data viitoare sa nu se mai intample.

    • Si contract daca ai, acesta poate fi reziliat in conditii legale in cazul in care una din parti nu si-a respectat angajamentul.

  4. Pentru domnu’ Tomac: „mecanismele” alea sunt „forte ale naturii” sau un „dat” de la Dumnezeu? Orice „mecanism” UE poate fi „facut” si „desfacut” prin activitate sustinuta, competententa si patriotica ( asa cum au facut croatii) a tuturor autoritatilor si europarlamentarilor romani, ca d-aia v-am ales pe toti si trimis acolo (indiferent de culoarea politica), nu ca sa va faceti voi „burta” mare si sa mancati cu lingura venitul de demnitar si/sau (mai ales) europarlamentar platit de talpa tarii! Sa-ti fie rusine Tomacule pentru zicea asta, n-ai ce cauta in politica in care te-ai strecurat sau te-a strecurat Basescu. Dincolo de orice buba a Romaniei, din punct de vedere a regulilor si reglementarilor ar fi trebuit sa fim in Schengen, atat Olanda cat si Austria nu s-ar fi opus (cum n-au facut-o mai demult in cazul Ungariei si mai ieri in cazul Croatiei), dar romanii de peste 30 de ani nu-s in stare sa-si aleaga reprezentanti care sa le apere interesele, Tomac e doar un ex.

    • Asta e, actualul guvern habar nu are de capul lui, si cine spune adevarul va fi atacat. Parlamentarii europeni nu pot sa faca nimic daca guvernul e un papa-lapte in materie de politica externa.
      Lui Tomac n-are de ce sa-i fie rusine! Rusine sa le fie demagogilor!

    • Asta e, actualul guvern habar nu are de capul lui, si cine spune adevarul va fi atacat. Parlamentarii europeni nu pot sa faca nimic daca guvernul e un papa-lapte in materie de politica externa.
      Lui Tomac n-are de ce sa-i fie rusine! Rusine sa le fie demagogilor si pseudopatriotilor!

  5. Deja este a doua persoana (dupa Corina Cretu) care sustine acest lucru. Hm!

    • Asa este. Si se pare ca acesta este situatia. Orice barbologii pe aceasta tema sunt numai declaratii care sa atenueze impactul unei activitati care se pare ca nu a fost pregatita suficient sau nu a fost dusa bine pana la capat, indiferent de opozitia Austriei si a Olandei.
      Intrebarea este ce facem noi acum? Credem ca peste doi ani problema migratiei se va rezolva? A fost Austria vinovatul de serviciu sau de fapt acest refuz este un refuz al EU tinand cont de pozitionarea noastra de modul in care RO si BG se integreaza in structurile EU? Mai reprezinta Schengen o prioritate de tara pentru noi sau nu? Cum am putea sa traim mai bine si fara Schengen? Sunt mult mai multe intrebari la situatia actuala decat situatia, nefericita intr-adevar, a cozilor de la iesirea in tara spre Ungaria.

  6. Noi ne intrebam daca sunt asa de inteligenti de ce nu au succes?

  7. mai multă circumspecție din partea dlui Tomac. Ce-o fi gîndit? Sau nu? Cu asemenea declarații intempestive PMP nu cîștigă nimic!

  8. Mars inapoi in cotețul lui Petrov.

  9. Ce s-a întâmplat puiul lui Petrov, zis Tolomac ? Acum vreo două-trei săptămâni parcă vroiai să-i dai în judecată.