G4Media.ro

FOTO Momente inedite, care au surprins şi emoţionat lumea sportului în 2022

sursa foto: Twitter/ Just Stop Oil

FOTO Momente inedite, care au surprins şi emoţionat lumea sportului în 2022

Anul 2022 a fost marcat în sport, pe lângă performanţe, şi de momente inedite, care fie au emoţionat, fie au surprins mapamondul. De la cazul Griner, la tragedia de la Malang şi la protestele activiştilor de mediu la meciurile de fotbal, sportul a depăşit sfera competiţiei şi a intrat în cea politică, scrie News.ro.

CAZUL BRITTNEY GRINER

Brittney Griner, dublă campioană olimpică la baschet, a fost arestată de autorităţile vamale din Rusia după ce în bagajele sale s-a descoperit ulei de haşiş în cartuşe de vaporizator, în data de 17 februarie.

Detenţia lui Griner a devenit o cauză internaţională într-o perioadă delicată a relaţiilor dintre Washington şi Moscova. Oficialii americani au considerat că a fost o detenţie ilegală. Griner se afla în Rusia pentru a juca baschet în intersezonul WNBA şi a fost arestată, cu câteva zile înainte de invazia rusă din Ucraina, pentru contrabandă cu droguri. Griner a fost condamnată la nouă ani de închisoare la începutul lunii august şi a fost mutată într-o colonie penitenciară din Republica Mordovia la jumătatea lunii noiembrie.

Ea a fost eliberată în 8 decembrie, în cadrul unui schimb de prizonieri între Washington şi Moscova. Griner a fost eliberată în schimbul traficanului rus de arme Viktor Bout, care era închis în Statele Unite.

Brittney Griner a petrecut 10 luni în spatele gratiilor în Rusia, înainte de a fi eliberată, după îndelungate negocieri.

Arestarea şi condamnarea lui Griner au atras din nou atenţia asupra situaţiei dramatice a altor americani aflaţi în custodia Rusiei, printre care Paul Whelan şi Trevor Reed. Eliberarea lui Whelan nu a putut fi asigurată în cadrul ultimului schimb de prizonieri, aşa cum sperau autorităţile americane, în timp ce Reed s-a întors în SUA în aprilie, după un calvar de aproape trei ani.

PROTESTELE ACTIVIŞTILOR DE MEDIU LA MECIURI DE FOTBAL

La 17 martie, la meciul Everton – Newcastle, din Premier League, un activist de mediu a intrat pe teren şi s-a legat de poartă. Tânărul de 21 de ani purta un tricou portocaliu pe care scria „Just Stop Oil (opriţi petrolul)” şi şi-a legat gâtul de bara laterală a porţii cu o curea ce s-a dovedit a fi greu de desfăcut.

Mai mulţi poliţişti au avut nevoie de aproximativ opt minute pentru a-l desprinde pe protestatar de stâlpul porţii.

Repriza secundă începuse de cinci minute când protestatarul s-a legat de poarta dinspre Gwladys Street End şi a fost cu greu desprins de bară.

Un al doilea bărbat a intrat pe suprafaţa de joc, dar a fost prins repede.

Iniţiatorii campaniei „Just Stop Oil” au revendicat acest protest. „Guvernul nostru ne trădează prin finanţarea de noi câmpuri petroliere în Marea Nordului. Mai mult petrol înseamnă distrugerea viitorului copiilor noştri. Înseamnă război împotriva statelor insulare mici. Şi înseamnă suferinţă acum pentru cei mai săraci şi cei mai marginalizaţi din toate regiunile”, a precizat gruparea.

Un alt bărbat care a protestat pentru aceeaşi cauză s-a legat de unul dintre stâlpii porţii de pe Emirates Stadium, la 16 martie, în timpul meciului dintre Arsenal şi Liverpool.

Şi în Bundesliga a avut loc un astfel de incident. La 27 august, la meciul Bayern Munchen – Borussia Monchengladbach, doi activişti de mediu au intrat pe teren şi au încercat să se lege de poarta apărată de Yan Sommer. Cei doi au fost însă imobilizaţi şi evacuaţi.

MOMENTE HALUCINANTE LA CUPA AFRICII PE NAŢIUNI

Arbitrul Janny Sikazwe a fost protagonistul unor momente halucinante, în 12 ianuarie, la Cupa Africii pe Naţiuni, el fluierând de două ori finalul jocului înainte de minutul 90, la meciul Tunisia – Mali.

Iniţial, al a fluierat de final în minutul 85.

Jocul s-a reluat totuşi, iar în minutul 89.49 centralul a fluierat din nou de final.

Mali s-a impus cu 1-0, prin golul marcat de Kone, în minutul 48, din penalti. În minutul 87, după primul „fluier final” tot de la Mali a fost eliminat Toure. După al doilea fluier de final, staful Tunisiei s-a repezit la brigada de arbitri pentru a protesta şi i-au indicat în mod repetat centralului ceasul, semn că a fluierat prea devreme.

La 20 de minute după fluierul final, conferinţa de presă a selecţionerului din Mali, Mohamed Magassouba, a fost întreruptă de oficiali ai Confederaţiei Africane de Fotbal, aceştia spunând că se vor juca ultimele minute. Jocul părea gata să se reia la 40 de minute după fluierul final. Însă jucătorii tunisieni nu au mai revenit în echipament de la vestiare, spre deosebire de cei din Mali.

Arbitrul de rezervă, Helder Martins de Carvalho, care l-a înlocuit pe Sikazwe, a fluierat din nou finalul, încheind jocul a treia oară.

