Ciucu și câinii
Cazul Anei Oroș Daraban, femeia omorâtă sâmbătă de câini în zona Lacul Morii din sectorul șase al Capitalei a bulversat din nou opinia publică, la fel ca în urmă cu zece ani când Ionuț Anghel, un băiețel de patru ani, a fost sfâșiat de câini în Parcul Lacul Tei.
În urmă cu zece ani, tânărul oengist Ciprian Ciucu proclama ferm, într-un editorial publicat pe Contributors: ”Nu mai suport sa traiesc intr-un oras cu copii sfasiati de caini. Îmi e frica. Am niste idei”. Iar printre ideile enunțate, tânărul Ciucu identifica sursa problemei la numărul mare de câini vagabonzi din București de la vremea respectivă și posibile soluții.
”Ce vrem de la aleşii locali. Eradicarea câinilor tuturor câinilor fără stâpân din Bucureşti. Fără limbaj dublu, fără menanjamente, fără întârzieri. Vrem să să ne protejeze pe noi şi pe copiii noştri de pericolul ce ne pândeşte pe străzi.
Cum să obţinem ceea ce vrem. Punem cu toţii presiune pe primăriile Bucureştiului să îşi asume eradicarea câinilor vagabonzi în cel mai scurt timp posibil”, scria Ciucu în urmă cu zece ani.
Cuvântul-cheie din textul domului Ciucu este asumare. Da, cineva trebuie să-și asume rezolva problemei câinilor, iar acestea sunt într-adevăr primăriile. Ele sunt executivul și legislativul unei comuniății. Pot face ce vor.
Între timp, din varii motive, numărul câinilor a crescut din nou pe străzile Capitalei. Nu contează că sunt fără stăpân, lăsați liberi pe străzi sau aciuați pe diverse proprietăți private. Ei sunt acolo și pun în pericol siguranța oamenilor, uneori chiar viața lor. Ciprian Ciucu nu mai este azi oengist, ci a fost ales acum mai bine de doi ani primar al sectorului șase pe listele PNL.
Ar fi avut ocazia să-și pună în practică toate ideile enunțate acum zece ani pentru a rezolva în sfârșit problema câinilor din sectorul șase. Pericolul din zona Lacul Morii fusese semnalat insistent încă de anul trecut chiar de Ana Oroș Daraban, când a fost atacată de haite de câini tot în zona Lacul Morii. Victima a trimis atunci primăriei mai multe adrese. Deci nu s-ar putea spune că primăria nu știa.
Numai că nimeni nu și-a asumat de această dată nimic. După tragedia de sâmbătă, primarul Ciprian Ciucu a reacționat ca un politician sadea, aruncând vina pe alte autorități că nu și-au făcut treaba, în special pe Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, care funcționează în subordinea primăriei Capitalei. Altfel spus, a arătat cu degetul către Nicușor Dan.
- UPDATE 15.30 În treacăt fie spus, au trecut cinci zile de la tragedie și primarul Capitalei, Nicușor Dan, nu a avut nimic de spus, deși ASPA, autoriatea care se ocupă de strângerea câinilor de pe străzi, se află în subordinea lui. Are de lămurit cel puțin o acuzație gravă: de ce ASPA a fost deturnată de la scopul inițial, deprofesionalizată și redus numărul de angajați la 13 hingheri, mult sub limita capacității de funcționare. Nicușor Dan este și el parte din problemă, numai că…
…Numai că Nicușor Dan nu este primar în sectorul șase. Cum spunea oengistul Ciprian Ciucu acum zece ani, de la aleșii locali vrem eradicarea câinilor fără stăpân, fără dublu limbaj, fără întărzieri, și mai ales să își asume eradicarea.
Primarul Ciucu a schimbat în bine sectorul șase de când a fost ales primar. Progresele sunt vizibile, sectorul este în sfârșit mai îngrijit, mai curat și scos din paragina lăsată de ultimele administații dezastruoase. Numai că la capitolul câini, primarul Ciucu a fost prins pe picior greșit de o tragedie, inevitabilă atunci când numărul câinilor lăsați liberi pe străzi face din nou masă critică. Statistic vorbind, e doar o chestiune de timp până când va muri încă un om sfâșiat de câni dacă indolența primarilor de sector continuă (problemă altfel cvasi-generalizată în țară).
Politician ambițios, cu planuri cu bătaie lungă, la primăria Capitalei sau chiar mai sus, Ciucu a înțeles rapid că trebuie să găsească rapid alți vinovați pentru tragedie. Pe mulți i-a șocat lipsa de empatie din ultimele ieșiri publice. Ciucu n-a început niciodată prin a exprima condoleanțe, regrete sau empatia cu familia victimei, ci cu justificări și răspunderi pasate vehement.
Așa începe prima lui postare de acum 4 zile pe tema tragediei: ”Nu mă spăl pe mâini! Nu am fugit niciodată de responsabilități, cu atât mai puțin acum, cu moartea tragică, în condiții înfiorătoare, a Anei Oroș Daraban. Am cunoscut-o pe Ana chiar pe Lacul Morii, spre insulă. Ieșise la alergat. A participat și la acțiunea de curățenie, am igenizat împreună zona. Am discutat despre proiectele viitoare, până unde și cum vom face cu viitorul parc. Vestea cumplită m-a dat peste cap, efectiv… nu am cuvinte”.
