Marea butaforie PNL-PSD și nesiguranța lui Ciolacu
Cele două mari partide din coaliție, PNL și PSD, se lansează periodic în confruntări pe diverse teme de guvernare, încât ai impresia că doar un partid se află la putere, iar celălat în opoziție. Rolurile se schimbă, liberalii sau pesediștii sunt când la atac, când atacați. De pildă, pesediștii lansează ideea taxei de solidaritate de 1% pentru marile companii. PNL sare în sus în apărarea mediului de afaceri și se declară pentru predictibilitatea fiscală și împotriva oricăror noi taxe.
Ați uitat poate că la fel s-a întâmplat în 2022 cu impozitarea progresivă, temă lăsată tot de PSD, în timp ce liberalii promiteau că luptă pentru menținerea cotei unice. Nu s-a întâmplat nimic, nu s-a schimbat nicio lege, dar ați reținut: pesediștii vor să ia mai mulți bani de la bogați, iar liberalii țin cu mediul de afaceri.
Contrele politice par mai degrabă o butaforie politică prin care PNL și PSD se străduiesc să își țină alegătorii în priză după marele blat făcut la guvernare de cele două mari paride aflate, teoretic, pe poziții ideologice ireconciliabile. Pe măsură ce se apropie alegerile, vom vedea foarte probabil tot mai des poziționări prin care liberalii și pesediștii vorbesc cu alegătorii lor, le spun ce vor să audă pentru a-i face să uite că ambele partide guvernează bine-merci împreună de peste un an. Premierul Nicolae Ciucă se pregătește să predea ștafeta peste câteva luni lui Marcel Ciolacu.
Am mai văzut un joc politic similar, al potențării reciproce pe vremea guvernării Ponta, când fostul lider PSD părea în război total cu președintele Traian Băsescu, dar în realitatea cei doi își făceau servicii reciproce cu aerul că se luptă pe viață și pe moarte.
Diferența notabilă este că acum cei doi lideri de partid nu se atacă reciproc, dimpotrivă. Tandemul Ciucă-Ciolacu funcționează perfect. Blatul dintre PNL și PSD se vede cel mai bine la nivelul celor doi lideri, legați nu doar printr-o mai veche prietenie, de pe vremea când amândoi activau la Buzău, ci mai ales de conștiința faptului că niciunul nu poate supraviețui de fapt fără celălalt. Marcel Ciolacu este tot atât de lider în PSD cât este Nicolae Ciucă în PNL. Altfel spus, conduce partidul câtă vreme are ceva de împărțit, dar dacă în luna mai nu va fi numit premierul României, va avea o mare problemă internă.
Iată de ce tandemul Ciolacu-Ciucă este condamnat să se susțină reciproc. Liderul PSD este dispus chiar să condiționeaze acceptarea funcției de premier de păstrarea lui Nicolae Ciucă în fruntea PNL și să facă o alianță politică cu liberalii la alegerile din 2024. Foarte greu de crezut că liberalii și pesediștii se vor rupe înaintea alegerilor, judecând după interesul actualilor lideri politici. Ei nu pot supraviețui, așa cum am subliniat, decât împreună. Sunt prea slabi să reziste în opoziție pe cont propriu. În primul rând, i-ar schimba chiar ai lor.
Ieșirea de duminică seara a lui Marcel Ciolacu la Antena 3 este ultima dintr-o lungă serie în care nu are nimic altceva de comunicat decât că va fi premier în luna mai sau puțin mai încolo, dar cu siguranță va fi. Insistența cu care liderul PSD ține să-și asigure în primul rând propriul partid că va fi prim-ministru în locul lui Ciucă indică tocmai nesiguranța că rotativa va avea într-adevăr loc, așa cum este prevăzută în protocol. Ieșirile lui Marcel Ciolacu trădează tocmai această incertitudine. Reiau așadar întrebarea de săptămâna trecută: Vom asista curând la o criză guvernamentală? Cu toată butaforia dintre PNL și PSD, va arunca în aer Ciolacu coaliția dacă va fi convins că n-are nici o șansă să ajungă la Palatul Victoria?
Atacurile la președintele Klaus Iohannis, frâna pusă legilor educației, marele proiect prezidențial, sunt tot atâtea alte indicii ale nervozității sale în creștere. Cum să spună liderul PSD despre mandatele președintelui că sunt ”ani pierduți” și să aștepte apoi să fie nominalizat peste doar câteva luni de același Klaus Iohannis la funcția de premier? Pe scurt, Ciolacu știe sau bănuiește ceva și se comportă ca atare. În partid așteaptă cu cuțitele pe masă sau la spate grupările Firea-Stănescu, Grindeanu, Tudose. Despre Gabriela Firea, liderul PSD a comis deja imprudența să nuanțeze că în acest moment este candidatul PSD la Capitală, de unde se înțelege că mai încolo ar putea să nu mai fie.
De fapt, acum se joacă, vorba unui pesedist, un meci mult mai dur, cel al stabilirii viitorilor candidați la președinție. Încă nu e clar dacă tandemnul Ciolacu – Ciucă este doar un proiect pe cont propriu, conceput strict de către cei doi lideri de partid din dorința de a se păstra la putere sau, dimpotriva, acesta reprezintă un plan agreat la vârful celor două partide, cu girul președintelui Iohannis, al structurilor de putere de sub el și chiar așa arată oferta PNL PSD pentru 2024.
Foarte probabil că Nicolae Ciucă s-a predat cu totul PSD și evită orice conflict cu Marcel Ciolacu cu speranța că va fi salvat, conform înțelegerii dintre cei doi de a se susține reciproc. Este, totuși, greu de imaginat că la prezidențiale vom avea de ales între Ciolacu, Ciucă și eventual un candidat AUR intrat în turul doi. Nici măcar nu va fi despre răul cel mai mic. Va fi despre nimic.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
47 comentarii