G4Media.ro

Instrument muzical de suflat, preistoric, expus la Muzeul Național al Unirii din…

Instrument de suflat preistoric, expus la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Instrument muzical de suflat, preistoric, expus la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va expune duminică un obiect considerat de specialiști ca fiind un instrument muzical preistoric, descoperit la Tărtăria – Gura Luncii (județul Alba).

Artefactul a fost descoperit în timpul campaniei de cercetări sistematice a anului 2018 în stațiunea arheologică de la Tărtăria, mai celebră pentru tăblițele găsite acolo.

Realizat dintr-o rocă albicioasă, sedimentară, cu perforații longitudinale și verticale provenind dintr-o valvă fosilă din familia Ostreidae, obiectul cântărește 173 de grame, spun reprezentanții muzeului.

Prin analogii și comparație cu alte obiecte din aceeași categorie, a instrumentelor de suflat, specialiștii au ajuns la concluzia că este vorba de un instrument muzical. Mai precis un fluier vertical fără dop, ceea ce implică menținerea sa în poziţie verticală în momentul utilizării.

Evenimentul, organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, va fi transmis online pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. „Prin analogii și comparație cu alte obiecte din aceeași categorie, a instrumentelor de suflat, specialiștii au ajuns la concluzia că este vorba de un instrument muzical. Mai precis un fluier vertical fără dop, ceea ce implică menținerea sa în poziţie verticală în momentul utilizării.”
    De fapt specialistii au ajuns la concluzia ca localnicii acestui teritoriu ancestral al nostru au fluierat A PAGUBA din timpuri imemoriale atât „a capella” (prin propriile buzisoare) cât si prin diferite tzevuste verticale sau orizontale (cred chiar ca si piezise) cu dop sau fara, sau alte strumenturi (drând, drâmba, solz de peste, frunza, fluieras de os mult zice duios sau de soc…cu foc) obicei si datina pastrate pâna în zilelele binecuvântate de belsug si propasire ce le traim si confirmate de activitatile întru aceasta (diferite suieraturi intubate, adica cu dop, sau nu). Oricum, e clar ca rumânul s-a tinut dintotdeauna vertical si nu i-a trebuit dop.

  2. Poate era fiola si nu instrument muzical. 😄