G4Media.ro

Austria vrea să implementeze o nouă lege anticorupţie, ”cea mai strictă” din…

Sursa foto: Pixabay

Austria vrea să implementeze o nouă lege anticorupţie, ”cea mai strictă” din lume

Austria vrea să implementeze o nouă lege anticorupţie, în urma scandalului în care a fost implicat un politician din Partidul Libertăţii (FPOe, extremă dreapta) şi care a dus la căderea guvernului, în 2019, relatează joi dpa, citată de Agerpres.

Proiectul acestei legi, aflat deocamdată la începutul unui proces de examinare ce va dura opt săptămâni, este cel mai strict din lume, a susţinut ministrul pentru constituţie, Karoline Edtstadler, în declaraţii făcute joi la Viena.

Pe viitor, oficialii aflaţi în funcţii publice se vor confrunta cu proceduri legale dacă au primit mită în cursul candidaturii, acesta fiind considerat un caz de „corupţie în avans”, a spus ministrul justiţiei, Alma Zadic.

Într-o înregistrare video cu camera ascunsă la Ibiza în iulie 2017, Heinz-Christian Strache, fost lider al FPOe, îi promite unei femei ce pretinde că este nepoata unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa politică, înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu.

Întrucât Strache era încă în opoziţie în momentul filmării şi nu putea îndeplini ce i se cerea, respectivele declaraţii nu constituie o faptă penală.

Dar în viitor „cumpărarea” unui loc în parlament va fi de asemenea pedepsită de lege, a subliniat Zadic. Dacă cineva va încerca să ajungă pe o listă de candidaţi oferind bani sau primeşte astfel o poziţie favorabilă pe listă, ambele părţi sunt pasibile de sancţiuni.

Noile reguli se vor aplica nu doar politicienilor, ci şi principalilor oficiali din ministere. „Demnitatea funcţiei pe care o deţin trebuie să se reflecte în comportament”, a adăugat ministrul justiţiei.

Proiectul mai prevede ca persoanele condamnate la mai mult de şase luni de închisoare pentru corupţie să rămână şi fără post. De asemenea, vor fi introduse noi sancţiuni pentru corupţie în cazul în care mita este de cel puţin 300.000 de euro. Pedeapsa maximă pentru mită şi pentru alte fapte de corupţie ajunge la 15 ani de închisoare.

Scandalul „IbizaGate”, care a dus în 2019 la ruperea coaliţiei dintre FPOe şi Partidul Popular austriac (OeVP) şi demisia fostului cancelar Sebastian Kurz, a afectat grav reputaţia mediului politic austriac.

Potrivit ministrului justiţiei, 90% din populaţie consideră că Austria are o problemă cu corupţia, a mai consemnat dpa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Când va avea și România o lege anticorupție?

  2. Si una anti-Rusia.

  3. scandalu ibiza ha…vrei lege dura anticoruptie trebuie sa expulzezi rusnacii din europa…sa faca afaceri in rusiastanu lor nedecazut‼️‼️‼️‼️‼️😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂…ah stai, austria e plina de sustinatorii lor la nivel inalt…😬😬😬😬😬😬😬😬

  4. Vai, își instituie MCV?

    • Nu MCV este doar pentru RO si BG, nici macar Croatia nu l-a avut.

  5. Coruptia mica, zilnica este practic zero din cate stiu eu, in schimb la ei este in voga coruptia mare despre care exista, dar se vorbeste destul de rar. Tinand cont de pozitia lor neutra si de fosta pozitie strategice de „intrare” in Vest dinspre Est s-a gasit un teren fertil pentru coruptia mare in combinatie cu ambitiile unei tari mici de a face o diferenta in politica si economia mare. Sincer, nu cred ca la acest nivel se va schimba ceva.

  6. Pentru tradaul de tara lumea trebuie executata , peste tot.