Sikawze a arbitrat finala din 2017 CAN, dintre Camerun şi Egipt, finala din 2016 a Cupei Mondiale a Cluburilor şi două meciuri de la Cupa Mondială din 2018.

RUTA MEILUTYTE ŞI IAZUL ÎNSANGERAT, SIMBOL AL CRIMELOR RUSIEI ÎN UCRAINA

Fosta sportivă Ruta Meilutyte, campioană olimpică în 2012 la nataţie, a participat în aprilie la acţiunea “Swimming Through”, un apel de susţinere a poporului ucrainean, care este vizat de “un genocid comis de Rusia”.

Meilutyte a înotat într-un iaz din faţa ambasadei Rusiei în Lituania, colorat în roşu cu ajutorul unor vopsele ecologice, prietenoase cu mediul şi care sunt folosite în testele ştiinţifice biologice.

Iazul însângerat simboliza responsabilitatea Rusiei pentru crimele de război comisee împotriva Ucrainei. “Partea de înot, făcută de olimpica lituaniană Ruta Meilutyte, simbolizează nevoia unui efort continuu pentru a lupta. Drept urmare, este crucial să acţionăm în continuare – să distribuim informaţii corecte, să facem voluntariat, să protestăm, să donăm şi să facem presiuni asupra guvernelor noastre ca să acţioneze”, s-a arătat pe un cont din social media al lui Meilutyte.

“ZMEUL COSMIC” CU MESAJE PENTRU MARADONA

Suporterii argentinieni au înregistrat mesaje audio şi video ca omagiu pentru Diego Maradona, iar în iulie au anunţat că mesajele vor fi trimise în spaţiu la bordul unui satelit „zmeu cosmic”, poreclă dată fostului fotbalist argentinian de un jurnalist uruguayan la Cupa Mondială din 1986.

„Te iubim şi ne vom aminti mereu de tine. Această nouă generaţie şi toate generaţiile viitoare! Ai grijă de tine, Diego!”, a declarat pentru Enrique Trincado, un susţinător, după ce şi-a înregistrat mesajul la baza aeriană. de Moron, la 40 km vest de Buenos Aires.

Videoclipurile şi mesajele audio ale fanilor vor fi comprimate pe un hard disk care va fi trimis pe orbită la bordul unui satelit, împreună cu o pereche de ghete de fotbal ale fostei vedete, o iniţiativă a unei companii private.

Data şi locul lansării satelitului nu au fost încă stabilite.

Pentru acest proiect se strâng mesaje din întreaga lume, a declarat unul dintre creatorii proiectului „Zmeu cosmic” Maximiliano Fernando Gallo.

TRAGEDIA DE LA MALANG

135 de oameni au murit şi 583 au fost răniţi după ce, la 1 octombrie, la Stadionul Kanjuruhan din Malang, Indonezia, fanii Arema FC au invadat terenul după ce echipa lor a pierdut, scor 2-3, cu Persebaya Surabaya. A fost pentru prima dată în mai bine de douăzeci de ani când Arema FC a pierdut în faţa marii sale rivale.

Poliţia, care a numit incidentul o „revoltă”, a încercat să-i convingă pe fani să se întoarcă în tribune şi a tras gaze lacrimogene după ce doi ofiţeri au fost ucişi. Multe victime au fost călcate în picioare.

La câteva zile după tragedie, preşedintele indonezian Joko Widodo a anunţat că stadionul respectiv va fi demolat şi reconstruit.

CASĂ DEMOLATĂ PENTRU CĂ FIICA FAMILIEI NU A PURTAT HIJAB LA O COMPETIŢIE INTERNAŢIONALĂ

Casa familiei sportivei Elnaz Rekabi, care în toamnă a atras atenţia lumii asupra sa pentru că a concurat fără hijab, a fost demolată de autorităţille iraniene.

Rekabi a concurat cu capul descoperit la o competiţie de escaladă în octombrie, în Coreea de Sud. Sportiva a procedat astfel în contextul protestelor din Iran declanşate de moartea Mahsei Amini. Amini, o tânără de 22 de ani, a murit în arest după ce a fost reţinută de poliţia iraniană a moravurilor pe motiv că nu a respectat codul vestimentar conservator al ţării.

Unii protestatari iranieni au considerat-o pe Rekabi un simbol al revoltelor din ţară. Însă grupuri de apărare a drepturilor omului şi-au manifestat temerile cu privire la siguranţa sportivei la revenirea la Teheran.

În decembrie, în social media au apărut imagini în care se văd clădirea distrusă şi medaliile sportivei, iar fratele lui Rekabi, Davood, apare plângând. Şi Davood Rekabi este sportiv medaliat la escaladă.

“Dacă trăieşti în această ţară, acesta este rezultatul. Un sportiv campion al ţării, cu kilograme de medalii obţinute pentru ţară. A muncit mult pentru a-şi face ţara mândră. Au folosit un spray lacrimogen împotriva lui, au demolat casa şi au plecat. Ce mai pot spune?”, explică un bărbat care a filmat imaginile cu casa demolată.

Imaginile cu Elnaz Rekabi concurând la Seul fără hijab au devenit virale în social media şi au apărut pe prima pagină a mai multor jurnale internaţionale. La revenirea în Iran, sportiva a fost primită ca o eroină la aeroport. Ea a scris ulterior, pe Instagram, că este recunoscătoare pentru toată susţinerea primită. Ea a sugerat însă că a concurat fără hijab “accidental”.

sursa: News.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu mai există doar sport. Vreți să spuneți sporto-politicului.

  2. Este deja bine știut cine se afla în spatele organizațiilor de mediu, organizații pe care nu o sa le vezi niciodată făcând gălăgie la ambasadele Rusiei și Chinei, adevărații mari poluatori ai planetei.