G4Media.ro

România cumpără din Israel sisteme de drone Watchkeeper X în valoare de…

Sursa foto: captură Youtube

România cumpără din Israel sisteme de drone Watchkeeper X în valoare de aproape 1,9 miliarde de lei / Ministerul Apărării Naționale a semnat acordul cu compania Elbit Systems / O parte din componente vor fi construite în România

Ministerul Apărării Naționale, prin C.N. Romtehnica S.A., și Compania Elbit Systems Ltd din Israel au semnat marți acordul-cadru de furnizare a maximum șapte sisteme UAS Watchkeeper X în valoare totală de aproximativ 1.891 miliarde lei, fără TVA.

  • UPDATE: „Suntem onorați că am fost aleși pentru acest program important. Suntem mândri de parteneriatul nostru de durată cu România și de abilitatea noastră de a contribui la industria de apărare și la economia României. Avem încredere că abilitățile excelente ale inginerilor și tehnicienilor români și relațiile strânse pe care le-am dezvoltat cu industria locală vor juca un rol cheie în furnizarea acestei capabilități către Forțele Armate Române”, au declarat reprezentanții Elbit Systems pentru presa din România.

MApN a anunțat, într-un comunicat remis presei, că acordul-cadru a fost atribuit prin derularea unei proceduri specifice organizate potrivit dispozițiilor H.G. nr. 912/2021 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferentă programului de înzestrare „Sistem UAS tactic-operativ clasa II” și are o durată de cinci ani.

„Furnizarea celor șapte Sisteme UAS Watchkeeper X care vor intra în dotarea Armatei României se va realiza în condițiile protejării interesului esențial de securitate al statului român, Compania Elbit Systems Ltd fiind obligată, conform acordului încheiat, să realizeze și să consolideze pe teritoriul național, la nivelul unor operatori economici din industria de apărare, o capacitate de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru sistemele livrate.

Astfel, începând cu primul sistem UASWatchkeeper X, producția structurii platformei aeriene și producția structurii containerului stației terestre de comandă-control, precum și producția de componente electrice și mecanice din compunerea sistemului se vor realiza pe teritoriul României, la operatori economici din industria națională de apărare”, precizează sursa citată.

De asemenea, începând cu al treilea sistem UAS Watchkeeper X, producția tuturor sistemelor electrice și mecanice aferente acestuia se va realiza în România, prin operatori economici din industria națională de apărare.

Totodată, operațiunile de mentenanță de nivel complex pe durata ciclului de viață al sistemelor UAS Watchkeeper X  vor fi realizate de operatori economici din industria națională de apărare, astfel încât în situații de criză și război să nu fie necesară executarea acestor operațiuni în afara teritoriului național.

Inițial, două firme israeliene – Elbit Systems și Israel Aerospace Industries (IAI) – au depus documentația de participare la procedura de atribuire a contractului pentru înzestrarea cu drone din clasa II, însă oferta prezentată de IAI a fost descalificată deoarece soluția propusă (drona Tactical Heron) nu îndeplinea unele din condițiile procedurii. Mai exact, România cere un tip de dronă care să fi fost deja livrată într-o țară NATO, însă Tactical Heron nu a fost până acum achiziționată de nici o altă țară din lume, a scris umbrela-strategica.ro.

Programul „Sistem UAS tactic-operativ clasa II (UAS-TO)” pentru Armata Română prevede achiziția a șapte sisteme UAS tactic-operative (fiecare cu mai multe aeronave fără pilot). Programul are drept scop și realizarea pe teritoriul național a unei capacități de producție, integrare, testare şi mentenanță în domeniul militar pentru sisteme de drone.

Programul Watchkeeper a fost lansat în anul 2005 pentru echiparea armatei britanice. Aeronava fără pilot, având la baza drona Elbit Hermes 450, este concepută pentru executarea de misiuni de Inteligence, Supraveghere, Recunoaștere (ISR), fiind echipată cu senzori electro-optici, infraroșu și radar. Drona poate opera inclusiv în zone în care semnalul GPS este bruiat. Sistemul a fost dezvoltat în concordanță cu standardele NATO și cerințele specifice ale Forțelor armate regale britanice.

Sistemul este certificat să zboare în spațiul aerian civil – îndeplinind standardele STANAG 4671, CS23, Safety Integrity Level 3, astfel că dronele Watchkeeper ar putea fi utilizate și pentru alte scopuri în domeniul securității naționale, inclusiv supravegherea frontierelor, monitorizarea infrastructurii critice.

Drona dispune și de capacitatea de a monitoriza transmisiile subacvatice, lucru ce ar putea ajuta România în ceea ce privește detectarea și urmărirea submarinelor în Marea Neagră.

Watchkeeper are o rază de acțiune de peste 140 de kilometri și o autonomie de zbor de 16 ore.

Totodată, drona Watchkeeper poate fi echipată și cu bombe-planor ghidate Free-Fall Lightweight Multi-Role Missile (LMN), de la Thales.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. SUNT TOT PENTRU ARAT ? PRECUM MIG-URILE MODERNIZATE ?

  2. Avem bani

  3. Acum am înțeles de ce avea g4media reclama la drone militare …

  4. Da noi nu știm să facem o dronă d’aia? Tot ca pe vreme Dacilor rămarăm mai ne și dăm jmei. Până și Iranienii ăia au scos nește mârțoage de drone făcute de ei, noi n-am putea, sau nu ne duce capu?