Ceva mai uman era să spună: ”Condolențe familei care trece prin momente groaznice, voi face totul ca primar ca aceste tragedii nedemne pentru un oraș civilizat să nu se mai repete, imi pare rău și regret”.
De fapt, a spus-o cumva, chinuit, într-un final, după ce zile în șir s-a străduit să convingă cetățenii că problema câinilor fără stăpân nu este deloc treaba lui, că n-are atribuții și nici legea nu-l ajută, deși ASPA i-a dovedit exact contrariul. Nimic nu-l împiedica să-și facă propriul serviciu de ecarisaj dacă tot a constatat că Autoritatea din subordinea Primăriei Generale nu funcționează cum trebuie din lipsă de personal.
”Regret enorm cele întâmplate și îmi asum de acum înainte să nu se mai întâmple așa ceva în Sectorul 6! Îmi asum vina de a conștientiza prea târziu creșterea numărului de câini fără stăpân, ca urmare a diminuării din ultimii ani a capacităților ASPA. Condoleanțe familiei, îmi pare nespus de rău! Noi NU vom fugi de atribuții, vom cere și asuma altele în plus”, a încheiat edilul mesajul de pe Faceboook.
De unde până acum nu-și asuma mai nimic, Ciucu a sfârșit prin a-și asuma totul.
Dar ce ar trebui făcut? Soluția și-a dat-o singur, încă acum zece ani. Ascultați-l din nou pe oengistul Ciucu:
”O alocare financiară din bugetele grase ale celor şapte primării pentru servicii de ecarisaj pentru angajarea a 15 de hingeri de primărie si amenajarea a 6 adăposturi temporare cu o capacitate de 1000 de locuri. Hingherii vor fi organizaţi în echipe de câte 3 (din care unul va avea şi permis auto) şi vor fi dotaţi cu dube specializate după o instruire prealabilă. Vor fi dotaţi cu mijloce de sedare moderne şi vor acţiona civilizat, fără tămbălu şi cruzime.
Vom avea astfel câte 5 echipe de hingheri pe sector care vor avea de pontat prinderea a câte (să spunem) 10 câini pe zi, deci 50 pe săptâmână de echipă. Cumulând munca celor 5 echipe vom avea 250 de câini adunaţi săptâmânal per sector. La nivel de Bucureşti vom avea 1500 de câini strânşi săptâmânal de pe străzi.
Aceştia vor fi ţinuţi în adăposturi în vederea adoptării / recuperării pentru 7 zile. Adopţia se va face pe bază de contract de asumare a responsabilităţii cu clauze usturătoare pentru iresponsabili şi cu control periodic ulterior a condiţiiilor de adopţie. După fix şapte zile de la data intrării în adopost, în lipsa adoptării/recuperării animalele vor fi eutanasiate. În mod civilizat, folosind aceleaşi mijoace precum statele civilizate.
La o rată de eutanasiere/adopţie de cca. 1500 de câini pe săptămână scăpăm de aproximativ 6000 pe lună. În aproximativ un an de zile am scăpat de acestă mare năpastă, ruşine a Bucureştiului, a întregii ţări, dovadă de subdezvoltare culturală şi de mizerie”.
Ce l-a împiedicat să-și pună ideile în practică după ce a ajuns primar la sectorul șase? Așa cum spuneam, problema i-a fost semnalată insistent chiar de femeia care între timp a murit sfâșiată de câini.
Ce ar trebui să facă acum cetățenii din sectorul șase, dar și din celelalte sectoare?
Soluția vine tot de la fostul oengist Ciucu: Presiune totală pe primării să-și facă treaba și să aplice legea, să dea amenzi proprietarilor de câini lăsați liberi sau puși să păzească proprietăți neîngrădite, să formeze comadamentele de mai sus, să adune câinii și facă sectoarele pe care le conduc sigure pentru cetățeni. Orașele sunt pentru oameni, nu pentru câini.
În treacăt fie spus, Ciucu mai anunța în urmă cu zece ani că ” voi înfiinţa o organizaţie care îşi va asuma misunea descrisă mai sus, plus oferirea de asistenţă juridică gratuită victimelor”. A înființat-o? Asociația ”Ciucu și câinii” funcționază? Cu ce rezultate? Sau nu? Doar s-a cățărat pe o tragedie pentru a câștiga puțină popularitate? În fine.
Inițiativa lui Ciucu de acum zece ani de a organiza chiar și un protest în București era altă idee foarte bună. Doar așa se mai responsabilizează puțin aleșii locali, când oamenii ies în stradă. ”Eu am propus un mars al tacerii in ziua inmormantarii copilului Ionut Anghel in fata Primariei Capitalei: fara pancarde, fara scandari, doar noi, cat mai multi imbracati in negru, cu un moment de reculegere si eventual cu lumanari in mana”.
Exact asta ar trebui să facă acum cetățenii din sectorul șase, după moartea Anei Oroș Daraban: să protesteze pentru a-l face pe primar să își asume. Să protesteze inclusiv împotriva demagogiei politicianiste, împotriva vorbăriei goale, împotriva gargaragiilor cu morgă, împotriva fugii de răspundere și dublului discurs, când văd cum un politician tânăr caută să îngroape mortul în curtea altuia, pentru a nu-i dăuna în carieră.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
70 comentarii