G4Media.ro

Aurescu, întâlnire cu omologul austriac, la solicitarea acestuia: „Aderarea la Schengen nu…

Sursa foto: European Council

Aurescu, întâlnire cu omologul austriac, la solicitarea acestuia: „Aderarea la Schengen nu poate fi conectată artificial cu alte dosare de care România nu este responsabilă / Dezacord ferm față de acuzațiile lipsite de temei cu privire la așa-zise presiuni sau rele tratamente aplicate firmelor austriece”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întâlnire cu ministrul federal pentru afaceri europene și internaționale al Austriei Alexander Schallenberg, la solicitarea acestuia. Ministrul Aurescu a subliniat că „aderarea la Schengen nu poate fi conectată artificial cu alte dosare de care România nu este responsabilă” și a exprimat „dezacordul ferm față de acuzațiile lipsite de temei cu privire la așa-zise presiuni sau rele tratamente aplicate firmelor austriece”.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 12 decembrie 2022, la Bruxelles, o întrevedere cu ministrul federal pentru afaceri europene și internaționale al Austriei Alexander Schallenberg, în marja participării la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, la solicitarea părții austriece, potrivit unui comunicat MAE remis presei marți.

Subiectul discuției a vizat aderarea României la spațiul Schengen, în urma votului negativ exprimat de Austria în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022.

„În cadrul întrevederii bilaterale, care a fost precedată și de alte contacte între cei doi miniștri în cursul aceleiași zilei, precum și de o discuție telefonică în urmă cu două zile, ministrul Aurescu a reiterat, detaliat, poziția părții române referitoare la votul negativ al Austriei cu privire la Decizia de aderare a României la spațiul Schengen (a se vedea comunicatul MAE din 8 decembrie: http://www.mae.ro/node/60542 )

Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea găsirii unei soluții constructive de deblocare a situației având în vedere că cetățenii români sunt îndreptățiți pe deplin să beneficieze de drepturile apartenenței la spațiul Schengen.

„Ministrul român de externe a arătat, din nou, că susținerile părții austriece referitoare la o posibilă implicare a României în generarea fluxului de migrație ilegală către Austria, pe ruta Balcanilor de Vest, pe care România nu se află, nu corespund în niciun fel cu statisticile și evaluările agențiilor europene – Frontex, Europol și Agenția Uniunii Europene pentru Azil – precum și cu rapoartele vizitelor recente de evaluare realizate în perspectiva deciziei de aderare la Schengen care au formulat aprecieri foarte pozitive cât se poate de clare la adresa modului în care România gestionează situația migrației ilegale.

Demnitarul român a evidențiat că România a exprimat deschidere pentru preocupările Austriei privind creșterea migrației ilegale și a avansat propuneri de sprijin și cooperare, prin intermediul Ministerului de Interne în plan bilateral, cât și la nivel european pentru adoptarea unor măsuri concrete. Aderarea la Schengen nu poate fi însă conectată artificial cu alte dosare de care România nu este responsabilă.

A arătat că România a acționat cu deschidere și transparență în relația cu toți partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a țării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experții UE și ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie și noiembrie 2022.

Totodată, a reiterat dezacordul ferm față de acuzațiile lipsite de temei cu privire la așa-zise presiuni sau rele tratamente aplicate firmelor austriece din România”, se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, ministrul român de externe a arătat că „România va utiliza toate căile disponibile de deblocare a situației create prin respingerea Deciziei privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România și că este necesară din partea Austriei adoptarea unei atitudini constructive și îndreptate spre cooperare și reconsiderarea poziției sale, pentru depășirea impasului creat prin votul exprimat în Consiliul JAI din 8 decembrie 2022”.

„Partea austriacă a reiterat așteptările sale din partea Comisiei Europene, a agreat faptul că Planul de lucru propus deja de aceasta privind gestionarea migrației pe ruta Balcanilor de Vest este un prim pas în direcția răspunsului la îngrijorările sale și a susținut importanța scăderii globale a numărului de migranți care ajung în Austria. A arătat că așteaptă noi propuneri din partea Comisiei Europene”, potrivit sursei citate.

MAE precizează că cei doi miniștri au convenit să continue să rămână în contact.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Deștepților, acuma vedeți ce caracter au austriecii, așa că era bine să le puneți preventiv piciorul în prag, adică să-i amenințați cu represalii înainte de vot, ca să știe cu ce se confruntă! Acuma n-aveți decît să înghițiți gălușca.

  2. Barbologie si vorbe in vant. Ce s-a intamplat, s-a intamplat. Trebuie sa ne repliem acum, sa ne „lingem” ranile si sa ne pregatim pentru urmatoarea „batalie”. Mai bine si mai inteligent.

  3. impaciuitorul asta de ministru de externe,posesor al limbii de lemn,ar fi facut mai bine sa lase locul altuia cu cojones si sa ne lase cu aburelile lui,in rest iar suntem pe dinafara..

    • Bogdan Aurescu este unul din profesionistii din guvern. Aportul lui a fost esential in rezultatul procesului de la Haga cand Romania a castigat 9700km2 bogati in hidrocarburi.
      Tu da – esti pe dinafara.

  4. De rasul curcilor!
    Intalnirea a avut loc, acum, dupa vot, la initiativa Minsitrului austriac de externe!!
    Nulitatile din fruntea Romaniei n-au facut nimic, au stat bine mersi la Bucuresti asteptand sa cada din cer „votul pozitiv”!
    Cand ei, TOTI in frunte cu prezidentul Iohannis si acest inexistent Bogdan Aurescu ar fi trebuit sa faca carare batuta prin toate capitalele europene ca sa se asigure de votul pozitiv!
    NU s-au dus pentru ca NU ii baga nimeni in seama, Iohannis, ca si Bogdan Aurescu si toti ceilalti politruci sunt ZERO in materie de diplomatie, de politica externa externa!!

  5. Înainte de vot, trebuia transmis foarte clar ce interese economice are Austria în Romania și că noi încercăm să limităm numărul imigranților care vor să treacă spre vest. Și că o nedreptate făcută României va afecta puternic ambele capitole, iar Austria va avea mult de suferit. Dar… când nu ai 0uă…stai și plângi după… până ajungi penibil. Croații au bătut cu pumnul în masă, au mers la șantaj și au reușit. Așa trebuie procedat cu fostele imperii, actual țări mici și frustrate.

  6. e clar ca trebuie sa le servim austriecilor un calendar de genul studiem si ne gandim pana dupa…..

  7. deci nu credem in Schengen, dar Croatia poate intra

  8. PNL-UL un partid de mincinosi, le-a traso votantilor propri uninduse cu PSD, acum PPE-UL AUSTRIAC le-a traso PNListilor votand inpotriva aderari la Schengen. Fain e in politichia Danboviteana. La alegerile din 2024, sper sa nu mai ia nici 10%

  9. Zi-le Loredana!

  10. O gramada de comentatori dau din gura,pix sau tasta in legatura cu un subiect din care se pare ca nu inteleg nimic!Daca ,prin absurd,ar ajunge in guvern AUR ,iar astia s-ar opune sa tranzitam curent pentru Ungaria,poate Orban sa-i convinga sa nu?Daca ,la disperare ,partidul cancelarului crede ca se redreseaza la alegerile locale,nu poate nici Iohannis nici Werner sa-i intoarca!Ceea ce trebuie sa dispara este veto-ul care numai democratic nu e,treaba e ca Romania este una din tarile care il sustine la greu!

  11. S-a trezit Aurescu? A fost la Therme si a atipit de la apa calda?

  12. Din Fonduri Europene , ar trebui sa li se puna pe Case , panouri Solare , si Eoliene , acelor Oameni , care sunt Izolati in Romania .

  13. & „Lanțul sancțiunilor” , ruși ,români, bulgari, polonezi, unguri, austrieci, ?

  14. & „Lanțul sancțiunilor” nu prea arată a lanț , ?